Törpegalaxisok összeolvadását figyelhetik meg amerikai kutatók

2017. január 26.
4.1141
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
A csillagászok eddig is feltételezték, hogy a galaxisok születése általában kisebb törpegalaxisok összeolvadásából jöhet létre, azonban korábban ezt a folyamatot még soha nem sikerült megfigyelniük a szakembereknek.

Mostanáig! A Science Daily beszámolója szerint ugyanis a Sloan Digital Sky Survey projekt csillagászai ráakadtak hét különböző törpegalaxisra, amelyek a feltételezések szerint éppen most vannak az összeolvadás folyamatában, amivel egy a Tejútrendszerhez hasonló spirálgalaxis válhat belőlük.

Habár maga a folyamat évmilliókig is eltarthat, azonban ebben az állapotban még kutatóknak nem sikerült megvizsgálniuk egy galaxis születését, éppen emiatt bizonyítást nyerhet az összeolvadó törpegalaxisok ténye, valamint az, hogy a ma ismert óriásgalaxisok egykoron kisebbek összefűződéséből jöttek létre.

Sabrina Stierwalt, a Virginia Egyetem csillagásza szerint felfedezésük a jövőben rengeteg új ajtót nyithat meg a törpegalaxisok és a spirálgalaxisok létrejöttének kapcsán, ezáltal hozzájárulhat a Tejútrendszer kialakulásának megértéséhez is.
1 hozzászólás

Levi87

7 éve, 10 hónapja és 13 napja

Lehet hogy egy új emberiség lakhelye van épp születőben...

válasz erre