Új módszerrel támad a trükkös malware

2020. december 07.
35.7151
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
darkomen profilja, adatai
darkomen
Októberben adtunk hírt arról, hogy az amerikai bíróság engedélyt adott arra, hogy a Microsoft felszámolja a TrickBot botnet hálózatot, azonban a készítőik továbbra is aktívan működnek.

Ráadásul új képességekkel vértezték fel a malwaret, hogy az sokkal ellenállóbb legyen, az Advanced Intelligence (AdvIntel) és az Eclypsium közös elemzésének köszönhetően derült ki, hogy a TrickBot egy új modullal gazdagodott a legutóbbi elemzések óta.

Az új modul a megfertőzni kívánt rendszerek UEFI/BIOS firmware sebezhetőségeit deríti fel, és ha talál védtelen rést, akkor a firmware megfertőzésével mélyebben megfertőzik a számítógépeket. Ennek köszönhetően a malware operációs rendszerből való eltávolítása nem elegendő, mert minden indításkor újra aktiválódik és még egy rendszer újratelepítés sem áll az útjába. A kutatók ezt az új modult TrickBoot-nak nevezték el.

A vizsgálatok kimutatták, hogy nem csak fertőzni tudják a firmware-t, hanem akár annak teljes tartalmát is törölhetik, ezzel használhatatlanná téve a számítógépeket.

A TrickBot egyébként a ma ismert legnagyobb mértékben adaptálódó malware, ugyanis 2016-os felfedezésekor még csak banki adatokat loptak rajta keresztül, viszont ma már a banki adatok birtokában automatizált tranzakciókat tud végezni, különböző Ransomware-eket is képes indítani a rendszereken, banki adatokon kívül egyéb személyes adatokat is lop, crypto-bányászatra képes és természetesen botnet jellegéből adódóan akár DDOS támadásokat is végre tud hajtani.
felszámolja a TrickBot botnet hálózatot, azonban a készítőik továbbra is aktívan működnek.'>
2 hozzászólás

Fikarc

3 éve, 7 hónapja és 25 napja

Nyomorultak.

válasz erre

login_password

3 éve, 7 hónapja és 25 napja

Erre is hamar fognak reagálni.

válasz erre