Adata SD700 SSD teszt

2017. július 09.
47.0901
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
dfp profilja, adatai
dfp
Az adattárolás a mai digitális világban egyre fontosabb kérdés, mely már az átlagfelhasználókat is érinti, hiszen egyre több dokumentumot kapunk digitálisan, egyre több képet, videót készítünk, melyek a jobb minőség miatt egyre nagyobb tárhelyet igényelnek.


A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás még mindig a HDD, hiszen viszonylag baráti áron juthatunk több terrabájtnyi helyet kínáló merevlemezekhez, melyek azonban sérülékenyek és lassabbak, mint az SSD-k. A Solid-state drive meghajtók mára már alapfelszereltséggé váltak egy asztali vagy egy hordozható számítógép esetében, hiszen nagyon látványos gyorsulást hoztak magukkal, ugyanakkor még mindig igen drágák, így 256 vagy 512GB fölé csak nagyon kevesen mennek.

Persze ha egy átlagfelhasználót vagy egy kisebb vállalkozást nézünk, akkor a dokumentumok, képek és videók azért csak hónapok vagy évek alatt érik el az említett adatmennyiséget, vagyis a gyorsaságot szinte mindenkinek érdemes kihasználnia. A beépített megoldások mellett több gyártó is ráhajtott arra, hogy az SSD meghajtók által nyújtott előnyöket ötvözze a hordozhatósággal és a széleskörű kompatibilitással.

Kicsi, könnyen elfér mindenhol és hurcolni is könnyű

Kicsi, könnyen elfér mindenhol és hurcolni is könnyű


Az Adata ezen a piacon abszolút a legnagyobbak között van, hiszen rengeteg külső SSD-t és tárhelyet kínálnak, olykor egészen egyedi megoldásokkal felvértezve. Nemrég az Adata SD700 külső SSD vendégeskedett nálunk, méghozzá 256GB-os méretben. Aki nagyobb tárhelyre vágyik, az is választhat családon belülről, hiszen 512GB mellett akár 1TB is elérhető ugyanebben a családban.

Külső

Nálunk a fekete színű, egyszerűbb és feltűnést nem keltő modell járt, de aki valami színesre vágyik annak a különleges sárgás modell bizonyára nagyon bejön majd. A különlegességet jelen esetben pedig nem csak a szín kínálja, hanem maga a felépítés is, hiszen nem csak egy átlagos külső megoldásról van szó. Ennyire azért ne szaladjunk előre, hiszen az amúgy is apró dobozból kivéve egy igazán kellemes kis terméket kapunk, melyet szinte észrevehetetlenül vihetünk magunkkal még a legkisebb táskánkban is, arról nem is beszélve, hogy még zsebben is elfér.

A speciális csatlakozó a takarófül alatt helyezkedik el

A speciális csatlakozó a takarófül alatt helyezkedik el


Az egész kis doboz ugyanis mindössze 100 grammos, vagyis egy okostelefon súlyát sem éri el. A 83,5 x 83,5 x 13,9 milliméteres ház pedig méretre is nagyon apró, talán már azon is aggódhatunk, hogy el ne hagyjuk. Ez a kompakt forma mindenki számára nagy előny és a HDD-k vagy a belső megoldásokhoz szánt külsős házak ezzel egyáltalán nem képesek versenyezni.

A pendrive-ok jöhetnek még szóba, ha a kompakt méretről van szó, de a 256GB környéké modellek majdhogynem olyan árban vannak, mint a tesztalanyunk, miközben lassabbak és nem feltétlenül bírják olyan jól a gyűrődést, mint az SD700.

Strapabíróság

Az Adata SD700-as széria egyértelműen az átlag feletti strapabíróságával kíván kitűnni a mezőnyből, melyet nem csak a masszívabb külsejével akar a felhasználók tudtára adni. A termék ugyanis hivatalos minősítéseket is kapott, melyekkel mostanság az okostelefonok piacán találkozhatunk a leggyakrabban.

A külső gumikeret egészen jó védelmet nyújt

A külső gumikeret egészen jó védelmet nyújt


Az IP68-as minősítés például pont egy mobiloknál sűrűn olvasható összeállítás, mely igen komoly por és vízállóságot vetít előre. Mindez annak fényében is igen dicséretes, hogy a konkurencia hasonlóan "masszív" termékei jó esetben is csak az IP65-ös hitelesítést kapják meg.

A kódnyelveket lefordítva az Adata SD700 hivatalosan 30 percet is kibír másfél méter mély vízben és a legporosabb környezetben sem vesznek el az adataink. Az IP szabvány mellett a katonai hitelesítésekkel is megpróbálkozott a gyártó és sikerrel is jártak, hiszen a MIL-STD-810G 516.6-os minősítés garantálja azt, hogy leejtés, rázkódás esetében sem kell a szívünkhöz kapnunk. Ez jórészt a gumírozott, masszív borítással rendelkező háznak köszönhetjük, melyet egyébként nem lehet szétszedni.

Meghajtó

A masszív külső alatt egy házon belüli SD800-as SSD dolgozik Silicon Motion SMI SM2258 kontrollerrel és 384Gbit TLC 3D NAND flash modullal. A dobozon az áll, hogy 440 MB/s írási és olvasási sebességet kapunk, amihez a mérések alapján majdhogynem tartja is magát a termék.

macOS alatt a mellékelt csatlakozóval ennyi teljesítményt tudtunk kicsikarni

macOS alatt a mellékelt csatlakozóval ennyi teljesítményt tudtunk kicsikarni


A mérések olyan 427-433 MB/s írási, illetve olvasási sebességet hoztak ki. Ez tulajdonképpen teljesen átlagos az SSD-k piacán, vagyis hiába a külsős megoldás és az extra védelem, a sebesség így is kiváló.

Csatlakozás

Fontos megemlíteni, hogy nem csak Windows-t futtató számítógépekkel használhatjuk az eszközt, hanem a hivatalos lista szerint az Android 5.0-s vagy újabb rendszert futtató mobilokkal és tabletekkel, valamint a Linux 2.6-os Kernelt vagy újabbat használó operációs rendszerekkel és bizony a Mac OS X 10.6-ot vagy későbbi macOS-t futtató Apple számítógépekkel is kompatibilis a termék. Ezzel tehát gépeink és eszközeink között is mozgathatunk adatokat, vagy mindegyikről könnyen egy helyre menthetjük azt, ami fontos.

Örültünk volna egy Type-C csatlakozónak, a sebességnek is jót tett volna

Örültünk volna egy Type-C csatlakozónak, a sebességnek is jót tett volna


A csatlakozás kapcsán USB Type-A (v3.1 gen 1) csatlakozót használt az Adata, de természetesen használhatunk átalakítókat is, illetve visszafelé is kompatibilis ezt a megoldás az USB 2.0 és USB 3.0 párossal. Az elméleti adatátviteli sebesség 5Gbps, ami megegyezik az első generációs Type-C csatlakozóéval, de érthető, hogy nem azt használták, hiszen a kialakításból adódóan vélhetően nem csak vékony ultrabook-okkal teli környezetben kerül bevetésre az egység.

Biztonság

Adataink védelme korunk egyik legfontosabb kérdése, rengeteg támadásról, vírusról vagy szimpla adatlopásról olvashatunk nap mint nap. Egy külső SSD már önmagában is nyújt valamiféle extra védelmet, de természetesen titkosításra is lehetőségünk van. Az igencsak népszerű AES 256-os titkosítást lehet használni, melyhez a vállalat HDDtoGO szoftverére van szükség, ami a titkosítás mellett számos egyéb hasznos funkciót is rejt magában.

Kifejezetten jó ajánlat az Adata SD700 SSD minden géphez

Kifejezetten jó ajánlat az Adata SD700 SSD minden géphez


Más extra szoftver egyébként nem jár a termékhez, de az Adata SSD ToolBox beszerzésén még érdemes elgondolkodni, hiszen diagnosztikai információkat és egyéb hasznos lehetőségeket kínál.

Összegzés

Összességében egy nagyon hasznos kiegészítőről beszélhetünk, melynek kezdőára nem is olyan vészes. A nálunk járt 256GB-os modell 32 000 Ft alatt beszerezhető, cserébe pedig a legtöbb felhasználónak tényleg elegendő tárhelyet kínál. A strapabíróság egy nagyon hasznos dolog, még akkor is, ha tudjuk, hogy mi nem fogjuk másfél méter mély vízbe dobálni a terméket.
 
 • Extrák
  9
 • Biztonság
  8
 • Dizájn
  9
 • Sebesség
  8

Megvételre ajánlott

85%
9 hozzászólás

VDemon

7 éve, 4 hónapja és 9 napja

Meglepően jó ára van, főleg hogy ilyen speciális ütésálló réteggel is el van látva! meglepett smiley A 128gigások szoktak 22-23 körül kezdődni, és azokat még vízbe se lehet dobni! röhögő smiley

Nagyon jó cucc!

válasz erre

Fikarc

7 éve, 4 hónapja és 10 napja

Adata egyébként mennyire megbízható? Van erre is 5 év gari mint mondjuk a Kingston cuccokra? Mert ha igen akkor ez egy baromi jó vétel!

válasz erre

Kileah

7 éve, 4 hónapja és 10 napja

Na végre találok egy olyan külső tárolót amit nekem találtak ki! röhögő smiley Ez nagyon tetszik, jó áron is van, beszerzés indul! mosolygó smiley

válasz erre

Harder

7 éve, 4 hónapja és 10 napja

Na ebből nekem 2db 512 gigás és boldogság van! mosolygó smiley

válasz erre

technomancer

7 éve, 4 hónapja és 11 napja

Egy type-c csatit azért bedobhattak volna... meglepett smiley

válasz erre

Levi87

7 éve, 4 hónapja és 11 napja

Szuper teszt, köszönet érte! Windowsos sebességmérésetek nincs róla egyébként? Meg Linuxos? Érdekes lenne egymás mellett látni őket! mosolygó smiley

válasz erre

TEchie

7 éve, 4 hónapja és 11 napja

Kiváló ajánlatnak tűnik, megérdemli a plecsnit. Az adatátvitel sebessége egyébként tényleg ilyen "alacsony" minden külső ssd-nél? Vagy a type-c dobna rajta azért?

válasz erre

CharlieFirpo

7 éve, 4 hónapja és 11 napja

Azért amit nyújt, nagyon baráti az ára! meglepett smiley Tetszett a teszt, több ilyen jellegűt (külső perifériák, különlegességek) kérünk! mosolygó smiley

válasz erre

Porthos

7 éve, 4 hónapja és 11 napja

Most szivattok. Most kerestem hurcolható SSD-t, épp ezért túrtam az oldalakat! röhögő smiley Köszi, a legjobbkor jött a teszt!

válasz erre