Több mint két év után újra elérhető Törökországban a Wikipédia

2020. január 16.
9.4711
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Újra helyreállt a rend Törökországban a legnagyobb internetes szabad enciklopédia szemszögéből, lévén több mint két év után ismét elérhetővé vált a török lakosság számára a Wikipédia, melyet korábban teljes korlátozással sújtottak a helyi telekommunikációs hatóságok.

Minderre 2017. április 29-én került sor, amikor úgynevezett nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva a törökök letiltották a felhasználóknak a Wikipédiához való hozzáférést, ami valójában inkább csak egyfajta tüske volt az ország vezetésének szemében, hiszen őszintén írhattak tabunak számító dolgokról, így például olyan vádak is megjelentek az oldalon, minthogy az ország titkon terrorszervezeteket támogat.

A tiltás ügye olyan súlyos volt, hogy az alkotmánybíróságnál kötött ki, akik még tavaly decemberben mondták ki, hogy a Wikipédia törökországi betiltása szembemegy a szólásszabadsággal és a demokratikus berendezkedéssel, emiatt a korlátozás feloldását indítványozták, amire néhány órával ezelőtt a gyakorlatban is sort kerítettek.
2 hozzászólás

Direktor

7 hónapja, 1 hete

Milyen durva hogy be volt tiltva. Felfoghatatlan amúgy...

válasz erre

rDAVE

7 hónapja, 1 hete

Hinnye, micsoda dolgok... Szólásszabadság, demokrácia... A végén még az EU-ba is bekerülhetnek. Bár lehet csak gyökerek voltak, mert nem tudták, hogy elsőnek az alkotmányt kell átírni, aztán betiltani dolgokat. Úgy már az alkotmánybíróságot sem zavarhatná.

válasz erre