Újabb csillagászati különlegességet találtak a kutatók

2017. szeptember 24.
3.0361
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Még tavaly szeptemberben történt, hogy a már korábban is megfigyelt 288P aszteroida annyira közel került a Földhöz, hogy a csillagászoknak a Hubble űrtávcső segítségével sikerült alaposabban is tanulmányozniuk, és végül különös dolgot tapasztaltak.

A Mars és a Jupiter között megtalálható aszteroidáról ugyanis kiderült, hogy amit korábban egy üstökösnek hittek, az konkrétan a valaha felfedezett első, úgynevezett bináris aszteroida, amihez foghatót korábban még soha nem láttak.

A bináris aszteroida nem más, mint egy egymáshoz teljesen hasonló formájú és tömegű ikeraszteroida, amelyek alig 100 kilométeres távolságban, folyamatosan egymás körül keringenek, és ezzel olyan optikai hatást keltenek távolról, mintha egyetlen objektum lennének, ami ráadásul csóvaformát hagy maga után, tehát egyben még üstököst is alkotnak közösen.

A szakértők szerint az aszteroidák már legalább 5 ezer éve így keringhetnek a galaxisban, megfigyelésük pedig a jövőben is folytatódik majd - pláne annak fényében, hogy az eredmények hozzásegíthetnek minket a Naprendszer születésének megértéséhez.

Újabb csillagászati különlegességet találtak a kutatók - 2. kép

2 hozzászólás

Harder

1 éve, 5 hónapja és 2 napja

Na ez egy érdekes felfedezés! Mennyi ilyen téves azonosítás lehet az űrben egyébként...

válasz erre

Fikarc

1 éve, 5 hónapja és 2 napja

Woow!

válasz erre