Továbbra is Amerikában találjuk a világ leggyorsabb szuperszámítógépét

2019. november 21.
6.2611
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Hiába próbálkozik vele több ország, egyelőre úgy tűnik, hogy senkinek sem sikerült az elmúlt hónapokban olyan erős szuperszámítógépet alkotnia, mely maga mögé tudja utasítani az amerikai Oak Ridge National Laboratory által megalkotott Summitot.

Napvilágot látott ugyanis a legújabb 500-as lista a világ legerősebb szuperszámítógépeiről, aminek köszönhetően kiderült, hogy az IBM által megtámogatott, Power9 processzorokra és Nvidia Tesla V100-as grafikus lapkákra épülő gépezet 2019 júniusa óta töretlenül az élen áll a versenyben, a közel 149 petaflopos teljesítményt ugyanis egyetlen másik gépezet sem tudta beelőzni még.

A helyzet pedig szinte biztos, hogy nem változik a közeljövőben, hiszen a második helyen továbbra is a jóval gyengébb, alig 95 petaflop teljesítményű Sierra rendszert találjuk, így hiába törtetnek előre a kínaiak, az általuk épített Sunway TaihuLight egyelőre csak a dobogó harmadik helyére állhatott fel a maga 93 petaflopos teljesítményével.
3 hozzászólás

Gólem

8 hónapja, 4 napja

Bakker micsoda teljesítmény!

válasz erre

inkognito

8 hónapja, 4 napja

Durva mire képes.

válasz erre

rDAVE

8 hónapja, 4 napja

Hiába törtetnek előre a kínaiak? A Sunway TaihuLight egy 2016-os gép, ami két évig első volt, előtte három évig meg a Tianhe-2 kínai gép volt az első. Szóval 5 évig elsők voltak mielőtt jött volna olyan amerikai gép, ami megelőzte őket. Egyik ország sem képes évről-évre rekordot dönteni. Az már jó ideje nem titok, hogy a Tianhe-3 fejlesztés alatt áll, de 2020-21 előtt nem tervezik beüzemelni. Ha az nem előzi meg a mostani top1-et, akkor valóban hiába törtettek...

válasz erre