5 húsvéti ihletésű film, amit nem szabad idén kihagynod

2023. április 07.
82.5761
Advertisement
csirkee profilja, adatai
csirkee
Ha idén is kihagyod a locsolkodást és helyette inkább pihennél, és szeretnél néhány filmet megnézni, akkor mindenképpen érdemes lesz alábbi filmajánlónkat elolvasnod, melyben kifejezetten húsvéti ihletésű alkotásokat fogunk bemutatni. Mivel az ünnep szorosan kapcsolódik a valláshoz, ezért ajánlónkban történelmi jellegű filmeket is találsz, de nem maradhat ki néhány animációs mese sem, hiszen nincs húsvét nyúl nélkül.


1. A passió

A Húsvét a keresztény vallás egyik legfontosabb ünnepe, amelyen megemlékeznek Jézus Krisztus feltámadásáról és keresztre feszítéséről. Mel Gibson rendező 2004-es filmje, A passió a kereszténység alapvető eseményeit mutatja be, a bibliai Názáreti Jézus életének utolsó tizenkét óráját filmesíti meg. A filmet megjelenésekor rengeteg kritika érte, amiért annyira brutálisra sikeredett Krisztus szenvedését ábrázoló képsorok - emiatt csak erős idegzetűeknek ajánlott -, ám ennek ellenére hatalmas siker volt a film és mind a mai napig az ünnep egyik meghatározó filmje.

A film egyik érdekessége, hogy a forgatókönyv megírásakor nem csak a bibliát használták fel, hanem Emmerich Anna Katalin 19. századi német misztikusnő látomásait is. Mindezek mellett az alkotók próbáltak odafigyelni a korhű nyelvezetre is.

5 húsvéti ihletésű film, amit nem szabad idén kihagynod - 2. kép

2. Ben-Hur (1959)

A filmajánlókból természetesen nem maradhat ki a régi klasszikus Ben-Hur sem - természetesen az eredeti, 1959-es -, hiszen ezt gyakorlatilag minden évben leadja valamelyik kereskedelmi csatorna. Az alkotást többször is filmvászonra vitték, de csak az '59-es vált igazán sikeressé, anno 12 kategóriában jelölték Oscar-díjra, ebből 11-et meg is nyert. A történet szerint Ben-Hurt, a gazdag júdeai herceget egykori római barátja elárulja és rabszolgaságba taszítja őt. Ám a férfi bosszút esküszik és visszanyeri szabadságát egy szörnyű verseny során.

A nagyszabású filmhez rengeteg statisztát alkalmaztak, hogy igazán grandiózus legyen a mű. Hatalmas díszletet is használtak, hogy minél korhűbb legyen a végeredmény. Ám minden igyekezet ellenére több baki is található a filmben, amit természetesen az erre vadászók nagy buzgalommal össze is gyűjtöttek. Az egyik leghíresebb egy karóra látvány, amit sokan egyébként csak árnyéknak tudnak be. Magyar vonatkozása is van a Ben-Hurnak, ugyanis a zenéjét Rózsa Miklós szerezte, aki Oscar-díjat is kapott érte.

5 húsvéti ihletésű film, amit nem szabad idén kihagynod - 3. kép

3. Kellemes húsvéti ünnepeket

A történelmi vonalat elhagyva itt egy szuper Jean Paul Belmondo vígjáték, melyben a fiatal Sophie Marceau is feltűnik. Az 1984-es Kellemes húsvéti ünnepeket című filmben főhősünk egy igazi Casanovát alakít, aki éppen egy 18 éves lány fejét kívánja elcsavarni. Ám a férfi hamar lebukik felesége előtt, ami miatt hazudnia kell neki és kitalál egy történetet. A fiatal lányt gyermekeként mutatja be, de természetesen mint minden hazugság, úgy erre is fény derül.

A humoros film igazi kikapcsolódást nyújt húsvétkor, Belmondo képes az egész filmet a hátán elvinni. Érdekesség, hogy a film megjelenésekor a nyolcadik legnagyobb bevételt hozó alkotás volt Franciaországban.

5 húsvéti ihletésű film, amit nem szabad idén kihagynod - 4. kép

4. Hopp

Az ünnepi filmeket általában a gyerekek szeretik a legjobban, és a 2011-es Hopp animációs film egy tökéletes választás az egész család számára. A film a Húsvéti nyuszi fiáról szól, aki nem akarja átvenni az apja helyét, inkább dobosként szeretne karriert csinálni. El is szökik a Húsvét-szigetekről, hogy Amerikában szerencsét próbáljon. Persze egyedül nem megy sokra, így segítséget kér a szerencsétlen Fred-től, aki a család fekete báránya. A páros hamar összebarátkozik és kiderül, hogy csak ők ketten menthetik meg a húsvétot.

A szórakoztató mese egészen biztosan kikapcsolja majd az egész családot, a gyerekek fogják a legjobban élvezni. Ráadásul feltűnik benne még David Hasselhoff is, de szerencsére most nem a tengerparton fog félmeztelenül embereket menteni.

5 húsvéti ihletésű film, amit nem szabad idén kihagynod - 5. kép

5. Nyúl Péter

Beatrix Potter angol írónő egyik legismertebb karakterét 2018-ban adaptálták egy animációs filmben, a Nyúl Péterben, mely 2021-ben egy folytatást kapott, ahol természetesen visszatértek az első rész főszereplői. A mese egy kék dzsekit viselő, nagyszájú cuki nyusziról és testvéreiről szól, akik nyugodt és gondtalan életet élnek vidéken, miközben megdézsmálják a szomszéd kertjét. Az idős bácsi azonban meghal, ezután érkezik fia, a kegyetlen londoni eladó, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy megszabaduljon a nyulaktól.

Érdemes megnézni a Nyúl Péter 2. - Nyúlcipő folytatást is, ahol főhősünk nehezen fogadja el a változásokat és azt is nehezteli, hogy barátja, Bea mesekönyveiben Pétert igazi rosszcsontnak ábrázolja. Ennél több nem is kell, hogy megcsinálja ismét a galibát a cuki nyuszi.

5 húsvéti ihletésű film, amit nem szabad idén kihagynod - 6. kép

Reméljük ebből a néhány nagyszerű húsvéti filmből Te is megtalálod a kedvencedet, a piros tojások gyűjtése és a húsvéti sonka evés közben kellő kikapcsolódást fognak adni. Komment szekcióban pedig lehet még ajánlani más alkotásokat, kíváncsian várjuk őket! Ezúton is kíván az Androgeek teljes szerkesztősége Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
7 hozzászólás

Fikarc

1 éve, 18 napja

Perfekt lista!

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 18 napja

Kisfaludy82 írta:
Kellemes húsvéti ünnepeket mai napig óriási kedvencem! mosolygó smiley
Nagyon szeretem én is! mosolygó smiley Ben Hurt is, de hát az nagyon más hangulatú.

válasz erre

Porthos

1 éve, 19 napja

Nagyszerű kis cikk, el is kezdem sorban őket. mosolygó smiley

válasz erre

techiii

1 éve, 19 napja

A nyúl Péter szerintem borzalmas, de a kellemes húsvéti ünnepeket az egyik legjobb.

válasz erre

petrovicsz

1 éve, 19 napja

Szuper ajánló! mosolygó smiley Ben Hur alapmű!

válasz erre

inkognito

1 éve, 19 napja

Ben-hur és a Passió is nagyon jó.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 19 napja

Kellemes húsvéti ünnepeket mai napig óriási kedvencem! mosolygó smiley

válasz erre