Windows 8.1 bemutató

2013. október 27.
1.0411
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness


Nem is olyan rég (október 17-én) elérhetővé vált a Windows 8 nagy frissítése, a Windows 8.1, mely számos új funkciót és javítást tartalmaz.

A mai napig próbálgattam, elemeztem a rendszer funkcióit, már a Windows 8-at is aktívan használtam (egy Windows 7 mellett), és most tapasztalataimat összeszedve írtam egy rövid bemutatót, értékelést.

Kezdjük az elején: a frissítés teljesen zökkenőmentes volt, a rendszer úgy indult el, ahogy addig megszokhattam. Az eltérés nálam annyi volt, hogy kénytelen voltam "kipróbálni" a rendszer "felújítás" lehetőségét, mivel még a korábbi verzióból maradt valami ismeretlen program, ami indításkor kicserélt 1-2 fájlt a rendszerben, ennek következtében az használhatatlanná vált (megjegyzem, ez nem a Microsoft hibája, a program egyszerűen nem volt hajlandó törlődni, így kénytelen voltam alaphelyzetbe állítani a rendszert). Így azt is mondhatjuk, hogy egy friss 8.1-gyel indultam.

[caption id="attachment_6291" align="alignnone" width="1024"] Jelenleg így néz ki az asztalom.[/caption]

Ahogy a fenti képernyőképen láthatjuk, és ahogy már bizonyára mindenki olvasta, a Windows 8.1 visszahozza a start gombot, ami mindössze annyit tesz, hogy egyszerűen a kezdőképernyőre visz minket, mint ahogy az eddig használatos "leegyszerűsített képernyőkép a kezdőképernyőről" tette, ha a kijelző bal alsó sarkába vittük az egeret. Ez a start gomb ugyanígy jelenik meg minden alkalmazásnál is (amennyiben a sarokba húzzuk a kurzort). A kezdőképernyő azonban ennél egy kicsit többet változott:

[caption id="attachment_6292" align="alignnone" width="1024"] A kezdőképernyőm[/caption]

Az én kezdőképernyőmön ugyan nem látszik, de mostantól két új csempeméretet is használhatunk. Ezen felül mostantól lényegesen egyszerűbben tudjuk személyre szabni a kezdőképernyőt, hiszen nem kell egyesével húzogatnunk azokat a csempéket. Alkalmazásainkat is egyszerűbben meg tudjuk találni, elég az asztal ikon alatt látható nyílra kattintani [Fentebbi képernyőkép].

[caption id="attachment_6293" align="alignnone" width="1024"] Egyszerűbb testreszabás. Hurrá![/caption]

Most már térjünk kicsit át magára a rendszerre, a stabilitásra, az alkalmazások használhatóságára. Számomra a Windows 8.1 talán egy picit még gyorsabb is, mint a Windows 8 (ami lényegesen nagyobb teljesítményt mutatott a Windows 7-tel szemben!). A stabilitással nem volt gond, rendszerhibával csak akkor találkoztam, amikor egy (még) tesztverziós alkalmazást telepítettem a rendszerre (ami eredetileg még csak Windows 8-ra volt tervezve) - egyébként semmiféle "magától újraindult" és "nem végzi a dolgát" vagy "lefagyott" jelenséggel nem sikerült szembesülnöm.

Az alkalmazások közül a Windows 8-on megszokott üzenetkezelő hiányzik (mostantól a Skype helyettesíti azt, a probléma csak annyi, hogy ha közösségi hálózaton üzenetet kapok, akkor azt a Skype nem fogja jelezni), viszont az e-mail sokkal jobb lett, a szükséges funkciók mind kéznél vannak. Az alábbi képernyőkép erős szerkesztésen esett át a személyes adatok védelme érdekében.

[caption id="attachment_6294" align="alignnone" width="1024"] Az új Posta alkalmazás.[/caption]

A keresés is jobb lett, viszont azt azért meg kell jegyezzem, hogy nálam alkalmanként időtúllépés történt egy-egy keresésnél, vagy akár 30-40 másodpercet kellett várni az eredményekre, ami egy átlag kereséshez viszonyítva nagyon sok (igaz, a keresés a helyi fájlok, a névjegyek és a webes találatok között is zajlik). A találatok azonban szépen kategorizálva vannak:

[caption id="attachment_6295" align="alignnone" width="1024"] A SmartSearch[/caption]

A Gépházban sokkal több lehetőségünk van személyre szabni a rendszert, beállítani a szinkronizálást (ami a SkyDrive-on keresztül történik), a Windows 8.1-ben ez a részleg már sokkal közelebb áll egy "konfigurációs központhoz", mint a Windows 8-ban. A rengeteg beállítás között megtalálható a jelszó helyett használható PIN-kód, vagy a képjelszó lehetőség is.

[caption id="attachment_6296" align="alignnone" width="1024"] A bejelentkezési lehetőségek.[/caption]

Csak hogy a zárolási képernyőről is essen szó (azt is a Gépházban tudjuk konfigurálni), mostantól diavetítést is megjeleníthetünk, így nem ugyanazt a képet kell minden egyes alkalommal néznünk (már akinek ez számít!) - gondoljunk csak a Windows XP-s diavetítés (képek) képernyőkímélőre.

[caption id="attachment_6297" align="alignnone" width="1024"] Itt állíthatjuk be a zárolási képernyőt.[/caption]

Induljunk el visszafelé a testreszabhatóság irányában: a kezdőképernyő is kapott néhány szépítő beállítást: többféle háttér, több szín, egy sokkal egyedibb élmény. Ha szeretnénk, akár az asztali háttérképünket is használhatjuk (ahogy az én képernyőképeimen is látszik), így nem fog annyira elkülönülni a kezdőképernyő az asztaltól.

[caption id="attachment_6298" align="alignnone" width="1024"] A kezdőképernyő testreszabása[/caption]

Továbbá, néhány extra opciót kapott a tálca "Tulajdonságok" ablaka is, valamint, ha nem szeretjük az úgynevezett "hotspotokat" (pl. jobb felső sarokba húzva az egeret megjelenik a megszokott 5 gomb: keresés, megosztás, kezdőképernyő, eszközök, beállítások), akkor azokat is kikapcsolhatjuk.

[caption id="attachment_6299" align="alignnone" width="414"] Ide is került néhány új beállítás[/caption]

Továbbá nagyon jó dolog, hogy mostantól egy 1024x768-as felbontás mellett is (igen, nekem még egy ilyen régi monitorom van) "dokkolhatunk" alkalmazásokat az oldalsávba, illetve mostantól nem csak két alkalmazást (vagy az asztalt és egy alkalmazást) jeleníthetünk meg egymás mellett. Példaként felhoznám a következő (elképzelt) szituációt: Skype-on csevegek valakivel (hang- és szöveg segítségével), ő küld egy képet, ami megnyílik közvetlen a Skype mellett a képmegjelenítőben, és ezt egy e-mailben (vagy közösségi hálózaton üzenetben) el akarom küldeni egy másik ismerősömnek: mind a három dolog ott van a képernyőn, egymás mellett.

Összegzés: véleményem szerint a Windows 8 és a 8.1 képes remek felhasználói élményt nyújtani (és nem csak táblagépen), csak meg kell szokni, hogy nem muszáj a mindig megnyitni a böngészőt, bepötyögni az e-mail szolgáltatónk webcímét, hanem elég megnyitni az e-mail alkalmazást és egy minimalista felületen mindent elvégezni. Az elhangzott pozitívumokat nem azért mondom, mert egy őrült Windows-rajongó vagyok, hanem azért, mert aktívan használom a rendszert, és sokszor tényleg gyorsabbá, egyszerűbbé teszi a munkát az úgynevezett "Metro" felület. Ha valaki pedig az asztalt szereti csak használni, akkor az ugyanúgy rendelkezésére áll, mint eddig!

Hol vannak a negatívumok? Hát itt!
Ami számomra csalódást okozott, az a "felújítás" utáni helyzet: az illesztők összekavarodtak, újra kellett telepíteni az összeset (videokártya illesztőjét tiszta telepítéssel), valamint nálam használhatatlanná vált (bizonyára konfigurációs hibák miatt) az időjárás, a hírek és a zene alkalmazás: mikor megnyitom őket, visszadobnak a kezdőképernyőre. Ezeket az alkalmazásokat így sajnos nem tudom bemutatni. Továbbá ezekkel kapcsolatban az is gondot jelentett, hogy sem a Microsoft külön hibakeresője, sem a Vista óta jól megszokott "sfc /scannow" nem segített, így továbbra is keresgélem a megoldásokat. Másik negatívumnak pedig a Windows 8-as (és 8.1-es) Skype hiányosságait hoznám fel: rengeteg lehetőség hiányzik belőle (számomra), és néha inkább az asztali verziót használnám a beépített "Metro" Skype helyett.

Lényegében ennyi lenne, remélem mindenkiben sikerült valamilyen benyomást keltenem magával a rendszerrel kapcsolatban, legyen az (inkább) pozitív, (mint) negatív. Aki esetleg még nem használta a rendszert, az ne ijedjen meg az olyan hírektől, mint hogy "nincs többé asztal", hiszen a Windows 8(.1) inkább a Windows 7 egy kibővített változata (lásd: a Windows 7 verziószáma 6.1, a Windows 8-é pedig 6.2 volt), a korábbi asztali funkciók ugyanúgy működnek, mint az előző verziókon.

Figyelem: A pontszámok személyes véleményen alapszanak, a felhasználói élmény személyenként eltérhet!
nincs még hozzászólás