Itt van 10 lehengerlő film az évtizedből, amik igazán eredeti ötlet alapján készültek

2019. június 16.
70.1271
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Manapság a moziba kerülő filmek java részt adaptációkból, folytatásokból, rebootokból és remake-ekből állnak, nem véletlenül - egy eredeti ötleten alapuló projekt mindig jóval (értsd: JÓVAL) kockázatosabbnak bizonyul, mint egy olyan brand folytatása/újraálmodása, ami már bejáratott. Ettől függetlenül viszont érthetetlen, amikor a filmnéző közönség teljesen eredeti filmekért kurjongat, lévén attól, hogy a fókuszt jelenleg nem ezek a művek kapják, továbbra is jelen vannak. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy összeszedünk 10 olyan filmet, amik a 2010-es években készültek, kiváló minőséget képviselnek, valamint eredeti ötlet alapján fogantak meg.


Eredet

Szinte bármelyik Christopher Nolan-film ráférne erre a listára, viszont az Eredet jelentősége jóval előre mutatóbb, mint azt hinnénk. Nolan ugyanis nem egy szimpla látványfilmet rittyentett, hanem fogta a leginkább független alkotásokra jellemző "mindfuck" jelleget, és olyan okos gondolatiságot, történetet és ötleteket pakolt az egész álomtolvajos koncepcióba, hogy a mai napig az állunkat keressük.

Nem bűn az, amikor valaki csak eszetlen akcióorgiára vágyik "blockbuster" címen, azonban kellenek az Eredet-féle filmek is, amelyek a látványon túl fantáziától és egyedi ötletektől is roskadnak.

A Game Channel kritikáját az Eredetről ITT olvashatod.

Blockbusterbe oltott mély gondolatiság jellemzi az Eredetet

Blockbusterbe oltott mély gondolatiság jellemzi az Eredetet


Whiplash

Damien Chazelle egy szempillantás alatt robbant be a köztudatba a kegyetlenül erős Whiplash-sel, ami egy fiatal dobos srácot helyez középpontba, ahogyan próbálja magából kihozni a maximumot, miközben a szadista tanára segít neki ebben (vagy útját állja?). Bár papíron ez nem feltétlenül a legizgalmasabb alapszituáció, Chazelle olyan rendezői manírokat villantott, olyan snitteket és jelenetsorokat tárt elénk, amik egész egyszerűen húsbavágóak.

Ehhez hozzájön még Miles Teller és (főként) J.K. Simmons szédületesen elemi alakítása, utóbbi nem véletlenül kapott Oscart a megkérdőjelezhető eszközökhöz nyúló tanár megformálásáért.

Dobolás még sosem volt annyira izgalmas, mint a Whiplash-ben

Dobolás még sosem volt annyira izgalmas, mint a Whiplash-ben


Sing Street

Ó, igen. Az a bizonyos első szerelem, és az a bizonyos fiatalkor. A Sing Street nem egy túlzottan ismert darab, például nálunk is csak egy rövid ideig volt mozis forgalmazásban, ellenben egy olyan alkotásról beszélünk, ami egy életre veled marad. A sztori szerint egy fiatal srác átkerül újonnan egy másik iskolába, a szülei éppen válófélben vannak, majd észrevesz egy lányt, aki megtetszik neki, és rákérdez nála, hogy nem-e szeretne a zenekara videoklipjében szerepelni.

A probléma csak az, hogy nincs semmiféle zenekara a főhősünknek, így összeállítanak egy együttest, majd jobbnál jobb dalokat fülelhetünk, miközben egy gyönyörű szép felnőtt mesét látunk, melyben minden egyes jelenet egy igazi szeretetbomba. Nem musicalről van szó, így bátran tegyen vele mindenki egy próbát, aki odáig van a feelgood alkotásokért!

A szemünk előtt elevenedik meg a 80-as évek Dublinja a Sing Streetben

A szemünk előtt elevenedik meg a 80-as évek Dublinja a Sing Streetben


A vadászat

A skandináv filmek rendszerint olyan nyers erővel tudnak lecsapni a gyanútlan nézőre, mint ahogyan semmilyen más médium, ezeknek a zászlóshajója pedig A vadászat, amiben Mads Mikkelsen alakítja a főhőst. Szó szerint letaglozó mozgóképről beszélünk, amelyben tematizálásra kerül a túlzottan gyors és kollektív elítélés, hiszen egy apró kis hazugság konkrétan pokolba taszítja a főszereplő komplett életét.

Bár úgy hangozhat, hogy egy akciókkal teletűzdelt filmről van szó, de valójában A vadászat ízig-vérig dráma, és a legszomorúbb, hogy a látottak bárkivel előfordulhatnak, és sajnos sokan áldozatul is esnek ennek. Csak erős idegzetűeknek!

Rettentő súlyos alkotás A vadászat, viszont nagyon fontos üzenetet hordoz magában

Rettentő súlyos alkotás A vadászat, viszont nagyon fontos üzenetet hordoz magában


Az ember, aki mindent tudott

A független filmek között mindig vannak olyan darabok, amik gyakorlatilag mellőznek mindenféle forgatókönyvi megoldást, amit megszokhattunk Hollywoodtól, viszont Az ember aki mindent tudott erre még rá is dob legalább húsz lapáttal. Daniel Radcliffe és Paul Dano brillírozik a főszerepekben, előbbi pedig egy hullát alakít, akit konkrétan Dano karaktere arra használ, hogy a szellentésével kijusson a szigetről, ahol rekedt.

Blődségnek hangzik, blődség is, azonban a végeredmény egy szívfacsaró film a barátságról, gyönyörű jelenetsorokkal és zenékkel megkomponálva. Higgyétek el, ilyet még nem láttatok, és bár nem mindenkinél fog jól elsülni a film, viszont akinél igen, annak ez egy életre szóló élmény.

A szellentő hulla és az introvertált srác sztorija egyszerre hasfalszaggató és szívfacsaró

A szellentő hulla és az introvertált srác sztorija egyszerre hasfalszaggató és szívfacsaró


Warrior - A végső menet

Ezerszer láttunk már sportfilmeket, bokszról szóló mozgóképekből meg aztán Dunát lehet rekeszteni, viszont valahogy az MMA ritkán kerül a filmesek látókörébe. Van egy zseniális sorozat, amely e köré épül (Kingdom), míg a filmes fronton a Warrior - A végső menet képviseli a küzdősportot. Listánkra főként azért kerülhetett fel, mert bár alapvetően egy férfias, tesztoszterontól duzzadó sportról van szó, viszont a főkarakterek miatt az egész egy olyan érzelmi töltetet kap, ami példátlan.

Tom Hardy egész egyszerűen lehengerlően alakít (érthetetlen, miért maradt ki az Oscarról...) és telis-tele van olyan pillanatokkal, amik a család fontosságáról és jelentőségéről mesél, maguk a meccsek pedig pont emiatt bírnak valódi súllyal és téttel. Kihagyhatatlan, a szó legszorosabb értelmében.

Nemcsak tesztoszterontól, de érzelmektől is duzzad a Warrior - A végső menet

Nemcsak tesztoszterontól, de érzelmektől is duzzad a Warrior - A végső menet


Rendes fickók

Nehéz műfaj a vígjáték, merthogy minden néző ingerküszöbe máshol van, amikor humorról van szó, ellenben a Rendes fickók egy olyan stílust tudott mutatni ezen zsáneren belül, hogy az mindenképp elismerésre méltó. Ryan Gosling és Russell Crowe párosa felejthetetlen ebben a buddy movie-ban, de ez nem is meglepő, lévén Shane Black rendező és forgatókönyvíró korábban olyan műveket tett már le az asztalra, mint a Durr, durr és csók, a Halálos fegyver-filmek szkriptje, valamint Az utolsó cserkész.

Tömve van emlékezetes dumákkal és jelenetekkel a Rendes fickók, melyhez hasonlót nagyon rég nem láttunk, és van egy olyan sanda gyanúnk, hogy nem is fogunk még egy ideig.

Ritkán látunk sajnos buddy movie-kat, ellenben a Rendes fickók az egyik legjobb lett a műfajban

Ritkán látunk sajnos buddy movie-kat, ellenben a Rendes fickók az egyik legjobb lett a műfajban


Három óriásplakát Ebbing határában

Martin McDonagh A hét pszichopata és a si-cu, valamint az Erőszakik után összepakolta eddigi legérettebb, és talán legjobb művét, A három óriásplakát Ebbing határábant. Bár alapból egy súlyos sztori a film alapvetése, ellenben mindez meg lett spékelve döbbenetesen (!) erős színészi játékkal és karakterekkel.

És bizony az elmúlt évek egyik legerősebb, legcsavarosabb forgatókönyvével találkozhatunk, valamint egy olyan jellegű keserédes humorral, amit csak az igazi zsenik tudnak integrálni és jól adagolni egy ilyen kőkemény sztoriba.

Lehengerlő karakterek, zseniális fekete humor és egy súlyos sztori, no meg három óriásplakát

Lehengerlő karakterek, zseniális fekete humor és egy súlyos sztori, no meg három óriásplakát


Nyomd, bébi, nyomd

Edgar Wright korunk egyik, ha nem legvagányabb rendezője, hiszen a Cornetto-trilógia (Haláli hullák hajnala, Vaskabátok, Világvége) és a Scott Pilgrim a világ ellen után olyan mozival örvendeztetett meg minket a Baby Driver (itthon Nyomd, bébi, nyomd néven ismeretes) képében, amihez hasonlót még keresve sem lehet találni a történelemben.

Ha lecsupaszítva nézzük az összképet, akkor egy sablon krimi a Nyomd, bébi, nyomd egy szerelmi szállal a középpontban, ellenben a hihetetlenül izmos szkript, az őrületesen bravúros rendezés, a frenetikus karakterek és vágások miatt viszont egy igazi mesterművé válik a szóban forgó film, és azok a zenék, te jó ég... Kötelező darab!

A filmtörténelem egyik legvagányabb filmje lett a Nyomd, bébi, nyomd

A filmtörténelem egyik legvagányabb filmje lett a Nyomd, bébi, nyomd


Csillagok között

Nolannel nyitottunk, Nolannel zárunk - no de nem azért, hogy mindenféleképp meglegyen a keretes szerkezet, hanem mert az Eredet után a rendezőzseni a Csillagok közöttben is megismételte a lehengerlő bravúrt, és egy elgondolkodató, súlyos témákat feszegető sztorit mesélt el, mindezt egy giga-blockbuster keretein belül.

Nolan úgy tudja ábrázolni a grandiózumot, ahogyan senki más, és bár az emberi érzelmekkel nem feltétlenül bánik kiválóan a filmjeiben, de a Csillagok között ezen a téren is meglepőnek bizonyul. Felejthetetlen mérföldkő a filmtörténelemben, amihez hasonlót vélhetően már sosem fogunk látni.

A Game Channel kritikáját a Csillagok Közöttről ITT olvashatod.

Nolan példátlan módon ábrázolta a grandiózumot a Csillagok közöttben

Nolan példátlan módon ábrázolta a grandiózumot a Csillagok közöttben


Ezek lennének hát az általunk választott alkotások, melyek a 2010-es években szerintünk maradandót tettek le az asztalra, és még eredeti koncepció alapján is készültek, viszont ne legyetek restek megosztani a saját választottjaitokat.

Szerintetek mi fért volna rá a listára? Esetleg mivel nem értetek egyet a fenti felsorolásból? A kommentszekcióban várjuk a válaszokat!
8 hozzászólás

Ronalddo

3 éve, 8 hónapja és 25 napja

Rendes fickók iszonyat jó film, imádtam!

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

3 éve, 8 hónapja és 26 napja

[Tiltott felhasználó!]

Tommy

3 éve, 9 hónapja és 1 napja

Három óriásplakátról most hallok először!

válasz erre

Gólem

3 éve, 9 hónapja és 2 napja

De jó lett! Néhánnyal nem tudok egyetérteni, de csak azért mert még nem láttam.

válasz erre

Levi87

3 éve, 9 hónapja és 3 napja

csirkee írta:
A Csillagok között az egyik legjobb, imádtam azt a filmet pedig nem vagyok nagy sci-fi rajongó. Az Eredet pedig magáért beszél. A Három plakát-os filmnek a vége nem tetszett, vártam volna h befejezzék és olyan furán lett vége.

A Baby Driver meg egyszerűen nézhetetlen volt számomra, annyira unalmas volt, hogy kb az első 20 percet ha megnéztem belőle.
Az a nyomd bébi **** engem is kikészített. Alja.

válasz erre

csirkee

3 éve, 9 hónapja és 3 napja

A Csillagok között az egyik legjobb, imádtam azt a filmet pedig nem vagyok nagy sci-fi rajongó. Az Eredet pedig magáért beszél. A Három plakát-os filmnek a vége nem tetszett, vártam volna h befejezzék és olyan furán lett vége.

A Baby Driver meg egyszerűen nézhetetlen volt számomra, annyira unalmas volt, hogy kb az első 20 percet ha megnéztem belőle.

válasz erre

Eltohn

3 éve, 9 hónapja és 3 napja

Nagyszerű összefoglaló! Egy csomót nem is ismertem!

válasz erre

Direktor

3 éve, 9 hónapja és 3 napja

Nem gyenge lista! Találtam rajta néhány kedvencet az biztos!

válasz erre