A kocka el van vetve - Acer Revo Cube RN76 teszt

2018. október 08.
45.9551
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
murzil profilja, adatai
murzil
"Alea iacta est" - a kocka el van vetve, mondta Caesar miután átlépte a Rubicont, ezzel pedig átlépett egy határt. Az Acer a mini gépek forradalmakor szintén átlépett egyet, amely már nem a komfort zóna volt az akkori piacon. A gyártó jelenleg nagyot hasít a gaming és az üzleti laptopok tortájából - tekintve, hogy ott is bátran nyúlnak az újdonságok irányába és bár kevesen használják felénk, Amerikában nagyon jól mennek a mini PC-k is. Az Acer Revo Cube RN76 az egyik ilyen mostani mini asztali számítógép a piacon, amely már a kis méreteivel is lenyűgözött, amikor megláttam. A következőkben megnézzük, kitartott-e a csodálatunk vagy esetleg csalódássá változott.


A mini PC sztori

A mini PC-k (gyakran nettop pc-nek is hívták az internet és a desktop szavak összeházasításával) alapvető feladatokhoz készültek eredendően. A kezdet a kétezres évek közepére datálódik, amikor is létre szerettek volna hozni egy kis fogyasztású és méretű asztali eszközt. A kis fogyasztás oltárán a számítási teljesítmény, a méretén pedig például az optikai meghajtó esett áldozatul. Az Acer az Aspire Revo sorozattal szállt be a piacra 2009-ben.

Az R1600 modell volt az első egy Intel Atom 230 processzor (1,6 GHz) procival, 1 GB RAM-mal és az NVIDIA ION grafikus chippel, Windows XP operációs rendszerrel. Ezt követte az R3600 és az R3610 még mindig az Intel Atom processzorokkal (230 majd 330) 1 majd 2 GB RAM-mal és immár Windows 7 Home operációs rendszerrel. Ezzel párhuzamosan a Veriton széria is elindult (N260G, N270G, N281G, N282G). A mostani újragondolt Revo sorozat gépei már messze meghaladják az elődök teljesítményét, így a Cube is. Nézzük a kapott tesztkészülék hogyan is teljesített.

Ennyire kicsi az Acer Revo Cube

Ennyire kicsi az Acer Revo Cube


Kinézet

Kicsomagolás után röpke pillanatig déja vu érzés kapott el, mert az eszköz eléggé hasonlít az Intel NUC mini PC-hez - ez persze nem áll neki rosszul -, ebbe a méretbe (116,60 mm x 112 mm x 55,60 mm) pedig egy irodai/otthoni számítógép fér el. A nem túl nagy, normál barna kartondobozban a Revo Cube mellett egy kompakt tápegységet, egy egeret és egy alap billentyűzetet találunk, amely ugyanolyan fehér színű, mint a kocka PC.

Első ránézésre is feltűnik a gyártó szándéka: egy szép kicsi, ámde funkcionalitásban és teljesítményben a nagyobb testvérekkel megegyező PC létrehozása. A beépített hardver a kis házak méretéhez igazodik, de lehetőségünk van némi bővítésre így is.

A tetőn az Acer logó látható fehér alapon ezüst felirattal. Alul négy kis gumibakon áll meg az eszköz - ha nagyon szőrősszívű akarok lenni azt mondanán, még egy kis védősapka eltakarhatta volna az öszefogató csavarokat, de hát ki nézi az alját (rajtam kívül). A készülék hátulján a két hűtőrács alatt a tápbemenetet, a HDMI csatlakozót, két darab USB 3 szabványú aljzatot, a LAN valamint a Display Port csatit találjuk.

Túl sok a matrica, azonnali lekaparás alert!

Túl sok a matrica, azonnali lekaparás alert!


Az elején a bekapcsológombot, a led állapotjelzőt, a harmadik hagyományos USB-t, a C típusú USB-t és a fülhallgató/mikrofon kombinált 3,5-ös csatlakozoját láthatjuk. Nem tudok elmenni az oldalán csúfoskodó matricák mellett. A szokásos Intel matrica alatt egy bazi nagy HDMI, a másik oldalon pedig a termék matricája éktelenkedik. Ha sajátom lenne, már tuti lekerült volna róla.

Teljesítmény, hardver

Tesztalanyunkban a hetedik generációs kétmagos 2,7 GHz-en ketyegő Intel i3-7130U processzort 8 GB DDR4 memóriával támogatta meg a gyártó, mellette az Intel HD 620 integrált GPU megoldása található. Ez bőven elegendő a feltelepített Windows 10 futtatásához, irodai feladatokhoz. Kevés viszont játékra vagy egyéb 3D-s feladatokra, de nem is erre szánták.

A háttértár jelen esetben egy 128 GB-os SSD, ez jó rövid boot időt eredményez a Windows betöltése közben. A hálózati csatlakozásról a hátsó gigabit LAN gondoskodik vezetékes kapcsolat esetén, belül pedig egy IEEE 802.11ac-s wi-fi adapter teszi a dolgát. Ezen kívül Bluetooth csatlakozásra is van lehetőség, az Acer mérnökeinek hála.

Vezeték nélküli billentyűzet és egér is lapul a dobozban!

Vezeték nélküli billentyűzet és egér is lapul a dobozban!


Használat

Mint már írtam nem ez lesz az az erőgép, amit gamingre vagy CAD-es feladatokra fogunk használni. Azon kívül, hogy nekem is, mint szerintem minden geeknek biztosan tetszik majd, a mai okostévé/laptop/gaming PC és/vagy konzol mellett sokak szerint egész egyszerűen nincs helye ennek a termékskálának, nekik mond ellent pontosan az, amire kitalálták: kábelek nélküli kompakt gép, óriási képernyőn a nappaliban, vagy egy letilsztult irodai asztalon egy szép monitorral.

A Windows 10 Home-mal előtelepített motyó tutira ki tudja váltani az átlagfelhasználó otthoni böhöm nagy PC-jét. Az átlag laptopoknál is már unalomig használt "böngészésre, office munkákra teljesen jó" szavak itt is megállják a helyüket. Itt még kellően gyors is a 8 GB RAM-nak és az SSD-nek köszönhetően. Akár egy Kodival megtámogatott média számítógépnek is simán elfér.

Ennyi csatlakozó bőven elég is

Ennyi csatlakozó bőven elég is


Apropó halk működés: a parányi számítógép nagyobb terhelés alatt sem volt hangos, viszont a melegedés érezhető volt, de azt sem mondanám vészesnek - főleg hogy a tévé mellett volt, így nem is érzékeltem közvetlenül.

Összegzés

Ha az ár/teljesítményt nézzük már nem olyan tiszta a kép, mint első ránézésre. A körülbelül 180.000 Ft-ba kerülő kocka PC csak a teljesítmény alapján természetesen nem érne ennyit, azonban a kompakt méretet és a dizájnt még mindig meg kell fizetnünk. Ez az árazás nem az Acer sajátja, ebben a szegmensben találunk drágább eszközt is (persze olcsóbb is létezik). Egy közepes VGA-val ugyanennyiért még vonzóbb lenne.

Ahogy fentebb is említettem, a Revo Cube irodai és otthoni casual felhasználásra van tervezve, ebben a szegmensben pedig igencsak megállja a helyét. Akinek a dizájn előbbre való a belbecsnél, annak nem is kérdéses hogy megéri-e a beszerzést, hiszen vezetékmentes munkaállomásként tényleg szép.

Az apró hűtőrács elég a szellőzéshez, nagyon halk a Revo Cube

Az apró hűtőrács elég a szellőzéshez, nagyon halk a Revo Cube


Amiért nagyon odavoltunk az a kicsi méret és a halk működés, a többször emlegetett dizájn, és hogy vezetéknélküli billentyűzet és egér is van hozzá. Ha negatívumot akarunk találni, akkor a kicsit magas ára mellett bele tudunk kötni abban, hogy az alja és a teteje "nagyon műanyag", na és egy közepes VGA nem ártott volna.

A szerkesztőség női kollégái nem szívesen adták vissza, a hardcore gamer arcok pedig áhitattal csodálkoztak rá a nemes egyszerűségére. A szegmens létjogosultsága nem megkérdőjelezhető, hiszen az AIO PC-k mellett nagyszerű alternatíva, ha vásárlás előtt állunk. Egyéb esetben viszont kicsivel erősebb laptopot is tudunk venni.
 
  • Teljesítmény
    7
  • Ár/érték
    8
  • Dizájn
    9
  • Használhatóság
    8

Megvételre ajánlott

80%
10 hozzászólás

Gólem

5 éve, 11 hónapja és 19 napja

Nálam ez egyértelmű vétel most. Hetek óta keresek valamit ami nem Apple tv de mégis filmezhetek rajta, kezelhetek vele fájlokat, böngészhetek. Ez nekem van kitalálva, nagy királyság!!!! mosolygó smiley

válasz erre

VDemon

6 éve,

Ubuntut megeszi simán? Vagy ez is belassítja a bootidőt mint a legtöbb új gép? Iszonyat jól néz ki egyébként, ez a minimál dizájn nagyon bejön.

válasz erre

Porthos

6 éve, 3 napja

Nagyon szép eszköz, tényleg illik mindenhová, ahol ez a teljesítmény elég, ami - teszem hozzá gyorsan - egyáltalán nem kevés, nagyszerű munkaállomás ez.

válasz erre

TEchie

6 éve, 4 napja

Korrekt kis eszköz abszolút. Ennyiért szerintem még jó is.

válasz erre

Fikarc

6 éve, 4 napja

Komolyan mondom, a legközelebbi gépcserénél simán bevállalok egy ilyet. Egyik szobából át lehet vinni a másikba ha úgy van, de inkább szerintem is a tévé mellé dobnám le. mosolygó smiley

válasz erre

CharlieFirpo

6 éve, 4 napja

Tetszetős kis kütyü! meglepett smiley

válasz erre

csirkee

6 éve, 4 napja

Nagyon cuki bár a Bluetooth billentyűzet lehetne egy kicsit erősebb jelben.

válasz erre

Kisfaludy82

6 éve, 4 napja

Igencsak megszépült ez a verzió, emlékszem az első még egy nagy szürke tömb volt! mosolygó smiley Nekem nagyon bejönnek ezek a minipc-k, ez meg különösen szép.

válasz erre

Harder

6 éve, 4 napja

Teljesen őszintén mondom, a legtöbb embernek bőven elég. Ráadásul nekem egy ilyen lenne otthon, le sem kapcsolnám, mindent ezzel vezérelnék aztán annyi.

válasz erre

Levi87

6 éve, 4 napja

De rohadt jól néz ki! meglepett smiley

válasz erre