Újabb Föld-szerű exobolygót fedeztek fel a Proxima Centauri körül

2019. április 16.
3.2881
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
A Torino Egyetem munkatársai egy újabb Föld-szerű exobolygó felfedezéséről adtak hírt a minap, amiről kiderült, hogy a tőlünk mintegy 4 fényévnyire - tehát csillagászati mértékben meglepően közel - található Proxima Centauri vörös törpe körül kering.
 

Mint ismert, a kérdéses csillag körül már találtak a kutatók egy hasonló exobolygót, egészen pontosan a Proxima b-t, melyen akár a folyékony víz és az élet egy bizonyos formája sem zárható ki, de a mostani felfedezés is kecsegtethet néhány érdekességgel, noha egyelőre az új exobolygó egyelőre még csak jelöltként szerepel az adatbázisban.

Magyarul még sok vizsgálatra lesz szükség ahhoz, hogy a kérdéses planétáról határozott kijelentéseket tehessenek, de a becslések szerint az exobolygó hatszor nagyobb tömegű, mint a Föld, azonban mivel elég messze kering a Proxima Centauritól, ezért a felszínén szélsőséges hideg uralkodhat.

A chilei La Silla Csillagvizsgáló által gyűjtött adatok alapján a Proxima c névre keresztelt égitest jelenléte már igazolt, azonban legkorábban csak valamilyen újgenerációs űrtávcső fellövését követően szerezhetünk róla újabb részleteket.
3 hozzászólás

CharlieFirpo

11 hónapja, 2 napja

Fura hogy eddig nem sikerült felfedezni.

válasz erre

Mordorer

11 hónapja, 2 napja

Költözni kéne már lassan.

válasz erre

login_password

11 hónapja, 2 napja

Ki tudja mennyire élhető.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink