Távoli galaxisokban vadonatúj csillagokat teremthetett egy fekete lyuk

2019. november 30.
6.2141
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Bár a szupermasszív fekete lyukak kapcsán leginkább arról jönnek a hírek, hogy szédületes pusztító jelenségek, amik kellően formálják a galaxisokat, most azonban vadonatúj csillagot teremtettek több távoli galaxisban is.

Az Astronomy & Astrophysics tudományos lapban jelentették meg azt a cikket, amely azt taglalta, hogy a kutatók megfigyelték a nagy energiájú részecskék sugárzásának kibocsátását egy aktív szupermasszív fekete lyukból 9 milliárd fényévnyire innen.

A fekete lyuk által előállított hajtóerő, amely egy hatalmas galaxis középpontjában áll, egy hatalmas forró gázbuborékot hozott létre. A buborék szélén a kutatók hat galaxist találtak, és négy közülük sokkal több csillagot képez, mint alapjáraton kellene.

Ahogyan azt a szóban forgó cikkben is kiemelik, ez az első alkalom, hogy egy fekete lyuk egyszerre több galaxisban is új csillagokat teremet, úgyhogy mindenképp egy mérföldkőről beszélhetünk - bár azért még kellenek további vizsgálatok, hogy megállapítsák, biztosan ezért van-e több csillag ezen galaxisokban, mint kéne.
3 hozzászólás

Direktor

4 éve, 9 hónapja és 1 napja

Minden héten meg tudnak lepni valamivel a tudósok. röhögő smiley

válasz erre

Fikarc

4 éve, 9 hónapja és 2 napja

9 milliárd fényév bakker. Mintha ellátnának odáig... röhögő smiley Csillagászok, tudósok....

válasz erre

CharlieFirpo

4 éve, 9 hónapja és 2 napja

Egyre érdekesebb ez a fekete lyuk téma. Nagy eséllyel soha nem fogjuk tudni kiismerni pontosan...

válasz erre