Acer Aspire C27 teszt - sok jó hardver kis helyen is elfér

2023. március 12.
91.8421
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Egészen hihetetlennek tűnik, de tény: az Androgeeken még nem készült teszt AIO (all-in-one) PC-ről, ami talán annak tudható be, hogy nem igazán erős ez az ágazat - legalábbis hazánkban. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem ismerjük ezeket a gépeket (sőt!), szerkesztőségünkben évek óta folyamatosan ilyen asztali gépeket használunk a laptopok mellett, legfőképpen iMac-eket, de van PC-s gépünk is más gyártótól. Éppen ideje volt hát, hogy megtörjük a jeget, és ehhez kapóra jött a legújabb Acer C27 AIO.


A széria már több évre tekint vissza, így sokaknak ismerős lehet a név, a gyártó több más termékéhez hasonlóan itt sincs sorszámozás, csak a gép neve plusz egy azonosító, amivel jelen tesztünk alanya egészen pontosan az Acer Aspire C27-1751 D elnevezést kapta a keresztségben.

Ebben a konfigurációban egész komoly hardvereket találunk, kezdve az Intel Core i7-1260P processzorral, a 32GB DDR4 memóriával, folytatva a sort pedig az 1TB PCIe NVMe SSD és 2TB 5400rpm HDD háttértár-kombóval. Ez már előre vetíti nyilván, hogy nem egy játékgépről van szó, azonban korlátozottan, de erre is képes a masina.

Kinézetre nem sok változást vélünk felfedezni az előző évekhez képest, a kijelző továbbra is nevéhez hűen 27 colos, minden oldalán viszonylag vékony kávával (vékonyabb mint az iMacnél), az alján kicsit nagyobbra hagyott gépházzal és igen keskeny, stílusos kijelzővel. A monitorba épített hardverelemek a képernyő alsó fertájában hátul kaptak helyet, csakógy mint eddig.

Az Acer Aspire C27 viszonylag kis helyet foglal

Az Acer Aspire C27 viszonylag kis helyet foglal


A teljesítményért mint a széria esetén (is) megszokhattuk, most is a mobil CPU és az Nvidia GPU felel, utóbbi ebben a kiszerelésben egy GeForce 550MX GDDR6 dedikált grafikus memóriával. A hardverelemeknek hála egyvalamiben biztos lehet már most a felhasználó: a gép halk, jelentősen halkabb, mint egy toronyba épített asztali gép, de ez el is várható. Az iMacnél megszokott hangtalanságra azonban ne számítson senki, a Windows sajnos pörgeti a procit folyamatosan.

Ennek folyamányaként kinézetre és méreteiben is tökéletesen megfelel oda, ahová az Acer szánja, az olyan modern irodák asztalaira, ahol fontos a helytakarékosság mellett a minimalusta dizájn is. Tény, hogy AIO mezőnyben az Apple gépeknek nem igazán van párja (úgy általában sem), de ha megnézzük a jelenlegi felhozatalt a Windowsos mezőnyben, a C27-nek egyáltalán nem kell szégyenkeznie.

A készülék mellé vezeték nélküli egeret és billentyűzetet kapunk, egyszerű fekete színben, ami nem egy dizájnbajnok megvalósítás - már csak a koszolódás miatt sem - , és az egér is kisebb egy jól használható verziónál, nagy eséllyel ezt fogják először cserélni a vásárlók. A billentyűzet azonban komfortos, teljes értékű és teljesen jól használható is. A minőség azonban lehetne sokkal jobb is, főleg a végárat nézve.

Bőséges csatlakozókínálat

Bőséges csatlakozókínálat


Az előző szériákat folyamatosan bombázták olyan felhasználói visszajelzésekkel, amik a USB Type-C hiányát rótták fel a gyártónak - nos, a hangos szavak meghallgattattak, a legújabb C27-be ugyanis ez is bekerült. Sőt, olyan csatlakozói felhozatal van, amit sok gép megirigyelhetne: 3x USB 3.2 (type-A Gen. 2), 1x USB Type-C port Gen1, 1x USB Type-C port Gen2 (DisplayPort over USB-C, Thunderbolt 4, USB charging 5 V; 3 A), 1x Headset jack 3.5", 1x HDMI (Out), 1x HDMI (In), 1x Ethernet (RJ-45).

A kommunikáció 802.11a/b/g/n/ac/ax Wi-Fi 6E (2.4 GHz és 5 GHz), Gigabit LAN és Bluetooth 5 segítségével zajlik. Igen, sajnos csak 5-ös bluetooth... Elég sok ekézést kapott régebben a webkamera minősége miatt is az Acer, mivel egy 720p egységet szerelt eddig ebbe az AIO szériába - nos mostantól sokkal csodásabb lesz a Zoom konf, ugyanis az új verzió egy Acer 5.0 MP webkamera sztereó mikrofonokkal. Továbbra is megmaradt a retesz, amivel el tudják rejteni a külvilágot a kamera elől a paralovagok.

Amiben viszont nem sikerült a gyártónak előrébb lépni, és ez kissé árnyékolja az összképet: a felbontás még mindig 1920X10080 pixel, tehát mindössze FullHD. Hiába tesznek bele érintőkijelzőt (egy asztali gépbe egyébként nem is igazán értjük hogy minek), ha a felbontás semmit nem változik évek óta. Ahogy a kijelzőtechnológia is maradt az IPS LCD panelnél.

Az egér kisebb mint az optimális, a billentyűzet azonban teljes

Az egér kisebb mint az optimális, a billentyűzet azonban teljes


És ez bizony meg is látszik a képernyőn, ekkora méretben ez már kevés. Oké, mondhatjuk hogy toljuk hátrébb a kiejlzőt és nem fogjuk látni a pixeleket, de akkor meg mi indokolja az érintéses vezérlést? Szerény véleményem szerint lenne inkább nagyobb a felbontás, a touchscreen meg mehet a levesbe. A fényerő nem túl acélos, de természetesen ezt a gépet nem is a tűző napra tervezték.

Nyilván egy ilyen géptől ne várja el az ember, hogy a legújabb játékokat futtassa, de azért csak megpróbálkoztunk ezzel-azzal. Néhány indie játék egészen meglepően jól futott, a CS:GO világbajnok rajta, de természetesen a már négy éves COD sem értékeli annyira a proci teljesítményét. Összességében egyébként azt lehet mondani, hogy nem csak passziánszra jó, az alacsonyabb gépigényű játékokkal el lehet szórakozni a gépen.

Amire tervezték, az irodai munkára viszont minden igényt kielégítően használható. A Microsoft irodai csomagjai - csakúgy mint maga az operációs rendszer - nem éppen az optimalizálás csúcsát jelentő produktumok, viszont minden zökkenőmentesen (igen még az Excel is, mindenféle keresztbe kasul kapcsolt táblázattokkal) futott a tesztidőszak (több mint két hét) alatt. A Chrome-ban 32 ablakig nyitogattunk, semmi akadás nem volt tapasztalható.

A legtöbb munkakörnyezetben jól mutat a minimalista Acer Aspire C27

A legtöbb munkakörnyezetben jól mutat a minimalista Acer Aspire C27


A 612.5 mm x 46.6 mm x 445.52 mm dimenziókkal büszkélkedő készülék nyilvánvalóan nem foglal sok helyet, elfér egy kisebb asztalon, de akár - nézzünk egy szélsőséges esetet - egy modern konyhában is megállja a helyét. A csatlakozók mind hátul vannak, a bekapcsológomb pedig az alján középen.

Az Acer Aspire C27 új kiadása összességében egy nagyon jól teljesítő, dizájnban kicsit a konkurencia fölé lövő, stílusos és kompakt készülék lett, ráadásul - ha valakinek ez számít egy AIO-nál - relatíve könnyű hordozhatósággal. A kijelző felbontása nem feltétlenül megbocsájthatatlan, de lehetne már - sokkal - jobb, főleg ha az árat nézzük, azonban a teljesítményre semmilyen panasz nem lehet.

A legtöbb irodai asztalon jól mutat, gyakorlatilag bármilyen általános munka elvégezhető vele, sőt, az alapvető fotóboltos képszerkesztésen túl a multimédiás munkák egy részére is tökéletesen megfelel.

Hátul-alul található a teljes hardverkiépítés

Hátul-alul található a teljes hardverkiépítés


De nem csak irodába ajánlható, hanem az olyan otthonokba is, ahol nincs igény vagy hely egy nagyobb toronyra, fontos a minimál stílus és az is hogy a gépen Windows fusson. A gyerek és a nagyi egyaránt tökéletesen tudja majd használni böngészésre, levelezésre, mindennapi feladatokra.

A nálunk járt készülék (pontosabban annak GeForce 550MX GDDR6 helyett Intel Iris Xe Graphics GPU-t tartalmazó verziója) 600 ezer forintos árából most 100 ezer forintot elengednek, így 499.900 forintért lehet hozzájutni három év garanciával.
 
 • Funkciók
  9
 • Ár/érték
  6
 • Dizájn
  8
 • Hardver
  7

Közelít az ajánlotthoz

75%
7 hozzászólás

zender

1 éve, 1 hónapja és 21 napja

Kifejezetten szép gépnek tűnik egyébként, de a felbontás szerintem ma már megengedhetetlen, főleg ekkora méretben.

válasz erre

Fikarc

1 éve, 2 hónapja és 3 napja

Dizájn nekem tetszik, jó a hardver is benne, de a monitor felbontása hát... nem valami bölcs döntés ebben az árkategóriában.

válasz erre

Levi87

1 éve, 2 hónapja és 3 napja

Windowsos aiohoz képest egész jól néz ki! Téynleg el lehet képzelni az asztalon.

válasz erre

Porthos

1 éve, 2 hónapja és 4 napja

Egész jól néz ki, tetszik! Az egér bill kombó még mindig ez a recsegős gyenge műanyag? Pár éve volt szerencsém (komolyan mert nagyon szerettem) egy ilyen géphez pár hónapig de a perifériák kritikán aluliak voltak, cserélni is kellett őket valami normálisra. A gépet viszont imádtam.

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 2 hónapja és 4 napja

Egész jól néz ki, Windows AIO-hoz képest.

válasz erre

TEchie

1 éve, 2 hónapja és 4 napja

Vétek az a FullHD. szomorú smiley

válasz erre

betyár

1 éve, 2 hónapja és 4 napja

Hát igen, az ár az nem valami jó.

válasz erre