Tudtad, hogy jegyzőkönyvet kérhetsz az adataid törléséről, ha cseréled a mobilod, laptopod?

2019. június 16.
3.5941
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Legtöbbünk amikor mobiltelefont, laptopot, vagy egyéb olyan eszközt cserél, amelyen halomban állnak a személyes adatok, egy gyári visszaállítás után eladja, elajándékozza, vagy épp visszaadja a munkáltatónak azt - de ez nem nyújt igazi védelmet az adatainkra nézve.

Amióta a GDPR hatályba lépett, különösen kiemelt fontosságú a személyes adatok védelme minden területen, azok az eszközök pedig, amin dolgozunk, intézzük a banki ügyeinket, bizalmas információkkal kapcsolatban kommunikálunk, a legjobb források ezek visszafejtésére.

Az adatok törléséről azonban nem teljes egészében nekünk kell gondoskodnunk, hanem az azt átvevő szervezetnek - ennek megfelelően ha egy hibás laptopunkat cserélik, ami helyett újat ad a gyártó szervize, igazolni kell hogy a leadott eszközről minden adat meg lett semmisítve, akár egy erre szolgáló szoftverrel, akár más megoldással. Ugyanígy ha egy munkavállaló visszaadja a céges laptopot, telefont, a munkaadónak igazolnia kell, hogy az azon lévő személyes adatokat teljes mértékben megsemmisítette.

Az adattörléssel foglalkozó Blancco régióért felelős menedzsere, Tanja Kühnl egy kerekasztal beszélgetésen kiemelte: a kérdést a GDPR ugyan a személyek szintjén kezeli, ugyanakkor az ország szintjén is értelmezhető. A leselejtezett mobiltelefonok és számítógépek jó része ugyanis másik országba vándorol, de ez nem jelentheti azt, hogy a rengeteg személyes adat is azokkal együtt kerüljön ki.

A Blancco régióért felelős menedzsere, Tanja Kühnl

A Blancco régióért felelős menedzsere, Tanja Kühnl


A Blancco hazai forgalmazója, a V-Detect Antivírus Kft. a NAIH-hoz fordult, hogy a témában kikérje annak állásfoglalását. Molnár Gábor, a NAIH véleményének értelmezését elvégző L-Tender Consulting ügyvezetője elmondta:

A jogszabályok és a hatósággal történő konzultáció alapján egyértelmű, hogy a számítástechnikai eszközök adatoktól történő fertőtlenítését széles körben be kell iktatni a különböző munkahelyi és üzleti folyamatokba...

...A személyes adatok törlésének kötelezettsége ráadásul nem átruházható a munkavállalóra, és akkor is terheli a munkáltatót, ha az eszköz személyes célokra történő használatát a munkaszerződésben nem engedélyezte.

Az adatok emgfelelő törléséről törlési jegyzőkönyvet kérhetünk, amely tartalmazza a törlés módszerét, időpontját, eredményét, valamint a törölt adathordozó egyértelmű azonosítását lehetővé tévő sorozatszámot vagy IMEI számot.

Azt csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a kis GSM-boltokban eladáskor talán nem is érdemes a fentiekkel foglalkozni, de a törvény rájuk is vonatkozik. Más kérdés, hogy azt sem tudják legtöbb esetben, mi az az adattörlés, így ha említjuk nekik az igényünket, szimplán nem veszik meg a készüléket. Ellenben minden más esetben érdemes élni a jogunkkal!
4 hozzászólás

CharlieFirpo

5 éve, 3 hónapja és 1 napja

Harder írta:
Gondolom, mennyien betartják. röhögő smiley
Ha majd nem tartják, megy a büntetés. mosolygó smiley

válasz erre

zender

5 éve, 3 hónapja és 2 napja

És hogy szelektálja ki a munkáltató, mi a személyes és mi a céges?

válasz erre

Harder

5 éve, 3 hónapja és 2 napja

Gondolom, mennyien betartják. röhögő smiley

válasz erre

TEchie

5 éve, 3 hónapja és 2 napja

Mondjuk ezt nem tudtam. meglepett smiley Köszönjük az infót!

válasz erre