Acer Swift 3 teszt

2017. augusztus 13.
46.9691
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
dfp profilja, adatai
dfp
A hordozható számítógépek piacán jó néhány komoly változás és fejlődés történt az elmúlt pár évben, mely nem csak az új technológiákat felvonultató csúcsmodellekben figyelhető meg, hiszen a felsőkategória fejlődése mindig magával húzza az alsóbb szegmenseket is.


Erre kiváló példa az Acer palettája, mely néhány éve az alsóbb szegmensben óriási kompromisszumokra kényszerítette a felhasználókat a többi gyártó kínálatához hasonlóan, mostanság azonban már nagyon korrekt darabokat is találunk. Sokan vágynak ugyanis egy olyan jól használható, a prémium szegmenshez minél közelebb álló laptopra, melyre a gatyájuk azért nem megy rá. Talán 2-3 éve érkeztünk meg oda, hogy ez már nem csak egy vágyálom, de 2017 lehet az az év, amikor az alsóbb szegmens egy jelentős része megfelel ennek az elvárásoknak.

Nagyjából azért esett a mi választásunk is az Acer Swift 3-ra, hiszen ez a modell remekül tükrözi, hogy hogyan is áll most a piac, illetve az iskolakezdéshez közeledve sokan keresnek olyan gépet, mely kiszolgálja őket az egész középiskolán vagy éppen egyetemen keresztül. A specifikációk rövid elemzése mellett tehát főként a felhasználó által kínált csomagot és annak valódi értékét, használhatóságát vizsgáltuk a gép esetében.

Csatlakozásokból jeles.

Csatlakozásokból jeles.


Külső

Néhány éve az alsóbb szegmensben még minden kopogós műanyag volt, viszonylag vastag és nem túl vonzó kialakítással, miközben a prémium szegmensben már hódított a vékonyság és az alumínium ház. Nos, az Acer Switft 3 ilyen téren már rögtön megmutatja, hogy mit köszönhetünk a viszonylag gyors fejlődésnek, hiszen ez a modell is megkapta a fém készülékházat.

Ez rögtön egy jó pont a gyártó neve mellé, de azért örömünkben nem kell hogy a falnak szaladjunk, hiszen a teljes képet nézve nem valami izgalmas a Swift 3 SF314-51. Nálunk az arany színű modell járt, melyre talán a pezsgő vagy pezsgőarany elnevezés jobban illene, de egyébként ezüstben is kapható. Összecsukva tehát jóval drágábbnak nézhetik, mint amennyibe kerül, de ha felnyitjuk a gépet, akkor azért érződik, hogy kell még pár év, mire igazi komfortérzetet kapunk ebben a szegmensben.

A kijelző körül vastag a káva, egy kézzel nem nyitható fel a gép (erre még a drágább modellek sem igazán képesek) és úgy az egész belső olyan "átlagos" érzetet kelt, amivel egyébként nincsen probléma, hiszen a célközönség számára inkább az előnyökről szól ez a gép és a most felsorolt negatívumok fel sem merülnek negatívumként.

Összezárva még prémiumabb érzést kelt.

Összezárva még prémiumabb érzést kelt.


A prémium szegmenstől egyébként nem mindent érdemes átvenni az alsóbb kategóriáknak és ezt az Acer is jól tudta. Ha már ugyanis akadt azért hely oldalt a csatlakozásoknak, akkor szinte minden fontosat rápakoltak a mérnökök. A készülék bal oldalán találjuk meg a dedikált töltőcsatlakozást, vagyis nincs USB-C, mellette pedig egy HDMI egy USB 3.0 és egy USB-C csatlakozást és az állapotjelző LED fényeket találjuk.

A túloldalt egy nagyon praktikus SD-kártyaolvasó, egy USB 2.0 csatlakozás, a fejhallgató kimenet és a Kensington-zár foglalat található. Összességében tehát mindenünk van, amire szükségünk lehet, a kártyaolvasó megléte örömteli, az USB-C pedig pontosan arra utal, amit már fentebb is emlegettünk, vagyis valamilyen szinten időtálló modellről beszélünk.

Hardver

Az időtállóságra a hardveres kínálattal is igyekezett utalni a gyártó, de azért a belépőszintű modellt kapcsán még mindig lehetnek fenntartásaink, viszont menne nem annyi, mint ami néhány éve lett volna. Az alapmodell ugyanis 6. generációs Skylake családba tartozó Intel Core i3-6006U processzort, a hozzá tartozó Intel HD grafikus egységet, 4GB, nem bővíthető memóriát és 128GB SSD tárhelyet biztosít. Ez egyébként nem egy rossz csomag, pláne ha hozzávesszük a minőségi kialakítást, a kijelzőt és az időtálló csatlakozásokat.

Nálunk azért ennél egy jóval erősebb modell járt, hiszen tesztalanyunkban már egy 7. generációs Kaby Lake szériába tartozó Intel Core i7-7500U processzor, a vele kéz a kézben járó HD620-as grafikus egység, 8GB DDR4 RAM és egy 512GB-os SSD dolgozott. Ez azért már jóval ütőképesebb ajánlatnak tűnik és természetesen mindez kiegészül a készülék többi előnyével. A processzor ugyan még csak kétmagos, de négy szálon futó megoldás viszonylag alacsony TDP-vel, tehát egy nagyon korrekt darab.

A gyártó is büszke a felhozatalra.

A gyártó is büszke a felhozatalra.


Játékra, videóvágásra és komolyabb grafikus munkára természetesen az Acer sem ezt a modellt ajánlja, nyíltan kimondható, hogy ez a széria és ezek a konfigurációk általános felhasználásra, iskolai dolgokra és akár üzleti célra készültek. A böngészés, irodai szoftvercsomagok használata vagy éppen egyszerűbb grafikai megoldások fekszenek a gépnek, ennél több pedig nagyon sok embernek nem is kell.

Kijelző

A kijelzőről érdemes néhány sort külön is beszélni, hiszen szintén olyan pont, mely remekül tükrözi az elmúlt pár év előrelépését. Sajnos még most is találkozni HD felbontású gépekkel a piacon, de azért a Swift 3 is remekül példázza, hogy igenis történtek komoly fejlődések. Az Acer ugyanis egy 14 hüvelykes Full HD LCD-IPS panelt épített a gépbe, mely a legolcsóbb és a legdrágább változat esetében is így van, ami óriási előnye az olcsó változatnak és egyáltalán nem hátránya a drágább modellnek.

Kívülről szép, belülről a kávák belerondítanak.

Kívülről szép, belülről a kávák belerondítanak.


Érintőképernyős opció nincs a palettán, de legalább matt felületet kapunk. A színek és kontraszt rendben van, jól látszik, hogy nem grafikai munkára vagy éppen játékra teremtették a gépet, de tényleg nem panaszkodhatunk. Egyedül talán a körülötte lévő viszonylag nagy káva lehet zavaró, de ez is inkább annak, aki valamiért a prémiumabb szegmensből lépett vissza, másnak teljesen megszokott lehet. Az talán csak kevesek számára előny, hogy 180 fokban lehajtható a kijelző, hiszen nem érintős a panel, így nagy haszna igazából nincsen.

Billentyűzet, touchpad és az extra

A háttérvilágításos billentyűzet természetesen magyar nyelvű, a fehér világítás pedig még mindig felsorolható az extrák közé, hiszen ez is egy olyan pont, amin a belépő szegmens szeret spórolni. A billentyűzet használat közben teljesen átlagosnak mondható, hatalmas utat a gombok természetesen nem járnak be, de pontosan és egészen gyorsan lehet rajta gépelni.

A touchpad szintén nem igényel sok magyarázatot, talán az lehet meglepő, hogy az elmúlt években a hosszúkás és nagyobb megoldást igencsak erőltető Acer egy átlagos méretűt pakolt ebbe a gépbe, de talán ez is azt jelzi, hogy az alsóbb szegmensről van szó. Az extrák sorát ezen a területen is bővíti egy különlegesség, hiszen beépített ujjlenyomat-olvasót is kapunk, melyet főként a Windows feloldására használhatunk. Jól működik, egyszerű és praktikus a használata, szintén nagy piros pont jár érte.

Nem a legvékonyabb, de a csatlakozások kárpótolnak érte.

Nem a legvékonyabb, de a csatlakozások kárpótolnak érte.


Használat

Ahogy említettük, ezt a gépet nem valamilyen specifikus munkára találták ki. A Swift 3 egy alsó-középkategóriás széria, mely az elmúlt évek fejlődését remekül példázza. Mindent belepakoltak a mérnökök, amit eddig a középkategóriától várhattunk el, de azt azért jegyezzük meg, hogy más gyártók is kínálnak ilyesmi modelleket, tehát a fejlődést nem csak az Acer hozta el ebbe a szegmensbe.

Az üzemidő terén 6-7 órával számolhatunk, a feltöltés pedig nagyjából 3 órát vesz igénybe. Ez teljesen megfelelő és a legtöbben amúgy sem folyamatosan használják a gépet, tehát egy munkanap vagy sulinap simán kihozható vele töltés nélkül. A hardvernél már említettük, hogy papíron egészen jó a csomag és ez a valós használat esetében is így van. Az SSD tárhely villámgyors rendszer indulást tesz lehetővé, az árban pedig a Windows 10 is benne van, amit sajnos még mindig fontos megemlíteni, mert az olcsóbb modelleknél páran még ezt is kispórolják.

A éjjeli baglyok örülni fognak a háttérvilágításnak.

A éjjeli baglyok örülni fognak a háttérvilágításnak.


A legolcsóbb modell 175 000 Ft körül kapható itthon, amiért az említett i3, 4GB RAM párost kapjuk meg. Ezt azért nem nagyon ajánlanánk, hiszen a 4GB RAM és a 128GB SSD hamar elfogyhat és a processzor is egy generációval öregebb. Persze ha pont ennyi pénzünk lenne, akkor még ez a csomag is a piac jobb ajánlatai közé tartozik, hiszen SSD tárhelyet, Full HD-s kijelzőt, ujjlenyomat-olvasót és fém házat kapunk, tehát minden csak megközelítés kérdése.

A legjobb választás teljesen általános felhasználásra, diákoknak és idősebbeknek egyértelműen a középső modell lehet, mely 245 000 Ft-ba kerül. Cserébe 7. generációs Intel Core i5-ös processzort, 8GB memóriát és 256GB-os SSD tárhelyet kapunk. Ez már a többi előnnyel kiegészülve egy rendkívül korrekt csomag. A paletta tetején az említett i7-es processzorral, szintén 8GB memóriával és 256 vagy 512GB-os SSD-vel szerelt változat áll 300 000 Ft környékén. Ez már talán magas árnak tűnhet és itt már nem akkora előny a fém ház vagy a Full HD kijelző, de a közvetlen riválisoknál bizony még mindig jobb csomagot kapunk.

Az egyik legjobb csomag a piacon.

Az egyik legjobb csomag a piacon.


Összegzés

Az Acer Swift 3 egy nagyon jól pozicionált széria, tömegigényeket elégít ki és a hazai, rendkívül árérzékeny felhasználók számára egy nagyon jó ajánlat. Az Acer önmaga is szépen lépkedte a szinteket az elmúlt években, ehhez pedig hozzájött a technológiai fejlődés is, ami végre az alsóbb szegmensben is korrekt csomagokat hoz el. Persze ez továbbra sem egy 100 000 forint körüli gép, sokkal inkább a 200 ezres, de a belépőszintű lassú, műanyaghalmazokhoz képest rendkívül sokat kínál a felárért cserébe.

Ami pedig különösen fontos, hogy a középső modelltől felfelé kimondottan időtálló a csomag a hardvernek, a kijelzőnek és a csatlakozásoknak köszönhetően, ez pedig az árérzékenyeknek egy újabb fontos pont, hiszen nem a HDD-vel és Pentium processzorral szerelt gépeken a Swift 3 is csak nevetni tud. Persze aki a fém háztól rögtön egy Macbook Pro vonalat remél, az csalódni fog és nincs tisztában az árakkal, valamint a kínálattal, de ez semmit sem von le a Swift 3 érdemeiből.

A Swift 3 egy igazi back to school ajánlat az Acer műhelyéből.
 
  • Extrák
    9
  • Ár/érték
    9
  • Dizájn
    7
  • Hardver
    8

Megvételre ajánlott

83%
7 hozzászólás

Lurko

7 éve, 2 hónapja és 25 napja

3 hónapja használjuk az i5-ös verziót. Nagyon jó kis gép.
Két gyengesége van ami eddig kijött:
- A fémház roppant könnyen karcolódik, ezért vigyázni kell rá, hogy ne legyen csúnya hosszútávon.
- Gyári Win10 van rajta, ami néha eldobálja a wifi jelet. Keresem rá a megoldást.

válasz erre

Harder

7 éve, 3 hónapja

Határozottan szép készülék (bár a vastag kávából faraghattak volna), hardverben sem semmi, főleg ennyiért. Nagyon jó ajánlatnak tűnik tényleg.

válasz erre

Fikarc

7 éve, 3 hónapja és 1 napja

Nagyon szép készülék és még baráti is az ára! meglepett smiley

válasz erre

Gólem

7 éve, 3 hónapja és 1 napja

Szép, nagyon tetszik a formája. Egyébként ez már ultrabook kategória?

válasz erre

CharlieFirpo

7 éve, 3 hónapja és 1 napja

Legjobbkor jött ez a teszt, tényleg suli előtt! mosolygó smiley

válasz erre

TEchie

7 éve, 3 hónapja és 1 napja

Nagyon tetszik, egyedül a vastag kávával kéne megbarátkoznom.

válasz erre

Kisfaludy82

7 éve, 3 hónapja és 1 napja

Utolsó képen nagyon ütősre sikerült befotózni! meglepett smiley Még tetszik is, pedig nem vagyok nagy Aceres.

válasz erre