Úgy fest, hogy most először észleltek röntgensugárzást az Uránuszról

2021. április 04.
36.2381
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A NASA a NASA Chandra röntgen obszervatóriumának köszönhetően számolt be az első röntgensugárzásról, amit az Uránuszról észleltünk, ami azért érdekes, mert a Naprendszer hetedik bolygója a Neptunusszal együtt Jégóriásként van besorolva, és mindeddig ezek voltak az egyedüli planéták, amelyekről nem észleltek röntgensugarat.
 

A Journal of Geophysical Research Space Physics folyóiratban megjelent új tanulmány leírja, hogy három megfigyelést vizsgáltak meg, amelyeket a Chandra végzett az elmúlt két évtizedben. Egyet 2002. augusztus 7-étől, egyet pedig 2017. november 11-én és 12-én.

Az észlelés csak akkor vált nyilvánvalóvá, amikor az adatokat a közelmúltban újra elemezték. A régebbi megfigyelések egyértelműen utaltak már a jelenségre, most azonban gyakorlatilag meg is bizonyosodtak, hogy röntgensugárzásról van szó.

A csapat úgy véli, hogy a látott röntgensugarak többsége nem az Uránuszból származik, de néhány talán igen. Amennyiben megbizonyosodnak róla, hogy egészen biztosan az Uránusz bocsátja ki ezeket a röntgensugarakat, onnantól kezdve az emberiség egy újabb planétáról szerez több ismeretet, és a későbbiekben akár elősegíthet minket abban, hogy jobban megismerjük a galaxisunk kialakulását.
4 hozzászólás

betyár

2 hete és 1 napja

Ez nem semmi felfedezés.

válasz erre

inkognito

2 hete és 1 napja

Azta. De kemény ez.

válasz erre

Porthos

2 hete és 1 napja

Milyen fura már hogy még most is ennyit változik napról napra az emberiség ismerete a világűrrel kapcsolatban.

válasz erre

CharlieFirpo

2 hete és 1 napja

Annyira hihetetlen, hogy milyen érdekes jelenségek zajlanak fent, kint. Sokkal érdekesebb mint bármelyik sci-fi.

válasz erre