Tanulmány mutat rá, hogyan hat ki a légszennyezés a napelemekre

2020. július 05.
10.4331
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Némileg fellélegezhetett a levegőminőség mindenhol, ahol a koronavírus következtében kijárási tilalmat, vagy legalábbis korlátozást rendeltek el, nagyon jól alakult az emberiség sorsa, hogy nagyobb esély legyen a globális felmelegedés megállítására, azonban most, hogy visszaállt minden a régi kerékvágásba, a légszennyezettség ismét megemelkedett.
Advertisement

A tudósok tökéletes lehetőséget láttak a szennyezésnek a napenergia-rendszerekre gyakorolt hatásainak vizsgálatára, és megállapították, hogy a légszennyezettség milyen különbséget okoz.

Az indiai Delhit állapították meg az egyik legszennyezettebb városnak a világon, ráadásul India drasztikus és hirtelen lezárást vezetett be a világjárvány kezdetén. Ez azt jelenti, hogy a levegőszennyezés nagyon hirtelen csökkent, megkönnyítve annak észlelését.

A Joule folyóiratban közölték, hogy felhők nélküli körülmények között 950 watt / négyzetméter napenergia érte el a napelemeket 2020. március végén, szemben a 2017 és 2019 közötti hasonló időpontokban elért 880 watt / négyzetméterrel. A 8 százalékos különbség bár kevésnek hangzik, de egyenértékű azzal a különbséggel, amelyet Houstonban egy PV-telep előállítana, szemben a torontói létesítményekkel.

Ez különösen figyelemre méltó, mivel Delhi szennyeződése felére esett, nem pedig teljesen eltűnt. A tanulmány kifejti, hogy azáltal, hogy csökkenti a tetőtéri napelemek termelését, a városi szmog fenntartja a más forrásokból származó villamosenergia iránti keresletet, amelynek nagy része széngyárakból származik, és ez további szennyezést eredményez. A város szennyeződésének vonzáskörzetében található napenergia gazdaságok hasonló hatással vannak.

Kevés várost érinthet olyan súlyosan, mint Dehli, a legtöbb települést szerencsére kevésbé érinti ekkora kaliberű szennyezettség.
3 hozzászólás

techiii

4 éve, 7 napja

Mordorer írta:
Sajnos csak ideig-óráig lélegezhet fel mindig csak a természet, amíg itt vagyunk és pusztítjuk...
De a természet is megtesz minden azért, hogy mi is pusztuljunk.

válasz erre

Mordorer

4 éve, 8 napja

Sajnos csak ideig-óráig lélegezhet fel mindig csak a természet, amíg itt vagyunk és pusztítjuk...

válasz erre

betyár

4 éve, 8 napja

Nyilván hatással van a napelemekre, érdekes, hogy így kiszámolták.

válasz erre