Windows 10 Mobile: Frissítési tapasztalatok

2016. március 18.
2.1421
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Frissítettünk egy Lumia 930-at a hivatalos Windows 10 Mobile verzióra, íme egy rövid beszámoló és néhány tanács a telepítésről.

Tegnap este beszámoltunk arról, hogy elérhetővé vált a (nem Windows Insider-) Windows 10 Mobile néhány eszköz, köztük a Lumia 930 számára is és természetesen le is töltöttük a frissítést, azonban 14%-nyi töltöttséggel a telefon sem engedte, hogy nekilássunk a telepítésnek, ezért ezt mára hagytuk.

Ma reggel gyors feltöltöttem 100%-ra az akkut és el is indítottam a folyamatot.

Maga a frissítési folyamat rendkívül simán, zökkenőmentesen zajlott, ideiglenes fekete képernyők (mint ahogy néhány korábbi Insider verzióról hallhattuk) és hasonló nyűgök nélkül. A telepítés első szakasza (fogaskerekek) a 930-on 23 percet vett igénybe, más (régebbi, gyengébb) készülékeken ez több időbe telhet. Ezt követte az újraindítás és az adatok áttelepítése, ami viszonylag gyorsan (9 perc alatt) lezajlott és azonnal meg is jelent a lezáróképernyő a SIM PIN-kód kérő ablakkal. Mivel Wi-Fi-n hagytam a telefont, már migrálás közben megjelent az értesítésjelző (Messenger-értesítések időközben azért érkeztek), amitől alig tudtam megszabadulni a lezáróképernyőn (7-8 Messenger- + a "Frissítéseket telepítettünk" értesítés). Mindenesetre ezzel nincs semmi baj, feloldás után még látszott, hogy dolgozik a rendszer a háttérben (várni kellett egy pillanatot, mire helyreállt a kezdőképernyő), az alkalmazáslistában a legtöbb alkalmazás még frissítés alatt állt, így inkább még vártam egy kicsit a nyomkodás előtt. Azt vettem észre, hogy néhány alkalmazásnak az ikonja is hiányzott (pedig az alkalmazások lista alapján nem állt telepítés alatt), de miután megnyitottam az Áruházat, láttam, hogy 32 frissítés van letöltés alatt, köztük a hiányzó ikonnal rendelkezők is, így azt hittem, hogy ez nem hiba (ott is megjelent az ikonjuk). Végül a frissítés után sem jelentek meg az ikonjaik (a csempékkel nincs gond) a Groove Zene, Egészség és Fitnesz, Hírek és Időjárás alkalmazásnak, ami egy kicsit zavaró.

A frissítések közül egyedül az Áruház alkalmazás frissítése nem sikerült (még jó, hogy leállította, mert közben egy másik alkalmazást is telepített) elsőre, a többivel nem volt gond. Az Áruház frissítését a legvégén csak újra kellett indítani és az is települt.

Fontos kitérni rá, hogy miután minden alkalmazást frissítettem, kíváncsiságból bementem a telefonfrissítés menübe és kiderült, hogy van elérhető frissítés, ami pedig a 10586.164-es verziószámú Windows 10 Mobile. Gyors megnéztem a Névjegy menüt és láttam, hogy 8.1-ről a telefon alapvetően a .107-es verzióra frissít (ez volt a kettővel korábbi Insider verzió). Azt javaslom mindenkinek, hogy ne frissítsék a rendszert amíg az alkalmazások nem frissültek (az alkalmazásfrissítések automatikusan elindulnak majd a 8.1-ről való felfrissítés után, érdemes kivárni azt a 20 percet, amíg azokat rendbe teszi a rendszer). Miután minden frissítés lezajlott, feltétlenül érdemes telepíteni a .164-es verziót (további 20-30 perc), ami a hivatalos leírás szerint is sok javítást hoz:

Alkalmazásértesítések (és SMS üzenetek értesítéseinek, valamint a riasztásoknak) a megbízhatósága javult
SMS-ek biztonsági mentését optimalizálták hogy kevesebb adatforgalommal járjon
Hibajavítások a Microsoft Edge-ben: a címsor javaslatai későn vagy egyáltalán nem bukkantak fel; az "Összes lap bezárása" nem zárt be minden lapot; a Word Flow nem működött megfelelően a címsorban
Kijavítottak egy hibát, amikor is az Outlook alkalmazások és a Kapcsolatok alkalmazás nem észlelte a Microsoft-fiókot, így új névjegy hozzáadásakor a Kapcsolatok alkalmazás összeomlott.
A sokáig bekapcsolt Wi-Fi néhány felhasználónál egy idő után magától kikapcsolt.
Néhány Microsoft-alkalmazás nem tudott rendesen feltelepülni, emiatt elindíthatatlan állapotba ragadtak
Javult az akkuidő, a Bluetooth kapcsolatok és az operációs rendszer megbízhatóbban működnek.

Miután minden lezajlott, ~40%-on volt a telefon töltöttsége, de bízom benne, hogy megérte feltelepíteni (és ugyan a weboldal szerint a Device Recover Tool segítségével vissza lehet állni 8.1-re, bízom benne, hogy erre nem lesz szükség). Hamarosan jelentkezünk még néhány beszámolóval arról, hogy mégis mekkora különbséget jelent a Windows 10 Mobile a Windows Phone 8.1-hez képest, mennyivel lettek jobbak/rosszabbak az alkalmazások és a lehetőségek, valamint hogy érdemes-e azonnal ráugrani a frissítésre (amennyiben elérhető, de valaki még nem telepítette), mint ahogy én tettem.

 
nincs még hozzászólás