Új csillag a Delfin csillagképben

2013. augusztus 16.
9411
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Augusztus 14-én egy japán amatőr csillagász 6,3 magnitúdós fényességgel egy új csillagot fedezett fel, mely egy nap alatt közel másfél magnitúdónyit fényesedett.

Koichi Itagaki japán amatőr csillagász két nappal ezelőtt új csillagot fedezett fel a Delfin csillagképben.

Az akkor 6,3 magnitúdós csillagot 18 cm-es reflektorával fedezte fel. Az objektum egy nappal korábban halványabb volt 13 magnitúdónál.

A Delfin csillagkép negyedrendű csillagokból álló jellegzetes kis csillagkép a nagy nyári háromszög közelében. Legutóbb 1967-ben figyeltek meg egy 3,7 magnitúdós vendégcsillagot a Delfin csillagképben. Az új csillagok hagyományos neve nóva. A nóva szó a latin nova stella (=új csillag) kifejezésből származik, és máig ezzel a névvel hivatkozunk a kataklizmikus változócsillagok egyik típusára. Az újonnan felfedezett csillagrobbanás is ebbe a típusba tartozik ? egy kettős rendszerben található fehér törpe felszínén lejátszódó termonukleáris reakciók állnak a hirtelen felfényesedés hátterében.

A nóva a Vulpecula (kisróka) és a Sagitta (nyíl) csillagképek között található. A megkeresését segíti a lenti ábra, melyen a nóva közelében levő csillagok fényességét is feltüntették. A nóvát a Horváth István, a Csillagászat.hu szerzője is megkereste péntek hajnalban. Helyi idő szerint négy óra előtt pár perccel 4,8 magnitúdó fényesnek találta. Budapesti megfigyeléséhez még távcső szükséges, de tiszta égbolt alatt már szabad szemmel is könnyen megtalálható az új csillag. Érdemes tehát komolyabb műszerek nélkül is megkeresni a legutóbbi évek egyik legfényesebb vendégcsillagát.

[gallery ids="2461,2462,2463,2464"]

 
nincs még hozzászólás