Acer Swift 3 (2020) teszt - fiatalos stílus, nem csak üzletembereknek

2020. október 21.
74.7801
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az Acer Swift brandje már jó ideje magabiztosan fémjelzi a megbízható és minőségi üzleti gépek vonulatát. 2020-ban, amikor már mindenféle szegmensben elég erős versenyhelyzet alakul ki a különféle cégek újdonságainak hála, joggal merül fel a kérdés, hogy mégis hová lehet még fokozni a Swift-masinák tudását, nívóját? Az Acernek egy egészen egyszerű, magától értetődő, és mégis nagyszerű válasza van erre: hardverfrissítés, mindenféle különösebb, nagy csinnadrattával meghirdetett innováció nélkül. És hogy ez hogy sült el a gyakorlatban? Leteszteltük Az Acer Swift 3 2020-as verzióját!
 


A nálunk járt konfiguráció az SF313-52-5794, ami mint minden Swift 3, továbbra is a középkategóriás ligát célozza meg, és ezen belül is az ultra könnyűsúlyú notebookok (ultrabookok) tárházát gyarapítja. Ez alatt egy 1,19 kilogrammos gépezetet értünk, amely méreteiben 1,59 x 30,2 x 23,3 centiméterre lőhető be. Ebben az árkategóriában abszolút ütős súly/méret kombó ez, úgyhogy ezen a téren máris van egy piros pontja tesztalanyunknak.

Fém borítása különösen kiemeli az átlagból a Swift 3-at, illetve határozottan strapabíró kis masinériáról van szó, ergo nem fog törni, mint a ropi - viszont talán ezt már megszokhattuk ettől a vonulattól. 180 fokban hajthatjuk ki az LCD kijelzőt, ami nem mellesleg 2256x1504-es felbontással működik, ez pedig máris előrevetíti, hogy nem 16:9-cel, hanem 3:2-es képarányú felbontással kell számolnunk. Mivel üzleti gépről van szó, így határozottan hasznos ez az arány!

Roppant kényelmes billentyűzetet kapott az új Acer Swift 3

Roppant kényelmes billentyűzetet kapott az új Acer Swift 3


Persze ha filmet tervezel rajta nézni, netán játszogatnál vele, akkor készülj fel a fekete sávokra alul-felül, hovatovább számos applikáció és weboldal esetében problémák merülhetnek fel, amik alapvetően 16:9-re vannak optimalizálva. Ennek ellenére munkavégzéshez, a folyamatos görgetéshez, olvasáshoz, szinte minden máshoz kitűnő ez a képarány, főleg ha számunkra megfelelő módon rendezzük el az alkalmazásainkat.

Lássuk a portokat: akad egy Thunderbolt 3 foglalat, USB-A és USB-C porttal is találkozunk, van egy HDMI kimenet, illetve az audiónak szánt jack csatlakozó. Igen-igen, jól látjátok, az SD kártyaolvasót kispórolta a vállalat, ami például fotósok és videósok számára komoly hátrányt jelenthet, és sajnos ezt mindenképp negatívumként kell említeni egy üzleti célzatú laptop esetében.

Minden íróasztalon jól mutat, legyen az üzletember vagy egy tanuló asztala

Minden íróasztalon jól mutat, legyen az üzletember vagy egy tanuló asztala


A billentyűzetet szemlézve észrevehetjük, hogy a korábbi Swiftekhez mérten egy jóval kompaktabb kialakítással kell dolgoznunk. Hogy ez azt jelentené, hogy kisebb gombokkal kell pötyögni? Szerencsére nem, lévén többek között az olyan gombok kerültek miniatürizálásra, mint az Enter gomb, vagy éppenséggel a nyílgombok. Pár órányi használat után már nem is éreztük annyira zavarónak, illetve ez még mindig jobb módja annak, hogy miként spóroljanak a hellyel.

Mindeközben a touchpad akkora, hogy talán még nem is láttunk ekkora notebookon ilyet. Bárhol kattintgathatunk a felületen, nem csak bizonyos pontjain, és összeségében jó élmény volt használni minden egyes görgetésnél, kattintásnál. Üvegszerű borítással rendelkezik a touchpad, ergo abszolút kényelmes a használata, több órás nyúzás során sem éreztük, hogy problémát okozna mondjuk a scrollozás.

Egyszerű, letisztult stílus

Egyszerű, letisztult stílus


Most viszont térjünk rá azokra a tényezőkre, amikre talán a legtöbben kíváncsiak, mégpedig a belső specifikációkra. Egy tizedik generációs Intel Core i5-1035G4 processzor képzi az aktuális Swift 3 szívét, amihez Intel Iris integrált videókártya és 8 GB RAM párosul. Vélhetően már ti is kapiskáljátok, hogy ez nem az a fajta bestia lesz, amivel 120 FPS-ben pörgetitek a legmodernebb videojátékokat, azonban nem is ez a célja az Acernek.

Photoshop, videóvágás, grafikai munkák, gépírás - rengeteg olyan területet kipróbáltunk, melyek a vásárlók széles rétegét fogják képezni, és azt kell mondanunk, hogy bár nem a legtökéletesebb eszköz ezekhez a szóban forgó modell, de minden kétséget kizáróan egy erős játékosnak bizonyul. Hardverigényesebb feladatoknál azért már akadni kezdtünk, de ha éppen nem gőzerővel verettük a multitaskingot, akkor nem nagyon tapasztaltunk problémákat. Középkategóriáról beszélünk, ennek fényében meg bőven korrekt.

Csatlakozókból nincs túlságosan eleresztve, de majdnem minden van, ami kellhet

Csatlakozókból nincs túlságosan eleresztve, de majdnem minden van, ami kellhet


Számolhatunk még 512 GB-nyi SSD-vel is, ami nyilván lehetne bőven több is, ugyanakkor a külső háttértárólók segítségével borzasztóan megdobhatjuk ezt az értéket, ha van ehhez segédeszközünk. SSD mivoltából fakadóan gyorsan tölt be lényegében bármit a rendszer (300 Mbps!), nem éreztük egyszer sem, hogy különösebben sokat várnunk kéne, bár azért tény, ami tény, ha alapjáraton picit több helyet kapnánk, mondjuk egy terányit, jobban viseltük volna.

Az Acer a hivatalos dokumentációkban azt állítja, hogy a Swift 3 képes kihajtani akár a 17 órányi akkumulátoridőt is, a gyakorlatban azonban "mindössze" 8-9 órával kell számolnunk. Hozzá kell tennünk, nem különösebben terheltük le a masinát, ergo nem bikáztunk be rajta például egy Sony Vegas renderelést, vagy egy 3D grafikus programot. Egy kis Photoshop itt, egy kis vágás ott, és a 8-9 óra máris kimaxolásra került. Munkagép révén érthető ez az érték, hiszen egy átlag munkanapot túl fogunk élni vele, de azért itt erősebb eredményre számítottunk.

A képfelbontással sincs probléma, általában 150%-os nagyítással fogjuk használni

A képfelbontással sincs probléma, általában 150%-os nagyítással fogjuk használni


Öröm az ürömben, hogy kicsit több mint egy óra alatt máris totálisan fel tudtuk tölteni a gépet, úgyhogy túlzottan nem kell nélkülöznünk még egy teljes lemerülést követően sem. Amit még mindenképp ki szeretnénk emelni, az a roppant halk ventilátor: egy hangyányit sem zavaró megoldást integrált az Acer, így ha mondjuk egy irodában kívánjuk használni a Swift 3-at, akkor sem kell tartanunk a kollégák megvető pillantásától.

A hangszórók "természetesen" gyengék, de már meg sem lepődünk ezen, tekintve hogy a gyári megoldások esetében szinte mindig vagy egy korrekt, vagy egy gyengusabb kivitelezést találunk. Szerencsére ott van a 3,5 mm-es audio csatlakozó, ergo egy fülhallgató beiktatásával máris kiküszöbölhetjük az ergya alaphangzást.

A 2020-as Acer Swift 3 könnyű és jól mutat bárhol

A 2020-as Acer Swift 3 könnyű és jól mutat bárhol


Tehát összességében ezek lennének a tapasztalataink, piros és fekete pontokat egyaránt vázoltunk a tesztben. Mégis hátra van még az, ami az egészet kontextusba helyezi: az árazás. Ez az a tényező, ami alapján eldől, hogy mégis mennyire gyenge vagy erős gép, ahhoz mérten, hogy hová lőtt vele a gyártó. Mint mondtuk, a középkategóriában versenyzik ez a Swift 3-as, és ezt a szó legszorosabb értelmében kell érteni: 220 ezer forint környékén már megkapjuk a gépet, de a combosabb vasakkal sem lépjük át a 420 ezer forintot.

Ezzel pedig már egyértelművé válik, hogy miért is ütős választás a Swift 3-as. Remekül pozícionált ultrabookkal van dolgunk, ami tipikusan a "jó" kategóriába esik. Nem hozza le a csillagokat, nem lesz semmilyen szegmensnek a királya, ugyanakkor nem is vall szégyent versenytársai között. Szerettük ezt a vérfrissítést, ahogyan azt olvashatjátok, még a gyermekbetegségei ellenére is!
 
 • Extrák
  8
 • Ár/érték
  9
 • Dizájn
  7
 • Hardver
  9

Megvételre ajánlott

83%
7 hozzászólás

Gólem

2 éve, 1 hónapja és 7 napja

Korrekt gép, korrekt áron. Nem a legszebb és nem is a legvékonyabb, de használható. Jó ez a széria.

válasz erre

TEchie

2 éve, 1 hónapja és 8 napja

Egész csinos lett ez a széria!

válasz erre

zender

2 éve, 1 hónapja és 8 napja

De jók lettek a képek! Tiszta halloween fíling.

Az Acer és az Asus az e két gyártó szerintem, akik mindig jól frissítik a szériáikat. Ez is jó ráncfelvarrás lett, emlékszem még pár évvel ezelőtt milyen ronda volt ez a gép, iszonyat vastag káva, ronda színek, fura billentyűzet. Erre villantanak egy ilyet, nagyon tetszik!

válasz erre

petrovicsz

2 éve, 1 hónapja és 8 napja

Igen korrektnek tűnik ár értékben!

válasz erre

betyár

2 éve, 1 hónapja és 8 napja

Munkára teljesen jó ez a vas.

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 1 hónapja és 8 napja

Korrekt, mint minden évben. Igazi igáslovakat tud gyártani az Acer, nekem van egy 8 éve elpusztíthatatlan gépem tőlük, és még mindig bírja több mint 3 órát az aksi!

válasz erre

Harder

2 éve, 1 hónapja és 8 napja

Kicsit modernizálhatnák már a formát (nem csak az Acer), mert az megragadt valahol 5 évvel ezelőttben.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink