Veszélyes, de értékes aszteroida haladt el a Föld mellett tegnap

2021. december 12.
67.3031
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A 4660 Nereus aszteroida évtizedek óta most szombaton került a legközelebb a Földhöz, bár azért a 3,9 millió kilométeres távolsággal az elhaladás nem túl közeli - három hónappal ezelőtt egy körülbelül fele ekkora aszteroida kétszer ilyen közel került a planétánkhoz.
 

A mostani látogatást az teszi különlegessé, hogy a Nereust az egyik legjobb aszteroida célpontnak tartják az ember számára, amelyet meglátogathat, sőt, esetleg ki is bányászhat. Az égitest becsült értéke közel 5 milliárd dollárra tehető.

A Nereus jelentős károkat okozhatna, ha a Földbe csapódna. Mivel pályája keresztezi a miénket, fennáll az esetleges ütközés valós lehetősége, ami miatt a PHA (potenciálisan veszélyes aszteroida) címet érdemelte ki. Bármilyen ilyen veszély azonban időben nagyon távoli - a legközelebbi elhaladás a következő két évszázadban 2060-ban lesz, amikor a Neurus még mindig háromszor messzebb lesz, mint a Hold.

Azt nem tudni pontosan, hogy bármilyen módon megpróbálták-e kézre keríteni, azt meg pláne nem, hogy sikerrel jártak-e, de valószínűleg egy ilyen értékesre becsült aszteroidát nem hagytak csak úgy elhaladni.
5 hozzászólás

Kisfaludy82

5 hónapja, 2 hete és 1 napja

De ugye most nem halunk ki?

válasz erre

Porthos

5 hónapja, 2 hete és 1 napja


válasz erre

CharlieFirpo

5 hónapja, 2 hete és 1 napja

Biztos lecsap rá valaki.

válasz erre

Ronalddo

5 hónapja, 2 hete és 1 napja

Menő lenne ha bányásznának rajta.

válasz erre

Santonio

5 hónapja, 2 hete és 2 napja

Jó lett volna megszerezni.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink