Windows 10 bemutató

2015. január 21.
6451
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Míg a Windows operációs rendszer korai verziói sokat tettek a személyi számítógép elterjesztéséért, a Windows 10 a ?még személyesebb számítógép? korszakát hozhatja el a szerda este újabb bemutatót tartó Microsoft szerint.

Az oprendszerért felelős Microsoft-vezető, Terry Myerson szerint 1,7 millió ember próbálta már ki a Windows 10 technikai előzetesét.

Sőt, a próbálgatás mellett a korai kiadást tesztelők 200 ezer témában 800 ezer visszajelzést küldtek a Microsoftnak.

Visszatér a Start Menü:

Klasszikusan a közönségkívánságok közé tartozik a Start menü visszahozása: a Windows 8.x-ből sokak által hiányolt elemről most kiderült, hogy a hagyományos megjelenítés mellett teljesképernyős változata is elérhető lesz.

Szintén a felhasználói kívánságok közt szerepelt az androidos készülékek és az iPhone-ok által divatba hozott (az Apple OS X asztali operációs rendszerébe is beemelt) értesítési központ: a képernyő jobb oldalán előhúzható egy sáv, ahol a legfontosabb beállítási lehetőségek gyors elérése mellett szerepelnek majd a különböző programok által küldött értesítések is: rendelkezésre álló frissítés, egy fájl sikeres letöltődése, egy új email satöbbi. És ahogy azt 2015-ben illik, az értesítések nem csak tájékoztatnak majd, hanem interaktívak lesznek. Tehát ha például egy e-mail tárgyából tudjuk, hogy felesleges, akkor el sem kell majd kattintgatni a levelezőprogramig, az üzenet rögtön az értesítési sávból törölhető lesz.

Office:
A Microsoft megvillantotta a Windowsba szervesen integrálódó Office új kiadását is, melyről első körben azt árulták el, hogy telefonokon és ?kisebb? táblagépeken ingyenes lesz. (A ?kisebb? kifejezéssel érzésünk szerint a tablet-laptop hibrideket zárták ki.) A bemutatóból egyértelművé vált, hogy a vállalat nem csak a Windows, az Office esetében is leszokik a ?butább telefonos verzió? fejlesztéséről, a mobilokra kerülő Office nagyon hasonlít majd a számítógépen használatosokhoz ? tulajdonképpen itt is csak ugyanazon program környezethez alkalmazkodó megjelenítéséről lesz szó, pont úgy, mint a Windows 10 esetében.
Hasonlóan új verziót kap az Outlook levelezőprogram, valamint a naptár és a fotókezelő alkalmazás is megújul. Mindben közös a már említett, platformokon átívelő megoldás, így aki egyik eszközén (például pc-jén) hozzászokik mondjuk a fényképeket rendszerező megoldáshoz, annak már teljesen kézre áll majd az ugyanúgy működő (például mobilos) fotókezelő használata is.
Böngésző:
Új lesz a böngésző is, és a korábban kiszivárgott információk olyannyira helytállónak bizonyultak, hogy a Microsoft az ezekről elsők közt beszámoló Verge-cikken mutatta meg a program újdonságait. Ilyen lesz például a nagyon letisztult megjelenés, a weboldalra való jegyzetelési lehetőség (akár érintőtollal is); a cikkek körüli sallangot levágó, szöveg centrikus olvasási mód; vagy például az intelligens asszisztens Cortana integrációja. A vállalat közlése szerint a Spartan munkacímen futó böngésző első kipróbálható verziója 3-5 hónapon belül várható.
Játék:
A komoly dolgok mellett szó esett a játékokról is, melyek a Microsoft szerint a korábbiaknál akár 50 százalékkal jobban is kihasználhatják majd a rendszer teljesítményét. A DirextX 12-es verziójának köszönhetően lesz egy másik 50 százalékos arány is: állítólag feleakkora energiát igényelnek majd a telefonokon futó játékok, így kevésbé fogyasztják majd az akkut.
A Windows 10 kiadásával a windowsos játékokra is kiterjesztik a konzolokon népszerű Xbox Live játékos közösségi rendszert, és ami talán ennél is jobb, az Xbox One-on futó játékok egyszerűen játszhatók lesznek a lakásban lévő Windows 10-es számítógépeken és telefonokon is, akár a konzol kontrollerével is. Ez főleg akkor lehet hasznos, ha a tévét át kell adnunk egy családtagnak, de a játékot nem szeretnénk abbahagyni; de akkor is jól jön, ha a nappaliban megkezdett játékot a fürdőkádban ülve játszanánk tovább.
A szerda esti bejelentés szerint a Microsoft jövő héten ad majd ki egy újabb verziót a Windows 10 technikai előzeteséből. A telefonon kipróbálható Windows 10 előzetes kiadása pedig valamikor februárban érkezik. A Windows 10 a felhasználók többségének ingyen elérhető lesz.
nincs még hozzászólás