Íme 5 nagyszerű sci-fi, ha már te is unod a karácsonyi ismétlés-hegyeket!

2022. december 24.
100.0021
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
Ez az év is a végéhez közeledik és karácsonykor ismét ugyanazokat az unalomig ismételt filmeket nézhetjük a tévében, mint amiket az elmúlt 20 évben is, éppen ezért összeszedtünk néhány izgalmas sci-fi filmet, amit érdemes lesz két bejgli és három zserbó szelet között megnézni. Biztosan van közte olyan, amit már láttál korábban, de mindegyik olyan alkotás, amit sokszor meg lehet nézni, akár karácsonykor is, hogy kicsit kiszakadj az ilyenkor megszokott filmek világából.


1. Szárnyas fejvadász 2049

2017-ben jelent meg Ridley Scott klasszikusnak számító filmjének a folytatása - amit már az Oscar-díjas Denis Villeneuve rendezett -, melyben nem csak Harrison Ford tért vissza a futurisztikus disztópikában játszódó filmbe, de csatlakozott hozzá Ryan Gosling is, valamint Ana de Armas és Jared Leto. A több mint 2,5 órás film olyan mély, tartalmas és erőteljes mestermű, hogy ez egészen biztosan ki fog rántani a karácsonyi hangulatból és egy egészen más helyre fog repíteni. De nem csak emiatt lesz érdemes megnézni, hanem a hihetetlen látványvilág miatt és azért is, mert a nagy részét hazánkban forgatták.

A Szárnyas fejvadász 2049 az eredetihez hasonlóan a szökevény kereséséről szól, ám itt a nézőnek fogalma sincs, kit keres K ( Ryan Gosling ), ami egy rejtélyt ad a történethez. A Game Channel hasábjain érdemes elolvasni a film kritikáját, ugyanis a maximális 10 pontot érte el.


2. Érkezés

A sort ismét egy Denis Villeneuve által rendezett filmmel folytatjuk, mely 2016-ban jelent meg Amy Adams főszereplésével. A magával ragadó, rejtélyes történet középpontjában Louise Banks ( Amy Adams ) nyelvészprofesszor áll, akinek az a feladata, hogy megfejtse annak a 12 idegen űrhajó érkezésének az okát, melyek a világ különböző pontjain landoltak. Az ember figyelmét már az első másodperctől kezdve leköti a történet, majd a fokozódó izgalom, ahogy szépen lassan építkezik a film.

A forgatókönyv Ted Chiang Életed története című novellája alapján készült, ami alapvetően egy drámai mű, ám sikerült úgy filmre adaptálni, hogy látványos és érdekfeszítő sci-fi történet kerekedjen belőle. Az Érkezés több Oscar-díjat is bezsebelhetett anno, a kritikát elolvashatjátok a Game Channel hasábjain.


3. Csillagok között

Christopher Nolan nevéhez fűződik többek között a Sötét lovag-trilógia és az Eredet című mozifilm is, ám 2014-ben egy egészen más területre hajózott, amikor elkészítette a Csillagok között című nagyszerű sci-fit, melyben Matthew McConaughey -tés Anne Hathaway-t láthattuk a főszerepekben. Az epikus sci-fi filmnek nem csak a története fog lenyűgözni, hanem a zenéje is, melyet a nagyszerű Hans Zimmernek köszönhetünk. A forgatókönyv több éven keresztül készült, ugyanis az alkotók figyeltek a tudományos háttérre is, hiszen egy féreglyukon át utaznak az ismeretlen űrbe.

Nolan olyannyira komolyan vette a tudományos vonalat, hogy még egy elméleti fizikust is felfogadott kreatív konzultánsnak. Mindezek fényében a Csillagok között filmet bármikor érdemes megnézni, ha pedig kíváncsi vagy a kritikára, akkor olvasd el a Game Channel-en.


4. Mentőexpedíció

Manapság egyre többet olvashatunk a Marsról, hiszen már több szondát is sikerült a bolygóra eljuttatnia a tudósoknak és ha minden jól megy, akkor 2030. környékén már embert is küldhetünk oda. Hogy legyen egy kis elképzelésünk minderről, érdemes megnézni a 2015-ben megjelent Mentőexpedíció című nagyszerű sci-fi mozit, melyet Ridley Scott rendezett, főszerepben pedig Matt Damont láthatjuk. A film Andy Weir A marsi című, nagysikerű regényének adaptációja alapján készült, mely hamar a sikerlisták élére került nyers fogalmazása és története miatt.

A történet szerint a halottnak hitt Mark Watneyről (Matt Damon) kiderül, hogy túlélte a marsi vihart és egyedül maradt a vörös bolygón. A tudós azonban nem adja fel és saját, valamint ember társai ürülékét felhasználva még burgonyát is termeszt a Marson, hogy túlélje a megpróbáltatásokat. A film kritikáját szintén elolvashatjátok a Game Channel mozi rovatában.


5. Dűne

A sort egy nem olyan régen bemutatott filmmel fogjuk zárni, melyet szintén hazánkban forgattak, a rendezője pedig ismét a nagyszerű Denis Villeneuve, aki jelenleg a folytatáson dolgozik. A Dűne első regényét 1965-ben írta Frank Herbert, melyet több folytatás követett. A történetet sokan megfilmesíthetetlennek tartották - akárcsak Isaac Asimov Alapítvány című trilógiáját - ám mégis volt pár próbálkozás a történet adaptálására. Tavaly debütált a mozikban a Dűne, melyben Timothée Chalamet mellett olyan színészek kaptak szerepet, mint például Oscar Isaac, Josh Brolin, Jason Momoa, Zendaya, Stellan Skarsgard.

A monumentális film cselekménye lassan csordogál, de a hangok és az effektek lekötik az ember figyelmét és magával ragadja a történet. A Dűne sem egy tipikus karácsonyi film, ám egy nagyszerű sci-fi és még mielőtt megjelenne a folytatás, érdemes megnézni az első részt, ha pedig kíváncsi vagy a kritikára, akkor olvasd el a Game Channel hasábjain.

Reméljük ebből a néhány nagyszerű sci-fi filmből Te is megtalálod a kedvencedet és az átszellemült karácsonyi filmek közé még egy ilyen is be fog férni az ünnepek alatt. Komment szekcióban pedig lehet még ajánlani más alkotásokat, kíváncsian várjuk őket!

Ezúton is kíván az Androgeek teljes szerkesztősége Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és előre is Boldog - remélhetőleg az ideinél kevésbé zaklatott - Új Évet!
7 hozzászólás

petrovicsz

1 éve, 8 hónapja és 9 napja

Kiváló lista, egytől egyig nagyon jó scifik!

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 8 hónapja és 11 napja

Legjobbkor, épp keresgéltem, mit nézzek. röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 8 hónapja és 12 napja

Ezekből most így egy igazi filmmaratont a két ünnep között! mosolygó smiley

válasz erre

Porthos

1 éve, 8 hónapja és 12 napja

Egytől egyig mesterművek. Nagyon jó ajánló, köszönjük!

válasz erre

Levi87

1 éve, 8 hónapja és 12 napja

Perfekt lista! mosolygó smiley Így sorban végig jöhet is mind!

válasz erre

Fikarc

1 éve, 8 hónapja és 13 napja

Érkezés bakker tényleg!!! Már indítom is! mosolygó smiley

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 8 hónapja és 13 napja

Végre egy érdekes karácsonyi filmajánló! röhögő smiley

válasz erre