Tibetben épül a rekordmagasságú csillagvizsgáló

2013. július 16.
3.7381
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Az északi félteke legmagasabban fekvő és Ázsia legjobb obszervatóriuma lesz a Tibetben épülő csillagvizsgáló, amely tíz év múlva készül el.

A csillagvizsgálót 5100 méter magasan építik. A Nemzetközi Csillagászati Unió elnöke szerint az obszervatórium a hawaii Mauna Kea vulkánon lévő Keck Obszervatóriummal is versenyezhet. A Keck 4200 méteres magasságban fekszik.

A tibeti vizsgáló ideális helyen van a csillagászati megfigyelések szempontjából. Magasan fekszik, tiszta a légkör és kedvező az időjárás. A Ngari Obszervatórium lesz az első az északi féltekén, amely 5000 méter felett épül.

A szakemberek szerint az új beruházással a kínai, tajvani, japán és dél-koreai tudósok fejlett technikájú távcsöveket építhetnek és közös kutatási programot alakíthatnak ki. Egy félméteres átmérőjű távcsövet már felállítottak a helyszínen a bolygók és a csillagképződés vizsgálatára, valamint más csillagászati projektekre.

A Tibeti-fennsík régóta kedvelt hely a csillagvadászok körében. Az ősi tibeti királyság tizenharmadik uralkodója, aki 481 és 490 között vezette Tibetet, már építtetett a környéken egy csillagvizsgálót.

MTI
nincs még hozzászólás