Végre egy elveszettnek hitt neutroncsillag nyomára bukkantak

2019. november 21.
5.7661
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A Nagy Magellán-felhőben, a Földtől 168 ezer fényévnyire találtak egy neutroncsillagot mint 1987 februárjában, amely egy szupernóvában alakult ki, azonban egészen azóta a tudósok nem bukkantak a nyomára.

Most viszont a Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózatnak, avagy röviden az ALMA csillagvizsgálónak köszönhetően nyomokat találtak az SN 1987A névre hallgató neutroncsillag holléte kapcsán, melyeket a The Astrophysical Journal tudományos lapban közöltek.

A szóban forgó neutroncsillag egy sűrű kozmikus porfelhőben leledzik, amit közvetlenül nem látni, ellenben az általa kibocsátott energia alaposan felhevíti ezt a porfelhőt, miáltal az ALMA számára láthatóvá válik a ragyogásának köszönhetően. Ez az első alkalom, hogy találtak a Nagy Magellán-felhőben olyan neutroncsillagot, ami egy szupernóva maradványa.

Azt remélik, hogy idővel eloszlik a porfelhő, így láthatóvá válik közvetlenül is, de roppant biztosak abban, hogy valóban egy neutroncsillag lapul meg mögötte. Most nincs más hátra, mint hogy várjunk...
3 hozzászólás

inkognito

8 hónapja, 1 hete

Ez mért annyira érdekes?

válasz erre

Hentes

8 hónapja, 1 hete és 1 napja

Nagyon jó hogy rátaláltak, de miért is...?

válasz erre

Gólem

8 hónapja, 1 hete és 1 napja

Gondolom ennyit kellett fejlődnie a technológiának hozzá.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink