Ujjlenyomat? Írisz? Már a múlté: a jövőben a szívverésed lehet a jelszavad!

2017. január 20.
3.1101
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Egészen futurisztikus elképzelésről rántotta le a leplet a Science Daily magazin, akik bemutatták a Binghamton Egyetem legújabb kísérleteit, akik egy új módszer lévén újabb alternatívát fejlesztettek ki az adatok biometrikus titkosításának érdekében.

Az egyetem mérnökinformatikusai egy olyan megoldás megvalósítását tűzték ki célul, amelynek az alapja egy EKG-alapú biztonsági rendszer, amit először szükségszerűségből választottak a kutatók, amikor egy olyan kórházi informatikai rendszer titkosításán dolgoztak, amelyhez nem állt elegendő pénz a rendelkezésükre egy számítógépes jelrendszer kódolásához.

Ekkor döntöttek úgy, hogy egy minden embernél eltérő biometrikus adatot használnak fel, amit kórházi gépekkel is könnyedén ellenőrizhetnek az orvosok, így jutottak el az EKG-hullámokhoz, hiszen korábbi kutatások bizonyították már, hogy minden ember szívizom-összehúzódása egyedi jelenség, és az ilyenkor keletkező elektromos feszültség mértéke sem egyforma.

Mint az egyetem kutatói kifejtették, a legtöbb klinika rögzíti a betegek EKG-hullámát - Amerikában kicsit másabb a rendszer, mint itthon -, amit általában fel is töltenek a központi nyilvántartásra, így az ő feladatuk már csupán annyi volt, hogy a hullámokat egy olvasható kóddá alakítsák át. Innen pedig Zhanpeng Jin szerint már csak lépések választják el a tudományt attól, hogy az EKG-hullámokat egyfajta biztonsági kódként és jelszóként alkalmazzák.

A rendszer egyelőre természetesen még gyerekcipőben jár, hiszen az EKG-hullám a kor előrehaladásával, vagy bizonyos betegségek következtében megváltozik, de a kutatók most azon dolgoznak, hogy ezeket a változásokat is kezelni tudják.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

7 éve, 10 hónapja és 12 napja

Azért az durva lesz ha ez megvalósul egyszer. Úgy azonosítanánk magunkat hogy nem is kéne vele foglalkoznunk. Nem lenne értelme például a lopásnak... NEm rossz.

válasz erre

Harder

7 éve, 10 hónapja és 13 napja

Mindig ugyanoda lyukadunk ki: legbiztosabb a jelszó.

válasz erre

Porthos

7 éve, 10 hónapja és 13 napja

Az igeeeeen! meglepett smiley

válasz erre

petrovicsz

7 éve, 10 hónapja és 13 napja

Ennek nem látom realitását...

válasz erre