Több mint 1 milliárd éves lelet segíthet megismerni a földi élet kialakulásának rejtélyét

2018. július 11.
1.7171
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Egy több mint 1 milliárd éves szerves eredetű pigmentanyagot találtak ausztrál kutatók a Nyugat-Afrikában megtalálható Taoudeni-medencében, mely minden idők legrégebbi ilyen leleteként segíthet megválaszolni a földi élet kialakulásának rejtélyeit.

A kérdéses rózsaszínű pigmentanyagot fekete palakőzetből vonták ki, melyek a szakértők szerint molekuláris klorofill kövületek, amik egykori óceánokban élt, rendkívül ősi, többnyire fotoszintézisen alapuló szervezetek maradványai lehetnek.

A most felfedezett maradványok legalább félmilliárd évvel idősebbek, mint bármi, amit eddig a múltból talált az emberiség, érdekessége pedig, hogy a pigmenteket tartalmazó kőzet már legalább 10 éve felfedezésre került egy olajfúrás során, a szakértőknek azonban eddig tartott kielemezni az ősi kőzet összetételét.

A szerves anyag elemzése során bebizonyosodott, hogy egymilliárd évvel ezelőtt már biztosan volt élet a Földön, de ezek többnyire még csak aprócska cianobaktériumok voltak, és nem olyan fejlett, illetve összetett létformák, mint amiket manapság ismerünk.
2 hozzászólás

Fikarc

6 éve, 3 hónapja és 8 napja

Basszus, egymilliárd év! meglepett smiley Hogy a fenébe derítették ki?

válasz erre

CharlieFirpo

6 éve, 3 hónapja és 8 napja

Mindennap kiderül valami érdekesség! meglepett smiley

válasz erre