Úgy tűnik, mégsem leszünk szemtanúi a Betelguese csillag felrobbanásának

2019. december 10.
7.8571
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A Betelguese csillag olyannyira nagy, hogy elkerülhetetlen, hogy egy napon szupernóva váljon belőle, a fejlődési folyamatát elnézve pedig a tudósok gyanítják, hogy ez hamarosan meg is történik.

Nekünk itt a Földön ez egy látványos pillanat lehet majd, ugyanakkor kárt nem okoz bennünk, lévén kellően messze van tőlünk, de elég közel ahhoz, hogy a robbanás fénye akár túlragyogja még a Holdat is. Most a tudósok arról adtak hírt, hogy egyre inkább gyengül a Betelguese fénye, amelyek által egyre valószínűtlenebbé válik, hogy egyhamar felrobban a csillag - akár az sem kizárt, hogy mi már nem is éljük meg ezt a pillanatot.

A gyengülő fényre két magyarázatot találtak erre a jelenségre: az egyik, hogy a Betelguese valójában egy változócsillag, így a fénye konstans módosul. Noha a legújabb mérések halványabbak, mint a korábban rögzített adatok, tudjuk, hogy a változócsillag több cikluson keresztül működik. Az egyes ciklusok minimumainak összeillesztésekor a csillag különösen halványnak tűnik, nem sokkal utána pedig felerősödik.

A másik potenciális magyarázat, hogy egy olyan csillagszél, mint a Betelguese, ami a Napszél milliószorosát teszi ki, a szokásosnál több port bocsáthat ki magából, amely eléggé elhomályosíthatja a csillagot, hogy az elsötétüljön.

4 hozzászólás

Huginn

8 hónapja, 1 hete és 5 napja

zender írta:
Hány millió éve megtörténhetett ez már egyébként... Milyen messze van?
"Csak" 430 fényév.

válasz erre

Levi87

8 hónapja, 1 hete és 6 napja

Csak kibírjuk valahogy...

válasz erre

Ronalddo

8 hónapja, 1 hete és 6 napja

Van nekünk elég látványos pusztulás itt a Földön is...

válasz erre

zender

8 hónapja, 1 hete és 6 napja

Hány millió éve megtörténhetett ez már egyébként... Milyen messze van?

válasz erre