Acer Aspire Vero teszt - ilyen a környezetbarát laptop

2022. március 21.
95.3511
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az Acer igencsak nagyot vállalt magára az Aspire Veróval, lévén az új laptop tulajdonképpen a környezetszennyezés nyújtotta problémákat hivatott leküzdeni. Ahogy a neve is mutatja, ez az Aspire család tagja, abban azonban eltér a többi modelltől, hogy esetünkben a fenntarthatóság játssza a főszerepet. Igen, jól hallottátok: az Acer tett egy nagy lépést a környezetbarát modellek irányába, hasonlóan, mint mondjuk ahogyan az autóiparban számos gyártó tér át az elektromos autókra, hogy ezzel "zöldebb" vonalat képviseljenek. De elég ez a fajta megközelítés ahhoz, hogy alapjaiban egy ütős termékről beszéljünk? Leteszteltük a masinát!
 


A zöld üzenet már a csomagoláson is látható, amely 100 százalékban újrahasznosítható, ez azonban nem először fordul majd elő, hiszen már most is 85 százalékban újrahasznosított papírból állnak a gyártó dobozai. Érdekesség azonban, hogy a 100 százalékban újrahasznosítható csomagolásból laptopállványt lehet készíteni!

Az Acer állítása szerint az Aspire Vero körülbelül 21 százalékos széndioxid-kibocsátást takarít meg egy ugyanolyan méretű, hagyományos műanyag laptopvázzal összehasonlítva. Ami a vázra igaz is lehet, azonban az igazi szennyezést nem feltétlenül ez jelenti.

A chipipar ugyanis ugyanannyira szennyezi a környezetet, és függetlenül attól, hogy a ház szürkének és fényezetlennek tűnik, a PC belseje vadonatúj és modern, ergo csak külsejében mondhatjuk rá egyértelműen, hogy teljesen "zöld". Arra viszont mindenképpen.

Ilyen egy környezetbarát laptop borítás Acer módra

Ilyen egy környezetbarát laptop borítás Acer módra


Az Acer filozófiája szerint a készülék építéséhez felhasznált termékek maximális hatékonyságát célozza, így a vállalat nem csak a bolygónak okozott károkat igyekszik kiküszöbölni, de céljuk az is, hogy megnyerjenek néhány környezettudatos vásárlót.

Kinézetre azonnal látható, hogy nem egy szokványos eszközről van szó, a szürke borítás kis sárga pettyekkel mutatja hogy nem a hagyomásnyos házba lett csomagolva a hardver. Bár ez a szubjektív, de a szerkesztőség többsége szerint igencsak jól néz ki a gép ezzel a "színezettel", és tapintásra is roppant kényelmes az élmény.

A képernyő 15,6 colos Full HD képernyő, ami 16:9 formátumban tárja elénk a kontentet. Nem különösebben fényes (250nit) és nem is túl nagy felbontású, valamint az SRGB 70%-os színtér lefedettsége is igencsak gyenge, de ne felejtsük el, az eszközzzel a középkategória olcsó végletében vagyunk, és az árért nem lehet okunk panaszra - erről majd később bővebben.

Az R és az E billentyűk is az újrahasznosítást szimbolizálják

Az R és az E billentyűk is az újrahasznosítást szimbolizálják


2,9 GHz-es, 11. generációs Intel Core i7 processzor került bele négy maggal, emellett 16 GB RAM és Intel Iris Xe alaplapi VGA képezi a hardver kiépítettséget. Vagyis ez egy olyan konfiguráció, amelyet kisebb variációkkal már többször is láthattunk az elmúlt évben.

Van 512 GB SSD is benne, valamint a billentyűzet - amely ötven százalékban ismét csak újrahasznosított anyagból áll - átlagos minőségű, ami rendben van, mivel az ára átlag alatti. Érdekesség itt az R és az E gombok festése, amivel szontén a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet az Acer. És még egy keskeny numerikus billentyűzetnek is jutott hely.

Az alsó rész hagyományos csavarokkal van rögzítve, így az alkatrészek cseréje és frissítése egyszerű. Ez hasznos, bár ez nem szokatlan egy mainstream, középkategóriás laptop esetében. A környezetbarát noteszgépben sok mindent lehet szeretni, de a Vero 1,8 kg súlyú és 20 mm vastag - és ez a szám 23 mm-re emelkedik, ha a gumilábakat is beleszámítjuk.

Az Acer Aspire Vero kifejezetten jól mutat gyakorlatilag minden környezetben

Az Acer Aspire Vero kifejezetten jól mutat gyakorlatilag minden környezetben


A fedél egy kézzel nyitható, ekkor pedig egy matt kijelző tárul elénk, körülötte meglehetősen nagyméretű keretekkel - ami egyébként harminc százalékban szintén újrahasznosított anyagból készült. A konferenciahívásokhoz egy HD webkamerát is kapunk a tetején, ráadásul a fedelet kinyitva az alap hátsó része finoman kiemelkedik az asztalról.

A laptop bal oldalán található a hálózati csatlakozó, egy LAN-port, egy HDMI-csatlakozó, két USB Type-A 3.2 (Gen. 1) port és egy USB Type-C 3.2 (Gen. 1) port. Ezután a jobb oldalon egy Kensington-zár nyílás, egy USB Type-A 2.0 port és egy audiocsatlakozó található.

Mint azt tudjuk, integrált alaplapi grafika megosztott RAM-mal nem éppen a legszerencsésebb kombó, és sajnos ez itt is kiütközik fekete pontként. Az aksi bőven bír annyit, hogy közel egy egész munkanapig használjuk - ez a gyakorlatban 5-6 óra működést jelent - , no persze nem játékokhoz van optimalizálva, sokkal inkább munkagépként írhatjuk le.

Újrahasznosított műanyag alkotja nem csak a teljes borítást, de a kávát és a billentyűzetet is

Újrahasznosított műanyag alkotja nem csak a teljes borítást, de a kávát és a billentyűzetet is


A kezdeményezés dicséretes, és minden egyes újrahasznosított műanyag zacskó egy kis lépés a helyes irányba, viszont mivel a fenntarthatóság csak a külsőre vonatkozik, így azért mégis hagy némi kivetnivalót maga után a dolog.

A hétköznapibb paraméterek alapján értékelve az Acer Aspire Vero egy finom és ésszerű számítógép a mindennapi feladatokra és az otthoni irodába. Ha pedig tanulmányi számítógépként használja a vásárló, valószínűleg plusz klímapontokat fog adni, amikor az előadóteremben kiveszi a hátizsákból.

De hogy valóban megéri-e? Nos, ez teljes mértékben az árcédula határozza meg. Korábban már tettünk rá utalásokat, hogy nem éppen a felsőkategóriában helyezkedik el a szóban fogó készülék, és ezt az árszabás teljes mértékben alá is támasztja.

Több mint 2 centis magasságával nem túl vékony, viszont kényelmes az Acer Aspire Vero

Több mint 2 centis magasságával nem túl vékony, viszont kényelmes az Acer Aspire Vero


Egészen konkrétan 299,900 jó magyar forintért ruházhatunk be rá az Acer hazai üzletében, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy a középkategória felső szintjében trónol a masina. Mi azt mondanánk rá, hogy teljesen korrekt az árazás, de az igazán nagy kiemelkedő "gimmick" az itt egyértelműen a környezetbarát aspektus.

Gyártói extra garanciával is kérhetjük a gépet, ha az Acer hazai üzletéből ruházunk be a termékre. Négy év esetében extra 23,990 forintot kell ráfizetnünk, öt évnyi garancia esetében pedig 33,990 forintot kell kiadnunk még pluszba.
 
 • Extrák
  9
 • Ár/érték
  8
 • Dizájn
  8
 • Hardver
  8

Megvételre ajánlott

83%
8 hozzászólás

Tommy

4 hónapja, 3 hete és 4 napja

Szerintem azért nem olcsó 300K-ért ez a gép.

válasz erre

Fikarc

4 hónapja, 3 hete és 6 napja

***** dizájnos a cucc ezekkel a bemarásokkal, meg nekem nagyon adja a szín is! ****a.

válasz erre

Kisfaludy82

4 hónapja, 3 hete és 6 napja

Kinézetre nekem nagyon bejön, hardveresen se rossz. Viszont az aksi és a kijelző az csapnivaló.

válasz erre

Porthos

4 hónapja, 3 hete és 6 napja

Én egy cseppet azért drágállom, viszont az út jó. Reméljük egyre több ilyen gyártónak lesz egyre több ilyen eszköze.

válasz erre

Levi87

4 hónapja, 3 hete és 6 napja

De nagy! Végre valami kézzelfogható lépés mástól is az Apple-ön kívül!

válasz erre

Harder

4 hónapja, 3 hete és 6 napja

Baromi jól néz ki!

válasz erre

TEchie

4 hónapja, 3 hete és 6 napja

Tök jó hogy már ilyen irányban is gondolkodnak a gyártók, nagyon fontos.

válasz erre

Ronalddo

4 hónapja, 3 hete és 6 napja

Rég láttam ilyen jó értékelést egy laptopra. Gondolom maga a törevés érdemelte ki a 80 felettit.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink