Távvezérlés agyunkkal, jön az agy-távirányító

2013. szeptember 04.
3601
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Zel profilja, adatai
Zel
Washingtoni Egyetem kutatói létrehoztak egy olyan berendezést melynek segítségével közvetlen agyunk segítségével tudunk távolról irányítani eszközöket, vagy akár embereket is.

http://youtu.be/rNRDc714W5I

A kísérletben két önkéntes vett részt, akik két külön szobában voltak bedrótozva.

Közülük egyikük adta az utasításokat a másik pedig végrehajtotta azokat. A tesztben a számítógépes játék agyúját kellett irányítani úgy, hogy parancsokat küldő fél csak látta a monitort, de irányítani nem tudta, helyette minél gyorsabban és erősebben kellett arra koncentrálni, hogy hova, milyen mozdulatokkal szeretne lőni. Ezeket az agyi tevékenységeket fején elhelyezett elektródák felfogták, továbbították egy számítógéphez, az átalakította és továbbította a befogadó fél hasonló agyi elektródáihoz. Így tudták megoldani a kitűzött feladatokat, mellesleg tökéletesen. A befogadó fél szerint az utasítások nem voltak bántóak vagy erőszakosak, inkább olyasminek érezte őket, mintha "tikkelt volna az agya".

 
Egyelőre csak egyszerű impulzusok átvitelére képesek ezek az eszközök, de ahogy a tudósok folyamatosan egyre jobban megismerik az agy működését és feltérképezik annak területit, úgy lehet ezt módszert továbbfejleszteni és egyre bonyolultabb feladatokat ?végrehajtatni?. Képzeljük el, ahogy otthonról irányítunk járműveket, vagy éppen utasításokat adunk hogyan tegye is ezt a benne ülő személy. Így gyakorlatilag bárki beülhet a volán elé, utasításokat arról hogyan tegye is azt, egy másik személytől kapja közvetlen agyi kapcsolattal. Viszont ez újfajta veszélyt is jelenthet, mielőtt ezt a gyakorlatban is használni lehetne, előtte biztosítani a kapcsolatok teljes körű biztonságát.
nincs még hozzászólás

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink