Végtelen energia baktériumokból

2013. július 24.
7711
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Zel profilja, adatai
Zel
Physical Chemistry Chemical Physics című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban leírtak alapján britt tudósoknak sikerült elegendő áramot előállítaniuk a vizeletünkben található baktériumokból ahhoz, hogy mobilról tudjanak sms-t küldeni, rövid hívásokat intézzenek, valamint ahhoz hogy barangoljanak az interneten.

Kutatók megfigyelései alapján a telefonálás igényli a legtöbb energiát a mobilhasználatban, de előrejelzések szerint rövidesen megtalálják az akkumulátorok hosszú idejű feltöltésének a módszerét. A bakteriális üzemanyagú akkumulátoros technológiával közvetlenül a szerves anyagok bomlása révén lehet energiát előállítani igen alacsony költséggel, szinte ingyen. A szakemberek abban bíznak, hogy sikerül a bakteriális üzemanyaggal működő akkumulátoros technológiát olyan szintre fejleszteni, hogy teljesen feltölthető legyen segítségével a mobiltelefon, vagy más elektronikai eszköz akkumulátora.
A vizeletünk szinte végtelen erőforrás, lenyűgöző tulajdonsága, hogy nem függ a szél vagy a nap szeszélyeitől, ezért vizsgálják a tudósok ennek a technológiának a szélesebb körben való alkalmazását is. Elképzelhető, hogy a jövőben nem csak a mobilok energiaellátását lehet megoldani ezzel a módszerrel, hanem egész fürdőszobákat lehet vizelettel működtetni, a zuhanytól a világításon át a borotválkozáshoz használt konnektorokig.

Nincs környezetvédőbb dolog annál, mint áramforrásként újrahasznosítani egy végterméket. Lelkesek vagyunk, mert ez nekünk sikerült először ? örvendezett Ioannis Ieropoulos, a Nyugat-angliai Egyetem munkatársa. Az egyetem a Bristoli Egyetemmel és a Bristoli Robottechnikai Laboratóriummal (BRL) közösen vett részt a programban.
nincs még hozzászólás