Amikor a touchpadon nézed a videókat - Asus ZenBook 14 (UX434F) teszt

2020. április 15.
70.2851
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Amikor az Asus bemutatta a ZenBook családot, egycsapásra megalkotta saját brandjén belül a szépség szinonimáját, a későbbi verziókkal pedig az egyediség, a különlegesség lett a fókuszpont. Az extra vékony első széria után jöttek a dupla kijelzős, vagy épp a touchpad helyére szerelt kijelzős laptopok. Mostani tesztünk alanya ez utóbbiak közül került ki, ebből is az egyik legerősebb verzió, hiszen az Asus ZenBook 14 UX434F egy felső kategóriás Intel processzoros, komoly hardverrel megpakolt készülék.
 


Amikor az első ZenBook bejött, olyan hajszálvékony és kecses volt az egész készülék, hogy azt hittük, ez mindvégig így marad, ez lesz a legnagyobb különlegessége a szériának. Nos, tévedtünk, ezt a vékonyítási lázat elengedte az Asus, viszont a laptopcsaládot elvitte a különlegességek irányába. Jelenleg két nagy irány van, és mindkettő az extra kijelzőt helyezi előtérbe, csak éppen másként.

Az általunk is kipróbált ZenBook Pro Duo éppenséggel közvetlenül a monitor alá helyez egy, eredetileg az Apple MacBook Prók sajátosságaként feltűnt touchbart, csak éppen jócskán felpimpelve azt: egy terebélyes, hosszúkás touch screent / ScreenPadet terveztek a mérnőkök a billentyűzet fölé. Aktuális alanyunk a másik irány, az Asus ZenBook 14-en nincs ilyen kiegészítő, azonban az egérpad helyén egy, már megszokott tapipad méreteivel rendelkező ScreenPad hívja fel magára a figyelmet.

Bár Harman / Kardon rendszer duruzsol a billentyűk mögött, nagy csodára nem kell számítani

Bár Harman / Kardon rendszer duruzsol a billentyűk mögött, nagy csodára nem kell számítani


Bár mindenképpen ez a legnagyobb különlegessége 14 colos tesztalanyunknak (is, a többi, nem Duo ZenBook mellett), az a szép az egészben, hogy nemcsak ezzel a "gimmick"-kel próbálja megnyerni a vásárlók szívét az Asus ZenBook 14, lévén a tervezés során azzal a gondolattal állították össze a komponenseket, hogy igen ütős kompozícióval is kecsegtessen a masina, így mindenféle igényt kiszolgáljon, akármennyire is erőforrás-igényes tevékenységekre használnánk.

Az elsősorban üzleti- és szabadidő szférába szánt készüléknél értelemszerűen nem vitték túlzásba a konfigurálási lehetőségeket, bár van néhány testreszabási lehetőségünk, ha netán itt-ott variálnánk a specifikációkkal; élből ott van a CPU esete, amiből választhatunk 1,8 GHz-es, négymagos Intel Core i7-8565U-t (nálunk ez járt), vagy akár 1,6 GHz-es, négymagos i5-8265U processzort. Visszafogott a választási lehetőségek tárháza, de legalább vannak opciók.

Érdekesség a készülékkel kapcsolatban, hogy kapott a cég 30 éves évfordulójára egy különleges, bőrborítású kiadást is. Az elsősorban hölgyeknek szánt hófehér készülékről a NőiHírek oldalán lehet bővebben olvasni.

A videokártya tekintetében vagy a csak egy integrált Intel UHD Graphics 620, vagy a némileg combosabb Nvidia GeForce MX150 2GB GDDR5-öt is tartalmazó verzióban vehetjük át a laptopot, míg memóriából letehetjük a voksunkat 8 és 16 GB mellett is. A kijelzőt szemlélve Full HD-vel találkozunk, míg háttértárnál 1TB / 512GB PCIe SSD és 512GB / 256GB PCIe a választási lehetőség.

A fedlap tipikus Asus Zen körkörös szálcsiszolt borítás

A fedlap tipikus Asus Zen körkörös szálcsiszolt borítás


A nálunk járt UX434F variáns Intel Core i7-8565U CPU, 16GB of DDR4 memória, Nvidia MX150 2GB GDDR5, 512GB SSD és 50Wh Li-Po akkumulátor kiszerelést kapott, a teszt ezen konfiguráció tapasztalatai alapján készült el.

Mint azt láthatjátok, bár van némi opció, de végeredményben akárhogy is döntünk, egy egész korrekt hardvert kapunk kézhez a pénzünkért. A csatlakozókat szemlélve 1 db 2. generációs Type C USB 3.1, 1 db Type A USB 3.1, 1 db Type A USB 2.0, 1 db HDMI, és 1 db microSD port fogad minket. Természetesen ebben a ligában az ujjlenyomatolvasó és a biomatrikus azonosítás már nem marad el.

Térjünk rá a lényegre! Maga a ScreenPad az, ami a sava borsát adja az egésznek, mondhatni ez emeli ki a tömegből a ZenBook 14-et. 5,65 hüvelykes FHD (2160 x 1080) Super IPS kijelzővel van dolgunk, de mit is lehet vele a gyakorlatban csinálni? Többek között élből áthúzhatunk erre a kis szegmensre füleket, hogy a multitasking folyamatát megkönnyítsük - nálunk ez volt a fő funkciója.

Csatlakozókból épp annyit kapunk, amennyit egy ilyen gépnél igénylünk

Csatlakozókból épp annyit kapunk, amennyit egy ilyen gépnél igénylünk


De ezenfelül kvázi bármire használhatjuk: áthelyezhetjük erre a területre a számológépet, a zenelejátszót, Spotify-t is beröffenthetjük, sőt az Asus Sync használatával még a mobilunkat is használhatjuk ezen módon. Érdekesség a videós tartalomgyártók számára, hogy a felbontásából és a méretéből adódóan tökéletes lehet a ScreenPad arra, hogy lássuk, miként fog festeni a munkánk mobiltelefonokon. Azért ez elég menő, nemdebár?

A ScreenPad Office segítségével a kis kijelzőn machinálhatunk az Excel, a Word és PowerPoint alkalmazásokkal. Itt jön azonban a hab a tortán: ha nem fekszik számunkra ez az egész ScreenPades megoldás, akkor négy alternatívánk is van arra, hogy hogyan használjuk a tapipadot: az egyik ezek közül a hagyományos metódus, amikor is elfeketedik a panel, és ugyanaz az élmény fogad minket, mint bármely másik touchpadnél - tehát kiváltja az egeret.

De ha nagyon nem akarunk vele semmit kezdeni (ki tenne ilyet?) teljesen le is tilthatjuk a touchpad működését, vagy szimplán az alapkijelző bővítéseként is bevethetjük, ha erre támad kedvünk. No és ott van a negyedik variáns az említett ScreenPades megoldás. Utóbbi természetesen pontosan olyan precíz, amennyire elképzeljük, de azért várható volt, hogy ha már implementálnak egy ilyen speckó újdonságot az Asus háza táján, akkor nem fogják elaprózni a kivitelezést.

Napsütésben nem igazán fogjuk hasznát venni a Screenpadnek

Napsütésben nem igazán fogjuk hasznát venni a Screenpadnek


Magáról a gép dizájnjáról még nem esett szó, hiszen a szériához hűen holott roppant stílusos, elegáns a külső. Tengerkék kabátba öltöztetett darabbal van dolgunk, ami semmi különössel nem igyekszik kitűnni a tömegből, és ez benne a frenetikus, hogy önnön visszafogottsággal vonzza a szemet. Mondhatnánk úgy is, hogy a gyártó kimaxolta ebben az esetben a minimalista de gyönyörű dizájn fogalmát. Persze a körkörös szálcsiszolt felület nem marad el!

A kijelző körüli keret nagyon vékony, szinte a teljes képernyő a kijelző. A használatnál azonban el lehet felejteni az egyujjas felnyitást, sőt nagyon kényelmetlenül lehet felnyitni a laptopot, egész egyszerűen ésszerűtlenül van bevágva a felnyitó rész. Persze, meg lehet szokni és egy idő után már könnyen megy, de az elején bizony párszor meg fogjuk emelni a gépet az asztalról, ha ki akarjuk nyitni.

Fontos leszögezni, amit talán már ti is sejtetek, hogy elsősorban nem gaming laptopról, hanem munkagépről van szó. Mindenféle kreatív munkához tökéletes lehet a ZenBook 14, főleg ha (ahogyan azt említettük az imént) igényeljük a komoly, több nagy feladatos multitaskingot. Árkategóriájában igen pofás választás, ha munkagépet keresünk (később kitérünk az árcédulákra is).

A bal oldali egy első szériás, nagyon vékony ZenBook, ez a verzió láthatóan vastagabb

A bal oldali egy első szériás, nagyon vékony ZenBook, ez a verzió láthatóan vastagabb


Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem lenne alkalmas játszani, viszont eléggé meg van kötve a kezünk, hogy mit futtathatunk rajta és mit nem. Talán mondanunk sem kell, a csutkára húzott grafikai beállításokat el lehet felejteni, azonban pár évig visszamenőleg bármit futtathatunk, ha kicsit visszább vesszük a csúszkákat, de akár mai darabok között is találunk olyat, ami eldöcög rajta egész kellemesen.

Térjünk ki egy hangyányit a kijelzőre is: egész egyszerűen gyönyörűen szuperál. Fantasztikus színvilággal operál a masina, elképesztő, hogy mennyire más dimenziót tud adni egy ilyen képernyő néhány képnek és videónak, hiszen sokkalta realisztikusabb, sokrétűbb érzés így a vizualitás.

Hiába a Harman / Kardon felirat, vélhetően mindenki tisztában van vele mostanra, hogy egy laptop esetében legtöbbször nem érdemes különösebben izmos hangzást várni, már ami a gyári, beépített hangszórót illeti. Hozza a kötelezőt, ha nincs más opciónk, akkor teljesen megfelel a hanglejátszásra, ellenben ha tényleges élményre várunk, akkor vagy egy hangszórót vagy egy komolyabb fülest csatlakoztassunk rá mindenképp.

Az bizony nem végig szellőzőnyílás, bár ott is tud távozni levegő.

Az bizony nem végig szellőzőnyílás, bár ott is tud távozni levegő.


Az akkumulátoridő megint csak egy kényes kérdés, ám ezen a téren alaposan megmutatkozik, hogy a ZenBook 14 a leginkább akkor mutatja ki a foga fehérjét, ha hálózati töltőre csatlakoztatva vetjük be. Függ attól, hogy ki van-e kapcsolva a ScreenPad, értelemszerűen a képernyő fényereje is sokat nyom a latba, és a futtatott szoftverek is nagyon számítanak. Az Asus akár 13 órás akkumulátoros üzemidőről beszél, ám tapasztalataink szerint a leggyakoribb az 5-6 órás aksiidő, ami abszolút átlagon alulinak tekinthető. És ebből bizony a ScreenPad eszik meg nagyon sokat.

A fentebb már említett negatívum (nehezen kinyitható fedlap, sok aksit zabáló ScreenPad) még egy van, amit meg kell említeni: ez pedig a ventilátorok hangja. Mivel egy ilyen üzleti laptop esetén nagyon szeretjük, ha halk, épp ezért meglepő, ami lehet, hogy sokaknál kiveri majd a biztosítékot, mégpedig hogy eléggé hangosan zúgnak a ventilátorok, ha úgy igazán beindul a munka.

Na nem mintha folyamatosan ez lenne a jellemző, nyilván ha csak egy doksit pötyögünk, akkor csendben tud lenni, de egy pár megnyitott böngészőfül már meg tudja pörgetni a zajforrásokat. De nézzük a jó oldalát: legalább túlmelegedéssel nem kell számolnunk.

A kinézetre nem (sem) lehet panasz, a ZenBook család igazán szép

A kinézetre nem (sem) lehet panasz, a ZenBook család igazán szép


Hogy kinek ajánlható a szóban forgó hardver? Nos, leginkább azoknak, akik nem szívlelik a dupla monitoros megoldásokat, mégis esszenciális részét képzi a munkavégzésüknek a több kijelző. Az sem mellékes, hogy ez a laptop szép, megjelenni vele egy megbeszélésen felhívja a figyelmet, de akár az otthoni asztalunkon is szépen mutat csak úgy. Van akinek az is számít, hogy a készülék megfelel a MIL-STD 810G katonai szabványnak is. Csakhogy ezért bizony zsebbe kell nyúlni.

Mennyi az annyi, jöhet a kérdés... Nos igen, itt ugrik a majom a vízbe, avagy érkezik a rész, ahol sokak kedvét szegjük. 380-630 ezer forint között mozognak a különféle variánsok, ezáltal pedig olyan árkategóriába kerül a hardver, ahol bár önnön jogán megállja a helyét, mégis olyan versenytársakkal kerül szembe, amelyek specifikációk terén alaposan megizzaszthatják a ZenBook 14-et.

Éppen ezért gondoljuk, hogy elég nagy fegyvertény lehet a ScreenPad jelenléte, amely egy olyan extrát szállít az élményhez, amit semmi más nem, de meglátjuk, hogy ez sokaknál döntő tényező lesz-e. Egy biztos, különleges kis laptop az Asus ZenBook 14, nagyon korrekt módon hozza a kötelezőt, de talán ha némileg lejjebb árazták volna, akkor jobban szeretnénk.
 
 • Extrák
  9
 • Ár/érték
  8
 • Dizájn
  8
 • Hardver
  8

Megvételre ajánlott

83%
7 hozzászólás

inkognito

2 éve, 8 hónapja és 3 napja

Nekem ez a dupla kijelző annyira nem jön be, de a zenbookok nagyon szépek tudnak lenni. És milyen vékony volt még az első széria te jó ég!

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 8 hónapja és 4 napja

Minőségi széria, ez nem is vitás. Szerintem határozottan jól néz ki, ebben a színben különösen. Árban meg, nos, ez ennyi. A prémiumot meg kell fizetni, de ha ezt egy meetingen kiteszed az asztalra, már be is vagy pozicionálva.

Egyébként baromi jók lettek a fotók.

válasz erre

Fikarc

2 éve, 8 hónapja és 4 napja

Első látásra nagyon furcsa, de meg tudnám szokni.

válasz erre

Direktor

2 éve, 8 hónapja és 4 napja

Nagyon szép gép, hardveresen se mindegy, de uhh, az az ár nem gyenge. Bár a legolcsóbb verzió igen korrekt azért.

válasz erre

Levi87

2 éve, 8 hónapja és 4 napja

Baromi jó kis gép ez is, de nálam a Duo az igazi befutó, az nagyon atom. Már ha nem lennék Maces. De az tényleg brutál jó gép.

válasz erre

TEchie

2 éve, 8 hónapja és 4 napja

Maga a koncepció elképesztően tetszik, nagyon jó ötlet. Viszont az előző szériás verzióban nagyon rossz volt touchpadként használni, nem érzékelt rendesen, állandóan vissza kapcsoltam véletlenül más funkcióra meg ilyenek. Ezt javították mostanra?

válasz erre

login_password

2 éve, 8 hónapja és 4 napja

Nagyon jók a Zenbookok, bár ha nem win futna rajtuk, akkor aztán még az apple is felköthetné a gatyát. A win sokat visszavesz a teljesítményükből. Egyébként meg tényleg nagyon jó gépek.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink