Talán mégsem létezik az exobolygó, ami olyan, mint a Föld

2018. április 14.
3.2721
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Három évvel ezelőtt óriási szenzációként robbant a hír, miszerint a kutatók ráakadtak egy olyan exobolygó létezésére, melyet rögtön a Föld ikertestvérének kiáltottak ki, azonban egy újabb elmélet szerint nem kizárt, hogy a Kepler-452b nem is létezik.

A kérdéses felfedezés ugyanis a rendelkezésre álló bizonyítékok továbbgondolásaként egyfajta feltételezés, Fergal Mullally, a Princeton Egyetem egyik professzora szerint ugyanis a kapcsolódó számításokba valami súlyos hiba csúszhatott, ezáltal szerintük nem 100 százalék, inkább "csak" 16-92 százalék az esélye annak, hogy a bolygó egyáltalán létezik, és tényleg hasonlít a Földre.

A csapat nem aprózta el véleményét, ezáltal több tízezer olyan csillagot vizsgáltak meg a tanulmányhoz, amit a Kepler teleszkóp mutatott ki, és ebből gondolják úgy, hogy a korábbi felfedezés téves, ezáltal a Kepler-452b-t nem szabadna többé exobolygóként sem számon tartani.

Az eredeti felfedezőcsapat természetesen rögtön reagált a felvetésre, és kiemelték, hogy az új publikáció statisztikai módszereket alkalmaz, ami óriási hiba, mert itt egyedi esetről van szó. A NASA egyelőre nem jegyezte be a paradigmaváltást, és amíg több hasonló tanulmány nem érkezik, addig bizonyára ez nem is történik meg.
6 hozzászólás

techiii

5 hónapja, 3 hete és 3 napja

Kicsit unalmasak már az ilyen cikkek.

válasz erre

Porthos

5 hónapja, 3 hete és 3 napja

Minden nap kiderül valaminek az ellentetje is.

válasz erre

betyár

5 hónapja, 3 hete és 3 napja

Alig ismerjük a világunkat. Tök felesleges ilyen dolgokba belemenni.

válasz erre

CharlieFirpo

5 hónapja, 3 hete és 3 napja

Kezd ijesztő lenni, hogy ennyire megbízhatatlanok az ilyen kimutatások, kutatások. Ezek nincsenek is tisztában vele, miket publikálnak. Azért ez nem játék, egy Föld szerű bolygóról van szó, nem kéne feleslegesen hülyíteni a világot...

válasz erre

Kisfaludy82

5 hónapja, 3 hete és 3 napja

Holnap majd találnak helyette húsz másikat, nem para.

válasz erre

Ronalddo

5 hónapja, 3 hete és 3 napja

Kezdem azt gondolni hogy ez az egész űrkutatás csak feltételezésekből áll. Most találtak egy bolygót vagy nem? Ha nem akkor miért mond más ellent? Ha igen, akkor meg hogy lehet kétségbe vonni?

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink