Üzembe állt a világ leggyorsabb szuperszámítógépe, és igen, Linux fut rajta

2018. június 11.
5.2591
PixelHero profilja, adatai
PixelHero
Az Amerikai Egyesült államok munkára fogta a legújabb, Summit névre keresztelt szuperszámítógépét, ami az elődöt, a Titan névre keresztelt szörnyet hivatott leváltani, és az adatok alapján, több mint jól sikerült a mérnöki munka.

Az IBM-mel és az Nvidia-val karöltve, 200 millió dollárnyi befektetéssel készült el Summit, ami nem csak hogy gyors lett, hanem a leggyorsabb ilyen jellegű számítógép a világon, a kínai Sunway Taihulight-ot is maga mögé utasította.

Természetesen Linux működteti a hardverelemeket, azon belül is a Red Hat Enterprise Linux látja el ezt a feladatot. Hardveresen elképzelni is nehéz, mi mindent pakoltak bele a mérnökök, de pár részletet kiemelnénk.

A 4608 node-ból felépülő monstrum minden egyes node-ja tartalmaz 2x 22 IBM Power9 CPU-t és 6x Nvidia Tesla V100 gyorsítót. Ez összesen 9216 processzort, 202752 magot és 27648 GPU magot jelent, amit megspékeltek 10 petabyte-nyi memóriával és 250 petabyte-nyi háttértárral.

Brutális számok, de nézzük meg, hogy ez mit tud számítási teljesítményben. A Summit node teljesítménye 49 teraflops, míg a csúcsteljesítmény eléri a 200 petflopsot. Ez azt jelenti, hogy ugyanazon feladatra levetítve, míg a Summit 1 perc alatt old meg, addig egy átlagos PC 30 évig dolgozna rajta.
4 hozzászólás

Harder

1 éve, 6 napja

Mint minden nagy komoly gépen. Ez már csak ilyen.

válasz erre

TEchie

1 éve, 6 napja

Brutális a teljesítménye!

válasz erre

inkognito

1 éve, 6 napja

Az egyik legstabilabb rendszer. Meglepődtem volna ha Windows fut rajta.

válasz erre

VDemon

1 éve, 6 napja

Ennyi.

válasz erre

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink