Windows Phone 8.1

2014. április 04.
8541
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A Microsoft április másodikán, a BUILD 2014 konferencia első napján hivatalosan is lerántotta a leplet a Windows Phone legújabb verziójáról, mely mellett három Nokia Lumia modell is debütált.

A friss mobil rendszer a korábbi pletykáknak megfelelően számos hasznos újítást tartalmaz, például megjelent benne a Cortana személyi asszisztens és a gyorsbeállításokat is magába foglaló értesítési központ is.

A redmondi szoftveróriás rengeteg izgalmas bejelentéssel készült a BUILD 2014 konferenciára, ahol bemutatkozott a Windows 8.1 mellett a Windows Phone 8.1 mobil oprendszer, továbbá három utóbbi köré épülő Lumia modellel is megismerkedhetett a zömében fejlesztőkből álló közönség.



Összeolvadnak a platformok: itt az univerzális Windows alkalmazások kora

A friss Windows verziók megjelenésével a fejlesztők számára is új utak nyílnak meg, ugyanis lehetőségük van univerzális Windows alkalmazások írására az új Visual Studio 2013 Update 2 RC szoftver és a Windows Phone 8.1 SDK segítségével. Ez azt jelenti, hogy egy adott app programkódja nagyrészt megegyezhet attól függetlenül, hogy asztali gépre, tabletre, mobilra, vagy akár Xbox One-ra készül, csak az adott platform által megkívánt változtatásokat kell alkalmazni a kódban.

Temérdek újítást kapnak a felhasználók

Mivel a WP8.1 sokkal nagyobb horderejű frissítés, mint a korábban kiadott GDR1, GDR2 és GDR3, talán nem meglepő, hogy határozott változásokat, merőben új funkciókat hozott a platformra. Ezek egy részét már nagyon hiányolhatták a felhasználók, de akadnak olyan megoldások is, amelyek a többi mobil rendszer fölé emelik a Windows Phone-t.

A legérdekesebb fejlesztés: Cortana hangos személyi asszisztens

Az új Windows Phone 8.1 a korábbi mendemondáknak megfelelően kapott egy hangos személyi asszisztenst Cortana személyében, aki sokban hasonlít az Apple Sirijéhez és a Google Now szolgáltatáshoz, mégis számos meglepetést tartogat számunkra.



A Halo sorozat szereplőjéről elnevezett, s az ő (vagyis Jen Tailor) hangján megszólaló szolgáltatás képes felismerni hangutasításainkat, s azoknak megfelelően végzi is a dolgát. Hogy Cortana maximálisan a kedvünkben járhasson, használata előtt végig kell mennünk egy kérdőíven, ami kiszűri a válaszaink alapján, hogy milyen igényeket támasztunk az asszisztenssel szemben, mire szeretnénk használni. A jó beszélőkével, sőt humorérzékkel is megáldott (azaz bizonyos szinten emberi), Bing alapú segéd jól jön, ha gyorsan rá szeretnénk keresni valamire, de hasonlóan hasznos, amikor emlékeztetők létrehozásáról, vagy a teendőink menedzseléséről (pl. utazás, szabadidős programok, megbeszélések) van szó.

Ami nagyon hiányzott: értesítési központ

Végre! Az új Windows Phone-ban már rendelkezésünkre állegy úgynevezett notification and action center, azaz értesítési központ, ami egy helyre gyűjti össze az egyes alkalmazásokhoz kapcsolódó értesítéseket. A kijelző tetejéről rolóként lehúzható sáv (igen, olyan, mint az Android esetében) nemcsak az értesítéseket tartalmazza, hanem helyet kapott benne néhány kapcsoló is. Innen gyorsan beállíthatjuk például a WiFi és a Bluetooth működését, illetve aktiválhatjuk/deaktiválhatjuk a repülő üzemmódot és a képernyő automatikus elforgatását is.



Ez hatalmas előrelépés, hiszen eddig csak az alkalmazások élő csempéjén volt lehetőségünk tájékozódni a még meg nem tekintett, új üzenetekről, hívásokról, frissítésekről.

Szélesebb testreszabhatóság, IE11, egyebek

Az új Windows Phone sokat fejlődött testreszabhatóság frontján is. Immár van lehetőség a színeken túl fotók beállítására is háttér gyanánt, így a csempék nem egy színben tündökölnek, hanem az adott kép oszlik el rajtuk, ami elég látványos összképet eredményez.



A mobilos böngészést az Internet Explorer 11 emeli új szintre a WebGL támogatás, az InPrivate inkognitó mód és a továbbfejlesztett YouTube lejátszó révén. Hasznos, hogy már a legutóbb megtekintett lapok kezelésére is lehetőségünk van, az adatforgalmat pedig az új, WiFi forgalom monitorozására is képes Data Sense segítségével követhetjük nyomon.

A maximális kényelem érdekében a vissza gomb hosszú lenyomásával előhozott futó alkalmazásokat már egy felfelé irányuló ujjmozdulattal bezárhatjuk. Az egységes hangerőszabályzás végre eltűnt, már alkalmazásonként állítható a hangerő nagysága. További apróság a Swype-hoz hasonló gépelési megoldás megjelenése a virtuális billentyűzetben: a Word Flow Keyboard nevű okosság révén ujjunk húzogatásával is bevihetjük az adatokat.

Akik navigációra is használják WP mobiljukat, de nem annyira vonzódnak a Lumia modellekhez, nagyon örülhetnek annak, hogy a Windows Phone 8.1 megjelenésével a platform ÖSSZES készülékére ingyen elérhető lesz a HERE Drive+ és HERE Transit alkalmazás. Az új rendszert a multimédia szerelmesei is imádni fogják, hála a számos fejlesztést tartalmazó kameraalkalmazásnak és a podcast appnak.

Mikor kapjuk meg?

A Windows Phone 8.1 minden Windows Phone 8 alapú készülékre elérhető lesz frissítés formájában a következő hónapok során. Érkezése április végére vagy május elejére tehető. A Nokia Lumia modellekre egy Cyan nevű extra update is érkezik a WP8.1 mellett, mely többek között frissített, immár pl. háttérzenét is támogató Storyteller alkalmazást, több lehetőséget kínáló Creative Studio szoftvert és okosabb galériát foglal magába.

Források: WPcentral, Gizmológia
nincs még hozzászólás