Valósággá válhat hamarosan az öngyógyító űrruha

2019. április 13.
4.2431
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A NASA's Innovative Advanced Concepts (NIAC) program keretein belül olyan forradalmi innovációkat terveznek tető alá hozni, amik radikális változásokat (fejlesztéseket, ha jobban tetszik) hozhatnak az űriparba.

Bejelentették, hogy 18 új projektre kaptak 4,5 millió dolláros támogatást, melyek között találunk egy "öngyógyító" űrruhát is (azaz a sérüléseket autonóm módon orvosolja), ami kvázi egy második bőrrétegként idomul viselőjére, de a mozgékonyságot is könnyebbé teheti a Marson ez a találmány.

Valósággá válhat hamarosan az öngyógyító űrruha - 2. kép

A jövőben a Vénuszra történő kiküldetések esetében azért merülhet fel főképp probléma, mert bár rengeteg tulajdonságában megegyezik a Földdel, azonban a csillagrendszerünk legforróbb bolygójáról beszélünk, így joggal jön a kérdés, hogy hogyan fognak működtetni egy szondát a planétán.

Válaszként egy olyan megoldásra jutottak, ami gyakorlatilag két részből áll, egyrészt az egyébként enyhébb körülményekkel bíró felső atmoszférában tartózkodó jeladóval, ami időként leereszkedne, hogy az ott szerzett energiát tovább sugározza egy, a felszínen lévő járműnek, ami pedig kőkeményen fel lesz szerelve hő elleni borítással. Így folyamatosan kapni fogja a szükséges hajtóerőt anélkül, hogy bármi gondja esne.

Valósággá válhat hamarosan az öngyógyító űrruha - 3. kép

Ezenfelül egy sor érdekes idea van még a NASA tarsolyában, melyek közül első körben 12-t fognak pénzelni, mindegyikre lesz fejenként 125 ezer dollár és 9 hónap a fejlesztésre, míg a második fázisban a maradék hat projektet fogják tető alá hozni, ott viszont már félmilliós büdzsével dolgoznak tervezetenként.
4 hozzászólás

login_password

4 hónapja, 2 hete és 5 napja

Az óriási előre lépés lenne.

válasz erre

zender

4 hónapja, 2 hete és 5 napja

Ez milyen durva bakker!

válasz erre

Mordorer

4 hónapja, 2 hete és 5 napja

Biztos sokkal megnyugtatóbb lesz nekik odafent így.

válasz erre

CharlieFirpo

4 hónapja, 2 hete és 5 napja

Ez nagyon nagy előrelépés lesz.

válasz erre