Vadonatúj dinoszauruszfaj maradványaira bukkantak Argentínában

2018. november 05.
4.7511
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Bár azt hihetnénk, hogy mindent tudunk a dinoszauruszokról, és az összes fajt ismerjük abból a korszakból, azonban a La Matanza Egyetem kutatói a napokban bebizonyították: még mindig óriási lyukak tátonganak a tudományban a több mint 100 millió évvel ezelőtt élt őshüllőkről.

A spanyol és argentin kutatókból álló csoport Argentínában végzett ásatásokat, amikor rögtön három fosszíliára bukkantak rá, vélhetően egy nőstény és két gyermek dinóéra, akik egy jelenleg ismeretlen faj első képviselői lehetnek.

A Lavocatisaurus agrioensis elnevezést kapott őshüllők bár a méreteik tekintetében a sauropodák csoportjába sorolhatók - mint a 30-40 méteres magasságot is elérő Apatosaurus -, azonban a teljes koponya rekonstruálása után biztosak abban, hogy új fajra bukkantak, amit az előkerült fogak, állkapcsok, valamint a nyak, a farok és a hát egyes részeinek előkerülése szintén alátámaszt.

A szakértők szerint a kifejlett őshüllő 12 méteres hosszúsággal büszkélkedhetett, míg a kisebb példányok 6-7 méteresek lehettek, és meglepően mostoha, mondhatni sivatagos körülmények között éltek, vagy éppen ez a környezet idézte elő a kipusztulásukat.
3 hozzászólás

Fikarc

5 éve, 11 hónapja és 4 napja

Mennyi faj lehet még amiről halvány fogalmunk sincs amúgy.

válasz erre

Kisfaludy82

5 éve, 11 hónapja és 4 napja

De durva! meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

5 éve, 11 hónapja és 4 napja

Elképesztő hogy még mindig fedeznek fel újat! meglepett smiley

válasz erre