Acer ConceptD 5 Pro teszt - a kreatív álmodók erőműve

2020. február 02.
67.4771
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az igazat megvallva, amikor először berobogott szerkesztőségünkbe az Acer ConceptD 5 Pro mobil munkaállomás - nevezzük így, hiszen leginkább a gamer laptopok hardverével felszerelt, de mégis munkára készített eszközről van szó -, nem voltam feltétlenül azonnal elragadtatva. Na nem azért, mintha bármilyen ellenszenvet váltott volna ki, inkább arról van szó, hogy belül bizony már éreztem: fájó szívvel adom majd vissza.


Papíron ugyanis teljes mértékben nekem készült a kütyü, hiszen egy olyan masináról van szó, amit kreatív munkákra terveztek, kreatív álmodók számára, ennek ellenére azonban mégsem éreztem egyből azt a fajta hívogató érzést a ConceptD 5 részéről, hogy mielőbb neki akarok ugrani a tesztelésnek. Ez nem a fehér verzió, ez a megszokott fekete, nem a legelegánsabb dizájn, hanem inkább funkcionális, szóval nem az afajta ami a külsejével szippant be. Na de ami belül van!

Tisztázzuk azt, ami talán a legtöbbeteket érdekel, és nagy valószínűséggel ez tekinthető a legrelevánsabb információnak a gép kapcsán: erős. Brutálisan bivaly erős. Az általunk is tesztelt CN517-71P típusú variánsban mégiscsak egy Nvidia RTX 3000 GDDR6 ketyeg, szóval mondhatni ez nem meglepő.

Arról meg már nem is beszélve, hogy mivel a gyártó echte kreatív álmodozók számára hozta tető alá a ConceptD 5 Prót, így egy kicsit furán venné ki magát, hogy gyenge teljesítménnyel operálna a masina. Szerencsére nemcsak VGA terén, de proci terén is el vagyunk kényeztetve, lévén hat magos Intel Coffee Lake Core i7-9750H CPU dolgozik az alany szívében.

Egyszerűen imádtuk az Acer ConceptD 5 Pro billentyűzetét

Egyszerűen imádtuk az Acer ConceptD 5 Pro billentyűzetét


Ezekhez még párosul 32 GB-nyi DDR4 2666 MHz memória, na meg egy TB-nyi SSD, hogy biztosan tudjuk tárolni az alkotásainkat. Vannak apróbb eltérések a különböző árkategóriákban, egy-két elemében változnak a specifikációk, de mi most csak és kizárólag az említett verziószámú modellre koncentrálunk.

Meglepni senkit nem fogunk azzal, hogy multitaskingra, illetve szoftverek kezelésére tökéletes eszköz a ConceptD 5 Pro, de ez már a bejelentés pillanatában tiszta volt, hogy a célközönség nem az lesz, aki olykor olykor kattint hármat a Photoshopban és Audacity-ben utómunkázik öt klikkel.

Már az árcédula is jól jelzi (erre majd a teszt végén visszatérünk), hogy itt isten igazából az Acer azokat célozta meg, akik TÉNYLEG magas gépigényű feladatokat akarnak végezni a munkaállomásukon, például az egyik ilyen nagy kihívás a 4K videókkal való videóvágás.

Masszív hűtőrácsokon fújja ki az RTX 3000 által keltett hőt

Masszív hűtőrácsokon fújja ki az RTX 3000 által keltett hőt


Hogy, hogy nem, erre mi is rávetettük magunkat, hiszen azért manapság már tényleg kezdjük a 4K korát élni, csak éppen vágóasztalon dolgozni vele brutál nehéz meló. Túloznánk, ha azt mondanánk, hogy akadásmentesen ment vele a munka, itt-ott volt egy-két belassulás, de összességében abszolválni tudtuk vele a küldetést.

Szinte minden olyan területet lefog az Acer a ConceptD szériával, ami a kreatív munkaköröket illeti, és bár az igazán felsőkategóriás munkavégzéshez még mindig alkalmasabb egy izmosabb széria a brandből, de fotókezelésre, 3D animációkra, hangmérnöki munkákra és minden hasonló, gépigénygazdag dologra remek választás lesz a szóban forgó masinéria.

Az aksiidő azonban határozottan gyengének bizonyult a tesztünk során, de ez sem volt túlzottan meglepő, hiszen azért mégiscsak felsőligás alkatrészekkel megpakolt erőműről beszélünk, az Nvidia kártya szeret sokat harapni a teljesítményből. Három óránál merült ki átlagfelhasználás mellett az üzemidő, de ha esetleg még energiaigényesebb feladatokat végeztünk, akkor ez még inkább lecsökkent - akár még egy-másfél órára is.

Minden irodában csinosan mutat

Minden irodában csinosan mutat


A dizájn absozlút hozza azt a feelinget, amit a ConceptD termékcsalád mindig is képviselt, miszerint letisztult, egyszerű, enyhén "üzleti hatást" kelt a küllem. Bár a fehér színű verzió nekünk jobban tetszik, a nálunk járt feketének sem lehet oka panaszra. Semmi csilivili, magyarán kinézetében is igyekszik idomulni a masina az általa képviselni kívánt mentalitáshoz.

Ezenfelül erős, robosztus a kialakítás, úgyhogy távolról sem egy törékeny darabról beszélhetünk. 2,2 kilót nyom összességében, illetve a billentyűzetet is egy igazi kánaán használni. Kézreáll, kényelmes, csendes, szóval még olyan helyen is megállja a helyét, ahol egyébiránt másokat nem szeretnénk zavarni a pötyögésünkkel.

A portok szegmensére is tegyünk egy gyors kitérőt, bár nem feltétlen voltunk megelégedve a ConceptD 5 Pro ezen részével. Két USB 2.0 áll rendelkezésre, egy C-típusú USB csatlakozó, két USB 3.1, és egy HDMI port. Már többen is felemelték a hangjukat, de azért mi is finoman megemlítjük, hogy az ujjlenyomatolvasó, a DisplayPort és hasonló finomságok azért hiányoztak nekünk is.

A csatlakozási lehetőségekkel nem voltunk teljesen elégedettek

A csatlakozási lehetőségekkel nem voltunk teljesen elégedettek


Hozzánk a 17 colos variáns futott be, és bár valóban sokat hozzáad az élményhez a képernyő mérete, önmagában is lehengerlő látványt prezentált számunkra a ConceptD 5 Pro. 100%-os Adobe RGB színlefedettséggel dolgozik a kijelző, a betekintési szög és a fények megjelenítése egyenesen pazar.

Egészen új oldalát képes megmutatni egy-egy alkotás, amikor ilyen gyönyörű kijelzőn vizslatjuk, abban pedig egészen biztosak vagyunk, hogy bárki, aki képi anyaggal szeretne dolgozni a szóban forgó tesztalanyon, az meg fogja találni a számításait az Acer termékében.

Értelemszerűen itt 4K felbontásról beszélünk, ami ebben az árkategóriában el is várható (nyugi, most már tényleg lassan rátérünk a piszkos anyagiakra).

A touchpad semmilyen változást nem hoz a többi Acerhez képest

A touchpad semmilyen változást nem hoz a többi Acerhez képest


Tehát hol tartunk? Brutál erős belső működik a ConceptD 5 Próban, kiváló a videókártya, a processzor, a kijelző egyenesen mesés, pötyögni is élmény rajta, viszont közben az üzemidő mégiscsak visszább fogja a lovakat, no meg a csatlakozók mennyisége is problémát jelenthet.

Tudjuk jól viszont, hogy végeredményben nagyon sokszor az árcédula dönt, úgyhogy lássuk is, mitől döglik a légy: itthon is többféle verzióban kapható a gép, 650 ezer és 910 ezer forint közötti ársávban (a 4K kijelző és a processzor mindegyikben azonos!) - ebből jól kivehető, amit már korábban is mondtunk a tesztben, hogy itt bizony nem a hobbi felhasználók lettek megcélozva.

Kétség sem férhet hozzá, hogy kitűnő választás lesz ez azok számára, akik a kreatív munkáiknak akarnak élni, ellenben arra a kérdésre, hogy vajon ez-e a legjobb választás a piacon, nemigen lehet objektív választ adni. Bizony aspektusokban valóban akadnak jobb megoldások, de a ConceptD 5 Pro egy sor olyan érdemet vonultat fel, ami akár még páratlannak is tekinthető.

Nem a legszebb ConceptD termék, de nem is az a feladata hogy szép legyen

Nem a legszebb ConceptD termék, de nem is az a feladata hogy szép legyen


A kezdeti szkepticizmusom nagyon gyorsan elmúlt, hiszen a tesztidőszak alatt egyre inkább kezdtem azt érezni, hogy nemcsak egy gép felhasználója vagyok, hanem a gyártó valóban nekünk, tartalomgyártóknak álmodta meg a gépet, és ez a fajta azonosulási faktor mostanában egyre fontosabb, lévén ki kell alakulnia kötődésnek a felvevőbázis és a gyártó között valahogyan.

Bár egy-két dolog miatt azért húztuk a szánkat a tesztben, végeredményben kijelenthetjük, hogy tényleg egy nagyszerű munkaállomást dobott piacra az Acer, és bár a ConceptD termékcsaládból nem ez lett a kedvencünk, kétségtelen, hogy ott a helye az élmezőnyben a ConceptD 5 Prónak.
 
  • Extrák
    7
  • Ár/érték
    9
  • Dizájn
    7
  • Hardver
    9

Megvételre ajánlott

80%
7 hozzászólás

Direktor

4 éve, 6 hónapja és 13 napja

Venném. 200-300 ezerrel olcsóbban. röhögő smiley

válasz erre

petrovicsz

4 éve, 6 hónapja és 20 napja

Valami dizájn egyediséget vihetnének bele ezekbe a ConceptD gépekbe...

válasz erre

TEchie

4 éve, 6 hónapja és 22 napja

Nem érdemesebb amúgy gamer laptopot venni inkább? Ha már úgyis ugyanaz... Vagy miben más ez a logón kívül?

válasz erre

Harder

4 éve, 6 hónapja és 25 napja

A fehér nekem is sokkal jobban bejön. mosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

4 éve, 6 hónapja és 26 napja

Aksiidő ilyen gépnél gyakorlatilag nem is lényeges annyira. A fontos hogy tudja vinni a munkaeszközét az ember. Jó gép bár nem túl szép.

válasz erre

VDemon

4 éve, 6 hónapja és 26 napja

Szépségversenyen nem indulhatna, de az a hardver, uhh! meglepett smiley Nagyon komoly gép!

válasz erre

Kisfaludy82

4 éve, 6 hónapja és 26 napja

Szokásosan korrekt gépnek tűnik. Kár hogy nem az én pénztárcámnak való mostanában...

válasz erre