Túl mérgező a Mars ahhoz, hogy élet lehessen rajta

2017. július 09.
3.1961
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Kissé elkeserítő tanulmányt adott ki néhány órával ezelőtt az Edinburgh Egyetem kutatócsoportja, akik határozottan állítják, hogy minden erőfeszítésünk ellenére sem túl valószínű, hogy életet találunk a Marson.

Az egyetem munkatársai rávilágítottak arra, hogy a vörös bolygó nem rendelkezik saját ózonréteggel, ezáltal az ultraibolya sugarak szűrés nélkül jutnak el a planéta felszínére, ahol reakcióba lépve a talajban megtalálható alapanyagokkal, olyan mérgező vegyületek jönnek létre, amelyek megölik az élet kialakulásához szükséges baktériumokat.

A tudósok természetesen kísérleteket is végeztek, mielőtt ilyen súlyos kijelentéseket tettek volna, ezáltal egy átlagos talajbaktériumot marsi környezetnek tette ki, így magnézium perkloráttal összekeverve erős UV-sugárzásnak vetettek alá, majd azt tapasztalták, hogy a kérdéses mikroorganizmus szinte azonnal elpusztult.

A kutatók több kísérletet is végeztek - a marsi talajban megtalálható vas-oxiddal és hidrogén-peroxiddal is -, azonban minden esetben ugyanaz volt az eredmény: ózonréteg nélkül, erős UV-sugárzásra a baktériumok szinte azonnali pusztulásra vannak ítélve.

Persze ez még az egyetem szakértői szerint sem jelenti azt, hogy esetleg a felszín alatt nincs élet, de ezek után nem sok esély van rá.
3 hozzászólás

marco

2 éve, 1 hónapja és 9 napja

rDAVE írta:
Legalábbis az általunk ismert életforma nem alakulhatott ki.
Én is pont erre gondoltam. Az is lehet hogy hiába fedezünk majd ott fel valami élőt, észre sem vesszük.

válasz erre

CharlieFirpo

2 éve, 1 hónapja és 9 napja

Ohhhh! Na ez meglepő, annál érdekesebb lesz mi vár amikor eljutunk oda.

válasz erre

rDAVE

2 éve, 1 hónapja és 9 napja

Legalábbis az általunk ismert életforma nem alakulhatott ki.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink