Acer Swift 1 teszt - olcsó laptop, ultrabook köntösben

2022. március 30.
91.4351
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az Acerre sok aspektusban egyértelműen jellemző a "prémium" jelző. Nagyon sokszor tettek le az asztalra olyan terméket, mely határozottan képviseli az elit közeget, azonban arra még náluk is ritkán van példa, hogy egy belépő szintű eszköz esetében rámennének a minőségre. Ebben a kategóriában általában szeretik letudni annyival a vállalatok a termékiket, hogy olcsóbb, gyengébb minőségű alkatrészeket pattintanak a kütyübe, mondván, hogy "jó lesz az az egyszeri felhasználónak!".


Éppen ezért volt öröm látni most a legújabb Acer Swift 1 modellt, amely bár a belépőkategóriában versenyez, de mindezt úgy teszi, hogy több tekintetben is hozza a prémium, de minimum a magasabb minőségi szintet. Itt járt a szerkesztőségünkben a termék, lássuk is, hogy mit tud!

Kezdjük is a külsővel! Bár a Swift 1 egy belépő szintű készülék, prémium minőségű anyagokból készült - a kijelzőfedél és a váz például fémből van. A 14 hüvelykes, 1920x1080 felbontású Full HD LCD kijelző, viszont nem érintőképernyős, úgyhogy ezt a vásárlásnál érdemes figyelembe venni. Bár nem éri el a legjobb megvásárolható laptopok fényerejét, a matt ComfyView tükröződésgátló szűrőnek köszönhetően fényes napfényben könnyebben látható.

A 16:9-es képarányú IPS-kijelzőnek megfelelő betekintési szögeket kell biztosítania, ami a legtöbb esetben így is van, de bevallottan akkor kapja a felhasználó a legjobb élményt, ha konkrétan szemből nézi a képernyőt. A kijelző minőségével könnyedén el tudod végezni a munkádat, a szavak, a grafikai elemek tisztán látszanak.

Az Acer Swift 1-ről senki nem mondaná meg az árát a kinézete alapján

Az Acer Swift 1-ről senki nem mondaná meg az árát a kinézete alapján


A videók is jól néznek ki rajta, köszönhetően az élénk színeknek és az éles részleteknek, fontos azonban megjegyezni, hogy ha valaki professzionális kreatív feladatokhoz keres laptopot - mint például fotószerkesztéshez vagy grafikai tervezéshez - , az Acer Swift 1 nem fogja elérni azt a pontossági szintet, amire szüksége lenne bármelyik területen. De nem is abba a ligába készült.

A Swift 1 mindhárom portja, azaz a 2 USB-A és az USB-C port is az USB 3.2 Gen 1 szabványon alapul. Sajnos az USB-C port nem támogatja a Power Delivery és a DisplayPort funkcionalitást, az már egy másik árkategóriát jelentene. Külső kijelzőt a HDMI porton keresztül lehet csatlakoztatni a készülékhez. A 14 hüvelykes laptop nem rendelkezik SD kártyaolvasóval.

Az Acer Swift 1 csúcsmodell egy 1,10 GHz-es négymagos Intel Pentium Silver N6000 processzorral működik, hazánkban ennél egy gyengébb verzió is kapható, amiben Pentium N5030 (nálunk ez a verzió járt) ketyeg, de létezik még Pentium N5000 és a Celeron N4500 processzoros verzió is, ezek itthon a cikk írásának idején nem elérhetők. Memóriából konstansan 8GB-ot kapunk, nagyobb verziós kiszerelés nem létezik.

A zsanér felemeli az asztalról a gépet

A zsanér felemeli az asztalról a gépet


A billentyűzet használata abszolút ideális, főleg hogy kapunk háttérvilágítást, kiváló a kiosztása és pontos az érzékenysége is. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a billentyűk olyan simák és prémium minőségűek, mint a jelentősen drágább laptopokon. Nem találtunk semmilyen problémát, nem találkoztunk gépelési hibákkal, ami igazán fontos, különösen, ha ezt a készüléket munkához vagy tanuláshoz tervezed használni.

A keyboard alatt jobbra egy ujjlenyomat-érzékelő található a számítógép feloldásához. Ez jól működik, a csíkszerű kialakítást kapta meg - ezen az áron nagyon ritkán látni ilyen szintű biztonsági technológiát. A trackpad elég nagy, bár a bal és a jobb oldali kattintás egy kicsit túlságosan is határozott nyomást kíván, ami esetünkben azt jelentette, hogy nem mindig regisztrálta a kattintást amíg meg nem szoktuk.

Kártyaolvasót nem találunk a gépen, az általános portok viszont kaptak helyet

Kártyaolvasót nem találunk a gépen, az általános portok viszont kaptak helyet


Az Acer Swift 1 átlagos tárhelyet kínál, a nálunk lévő verzióban 512-es SSD teljesített szolgálatot. Manapság nyilván érdemes lehet befektetni a legjobb külső merevlemezek egyikébe vagy egy felhő alapú tárolórendszerbe, hogy az összes fájlt könnyedén tárolhassuk. A webkamera felbontása 1280x720 pixel, és sajnos a színvisszaadás nagyon gyenge, kétségtelenül nem ez a gép legjobb eleme.

A belső alkatrészekhez az alsó fedél eltávolításával lehet hozzáférni, ehhez az alján lévő összes csavart ki kell oldani. Az akkumulátorhoz, a Wi-Fi modulhoz, az M.2 foglalathoz és a BIOS akkumulátorhoz az alsó lemez eltávolítása után lehet hozzáférni, így a javítás vagy bizonyos elemek cseréje nem fog gondot okozni.

Ultrabook méret és minőség, belépő kategóriás áron

Ultrabook méret és minőség, belépő kategóriás áron


Általánosságban elmondható, hogy az Acer Swift 1 tökéletesen teljesít a könnyű, mindennapos feladatokban, amelyekre tulajdonképpen ezt a gépet építették. A dokumentumok, webböngészők és e-mailek közötti váltogatás soha nem okozott nekünk nagy fennakadásokat, ahogyan a videótartalmak elindítása sem. A fotó- és videószerkesztőknek azonban nem kell alkalmazniuk, ahogyan az alkalmi játékosoknak sem, nem erre lett tervezve, ahogy a processzorokból is kitűnik.

Ami viszont elképesztő, hogy gyári adatok szerint nagyjából 15 órányi (!!!) aksiidőt csikarhatunk ki a termékből, ami az egy hetes tesztidőszak alapján egyébként megközelítőleg összhangban van azzal, amit maga az Acer is állít. Egy teljes munkanapot röhögve végig lehet csinálni vele. Bárki, aki egy alapszintű, könnyű laptopot keres a költségvetésből, fontolja meg az Acer Swift 1-et, nálunk például szerkesztőségi gépnek tökéletes választás lenne.

Nem csak, hogy sokkal prémiumabb eszköznek tűnik, mind külsőleg, mind használat közben, mint amilyen valójában, de néhány olyan funkciót is kínál, amire ilyen áron nem számítana az ember, ilyen például az ujjlenyomat-érzékelő és a Wi-Fi 6 támogatás is.

Háromféle színből választhatunk, nekünk nem ez volt a kedvencünk

Háromféle színből választhatunk, nekünk nem ez volt a kedvencünk


Természetesen némi áldozatot kell hoznia a terméknek ahhoz, hogy alacsonyan tartsa a saját árát, és ez itt a processzor teljesítményében érhető tetten, egész egyszerűen el kell fogadni azt, hogy mire való ez a gép. Alkalmi használatra vagy olyan egyszerű feladatokra, mint a gépelés, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, hétköznapi irodai munka vagy épp a böngészés, tökéletesen megfelel, zökkenőmentes élményben lesz rész a tulajdonosának.

A hazai árcédula jelenleg 159,900 forinttól indul és egészen 210.900 forintig fel tud kúszni, 256GB-s és 512GB-s SSD-t választhatunk, a színválaszték pedig a Pezsgő, a Pink (nálunk ez volt teszten, ez látható a képeken), valamint Ezüst.

Jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki mindennapi használatú laptopot keres, ami könnyű, jól néz ki és nem drága. Gyakorlatilag ultrabook kinézet és minőség, belépő kategóriás áron.
 
  • Extrák
    9
  • Ár/érték
    10
  • Dizájn
    9
  • Hardver
    6

Megvételre ajánlott

85%
7 hozzászólás

Levi87

2 éve, 1 hónapja és 27 napja

Tipikus sulis meg irodai gép. Tök jó. mosolygó smiley

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 2 hónapja

A proci miatt nekem nem lenne jó, de arra amire kínálják, kiváló gépnek tűnik!

válasz erre

Porthos

2 éve, 2 hónapja

Ez nagyon vállalható! meglepett smiley

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 2 hónapja

baromi jó kis gépnek tűnik!

válasz erre

petrovicsz

2 éve, 2 hónapja

Ez rohadt jó lett. Beletettek egy prémium házba egy alsó kategóriás vasat, így olcsó tud lenni, de szép, minden asztalon jól mutat, a feladatát ellátja. Zseniális húzás!

válasz erre

Harder

2 éve, 2 hónapja

Korrekt gép arra amire csinálták. Ezek a procik nyilván nem váltják meg a világot, de amire kell arra kiváló lehet.

válasz erre

TEchie

2 éve, 2 hónapja

Komolyan meglepődtem hogy ennyiért még létezik bármilyen gép! meglepett smiley

válasz erre