Windows 10: fejlettebb értesítéseket és sok mást is kaphatunk a nyáron

2016. április 01.
8801
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Ugyan a BUILD Keynote-on nem volt erről szó, a későbbiekben azért elhangzott, hogy a műveletközpont és az értesítések is kapnak új funkciókat.

Eddig voltak interaktív (gombokkal, szövegmezővel ellátott) értesítéseink, a Windows Anniversary Update-en már fejlécekkel és bonyolultabb vezérlőkkel is elláthatják majd a fejlesztők alkalmazásaik értesítéseit.

Az új lehetőségekről egy külön prezentációban beszéltek és elmondták, hogy ezáltal a fejlesztők sokkal több tartalmat jeleníthetnek meg értesítéseken keresztül, illetve ezzel sokkal megkapóbbá tehetik alkalmazásaikat. Az új értesítésekre vonatkozó lehetőségek mellett még egy nagyon érdekes funkciót is láthattunk: a telefonunk (Windows vagy Android) értesítéseit megtekinthetjük a számítógépen és fordítva, illetve az értesítés egyik helyen való eltüntetése a többi eszközre is vonatkozik - ezzel a Windows 10 lényegében egyesítené telefonunk és számítógépünk értesítési központját. Ami sokakat meglepett ebben, az az, hogy ez a funkció nem csak Windows 10-es telefonokon fog működni, hanem Androidon is. A BUILD 2016 rövid videójából azt is láthattuk, hogy hamarosan talán hívásokat is fogathatunk majd asztali számítógépünkről (hasonlóan az Apple iPhone-Mac integrációhoz). Az értesítések központosítása (és a hívások kezelése) a diák szerint (sajnos) Cortanán keresztül fog majd működni.A "notification mirroring" (értesítéstükrözés), illetve "Action center in the cloud" demója az alábbi videóban látható (~14:50-től) Androidon és Windowson is:

https://youtu.be/-ZuVnsjB1_Q?t=890

A Windows Anniversary Update emellett olyan extrákat is hoz, mint a továbbfejlesztett Continuum vagy az App Roaming. A Continuum olyan funkciókkal bővül majd mobilon, mint a nagyobb felbontások támogatása vagy XBox kontroller támogatása. Van még néhány pletyka ezzel kapcsolatban, ezekre alább kitérünk. Az App Roaming lényegében azt jelenti, hogy ha egy univerzális alkalmazást megnyitottunk és dolgoztunk benne, akkor onnan folytathatjuk egy másik eszközön (tehát ha Windows 10-es telefonunkon dolgoztunk, akkor a Windows 10-es PC-nken, táblagépünkön), ahol előtte abbahagytuk.Jöjjenek a pletykák! A Continuumhoz kapcsolódik a legtöbb, ugyanis többen a Win32-es (klasszikus) asztali alkalmazások futásának lehetőségéről beszélnek. A HP Elite X3 ezt virtualizálással teszi meg, és bár a Microsoft bemutatta, hogy lehet a felhőben Win32-es alkalmazásokat futtatni (amit mobilunkról a Continuumon keresztül elérünk), valószínűleg inkább az univerzális alkalmazások használatát javasolják majd. További pletykák szerint a virtualizáció minden Continuumot támogató készüléken megjelenik majd, illetve azok a telefonok, amelyek X86 processzorral lesznek felszerelve, képesek lesznek natív módon futtatni a klasszikus Windows programokat.

További pletykák: interaktív csempékről ugyan nem volt szó, állítólag a Microsoft továbbra is dolgozik rajtuk, lehet, hogy mobilon nem lesz elérhető a funkció és az Anniversary Update-tel érkezhetnek majd meg (amennyiben tényleg lesz ilyen). Arról is hallottunk, hogy a nyári frissítés új csempeméreteket is hozhat, valamint hogy a zárolási képernyő is kap majd több, új testreszabási lehetőséget. Végül, de nem utolsó sorban ott van a régóta kért fekvő tájolásban is működő kezdőképernyő mobilra. Állítólag ezen is dolgozik a Microsoft és hamarosan talán a Windows Insider program résztvevői ki is próbálhatják.
nincs még hozzászólás