Új exobolygót fedeztek fel - Kepler 78b

2013. augusztus 20.
6161
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A Kepler űrtávcső segítségével egy új exobolygóra bukkantak a csillagászok.

A neve Kepler 78b. Az exobolygó kutatás jelenleg nagyon nehéz, mivel a bolygók kicsik és a központi csillaguk fénye miatt nehéz észrevenni őket. Ezen bolygók egyik felfedezésére szolgált technika az "imbolygás követése". Vagyis a csillagászok nem a bolygót figyelik, hanem a csillagot. Minden bolygó gravitációs hatással van a központi csillagjára, így az nagyon picit imbolyog, ahogy kering körülötte a bolygó.

Az imbolygás mértékéből meglehet állapítani a bolygó méretét és tömegét. A földszerű bolygók, vagyis a kőzetbolygók jóval kisebbek mint a gázóriások pl: Jupiter, Szaturnusz vagy az Uránusz, Neptunusz.

A Kepler 78b olyan közel kering a csillagjához, hogy 8,5 óra alatt megkerüli azt. A felszíni hőmérséklet 5000 Farenheit felett van. Viszonyításképpen: a mi Naprendszerünkben található Merkúrnál 40x közelebb kering a központi csillagjához a Kepler78b. Vagyis itt egy év 8,5 óra. Továbbá a bolygó 700 fényévnyire van tőlünk. A Kepler78b nagyon hasonlít a 2006-ban a Coro által talált szuper földre a Coro 7 b-re.

(Szuper földeknek hívjuk azokat az égitesteket, melyek kőzetből vannak, de a mi bolygónk méreteinél jóval nagyobbak. Úgy tudjuk elképzelni őket, hogy a Föld testesebb, méretesebb darabjai. Ezek akár 5x, 10x, de akár 50x is nagyobbak lehetnek a Földnél. Amiket eddig találtunk azok nagyon közel keringenek a "Napjukhoz". (Helyesen: Központi csillagjukhoz)

A kép forrása: IOP Sience
nincs még hozzászólás