Végül mégis megépülhet a csillagászati áttöréseket hozó óriásteleszkóp a Mauna Kea vulkánon

2017. október 02.
2.6301
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Hosszas huzavona után, de Hawaii-szigetek illetékes hatóságai végül mégis jóváhagyták annak a hatalmas csillagvizsgálónak a megépítését a Mauna Kea vulkán tetején, amelyik jelentős áttöréseket hozhat majd a jövőben az űrkutatás világában.

Az űrteleszkóp kapcsán korábban nagyon heves tiltakozást folytatott a helyi őslakosság, lévén a kijelölt építési területet szent helynek tartják, de a végső szót nem ők, hanem az ottani hivatal illetékesei mondták ki, akik 5:2 arányban döntöttek a projekt megvalósulásáról arra hivatkozva, hogy a vulkán tetején több kisebb teleszkóp is működik már, mert ez a hely az egyik legideálisabb a Földön az űr vizsgálatára.

Az óriásteleszkóp egy amerikai, kanadai, japán, indiai és kínai együttműködés részeként valósulhat meg mintegy 1,4 milliárd dollárból, és a hatalmas, mintegy 30 méteres tükörátmérővel rendelkező teleszkóptól azt várják a kutatók, hogy rájönnek vele az első galaxisok születésének titkára, de a fekete lyukak tanulmányozására is szeretnék felhasználni.

Az óriásteleszkóp megvalósulása már 2009-ben is téma volt, ekkor kapta meg a projekt az építési engedélyt, de a munkálatok mostanáig, vagyis az ügy tisztázásáig nem indulhattak meg.
3 hozzászólás

VDemon

1 éve, 4 hónapja és 22 napja

Reméljük ezek már végre találnak UFO-t!

válasz erre

Levi87

1 éve, 4 hónapja és 22 napja

Harder írta:
Kicsit szomorú hogy az őslakosok akaratát így elsöpörték.
Hát ha már van ott így is akkor végülis mindegy.

válasz erre

Harder

1 éve, 4 hónapja és 22 napja

Kicsit szomorú hogy az őslakosok akaratát így elsöpörték.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink