Új Holdja van a Neptunusznak

2013. július 16.
4.6381
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Új, a Neptunusz körül keringő holdat fedezett fel a Hubble űrteleszkóp képei alapján Mark Showalter, a SETI Intézet munkatársa.

A július elsején tett felfedezéshez a csillagásznak 150 archív Hubble-felvételt kellett kielemeznie. A 2004 és 2008 között készített képeken is csak halvány foltként látszó, egyelőre S/2004 N 1 nevű hold alig 19 kilométer átmérőjű. Fénye a Földről nézve százmilliószor gyengébb, mint a leghalványabb, szabad szemmel még éppencsak érzékelhető csillagé. Olyan halvány és kicsi égitestről van szó, hogy még a Neptunusz mellett 1989-ben elrepülő, és a bolygót illetve annak környezetét alaposan megfigyelő Voyager?2 űrszonda elől is rejtve maradt.

A felfedezéshez Showalter szerint ahhoz hasonló eljárásra volt szükség, mint amit a futóversenyt közvetítő kamerák használnak. Ott is egy gyorsan mozgó tárgy van a középpontban, ami körül minden más csak elmosódva és homályosan látszik. A Neptunusztól 105 ezer kilométerre keringő minihold 23 óra alatt kerüli meg a bolygót. A találat Showalter szerint egy megérzésszerű, hirtelen ötlet végeredménye: a kutató a Neptunusz körüli gyűrűktől távolabb kezdett keresgélni, mikor feltűnt neki az 5-10 éves felvételeken rendszeresen feltűnő halvány pötty. Showalter kiemelte, hogy az általa használt felvételek szabadon elérhetők, így a felfedezést bárki megtehette volna, aki elég időt áldoz a dologra.

Az új hold előbb-utóbb nevet is kap, de ennek folyamata nem egyértelmű. A felfedező ugyan tehet javaslatot, de a végső szót a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) szakemberi mondják ki. A szokás az, hogy a friss felfedezések elnevezése illeszkedik az adott rendszerben korábban alkalmazott elvhez, a Neptunusz holdjait például ókori istenségek szeretőiről nevezték el. Showalter amúgy az a csillagász, aki korábban a Pluto két, a közelmúltban nevet kapó holdját is felfedezte, ezek végül a Kerberosz és a Sztüx nevet kapták, bár a szavazást a Star Trek rajongók összefogása miatt az Vulcan nyerte.

A végül elutasított ötletet William Shatner, a sorozat ikonikus főszereplője, James T. Kirk kapitány megformálója dobta fel, de az IAU végül nem engedett a nép nyomásának. Érvelésük szerint a Vulcan a csillagászatban már foglalt elnevezés, ráadásul a Plútónak nincs köze a római mitológia tűzistenéhez.
nincs még hozzászólás