Szőrén-szálán eltűnhetett egy szupermasszív fekete lyuk

2021. január 02.
40.6041
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Az Abell 2261 egy galaxishalmaz óriása, aminek a középpontjában egy szupermasszív fekete lyuknak kell lennie - állítólag az egyik legnagyobb az univerzumban, az azt kutató csillagászok azonban nem találtak rá bizonyítékot.

Az univerzum szinte minden nagy galaxisának középpontjában szupermasszív fekete lyuk található. A galaxishalmazok galaxisok százezreiből állnak, amelyeket gravitáció köt össze, középpontjuk közelében pedig egy rendkívül fényes galaxis, az úgynevezett legfényesebb fürtgalaxis (BCG).

A kutatók már korábban is keresték a Chandra Röntgen Obszervatórium 1999-es és 2004-es adatait, és keresték azt a sugárzást, amely a fekete lyukat körülvevő túlhevített anyag bizonyítékaként szolgálhat, de nem találtak ilyet. A 2018-as új Chandra-adatokkal a csillagászok, Kayhan Gultekin vezetésével, a Michigani Egyetemen új keresést végeztek, és sikeresen elmélyítették a rejtélyt.

Az American Astronomical Society folyóiratban való publikálásra elfogadott cikkben Gultekin és csapata feltárta azt az elképzelést, hogy a fekete lyuk valójában kilökődött a galaxis központjából. Ez az erőszakos esemény két galaxis összeolvadásának eredménye lehetett, és a fekete lyuk minden egyesülés középpontjában egy nagyot alkot.

Ez nem azt jelenti, hogy nincs ott fekete lyuk, hiszen általában csak "táplálkozás" közben tudjuk észlelni őket, mivel nem adnak ki saját sugárzást, ezért lehetséges, hogy túl "zabálják" az anyagot ahhoz, hogy a jelenlegi műszereinkkel fel tudjunk venni. Ha a James Webb űrtávcső betartja indítási határidejét, azaz 2021 októberét, akkor képes lesz megvizsgálni a titokzatos jelenséget.
4 hozzászólás

Fikarc

3 éve, 6 hónapja és 4 napja

Majd megtalálják. Végülis egy fekete tér, a fekete térben, könnyen eltűnik. röhögő smiley

válasz erre

Porthos

3 éve, 6 hónapja és 4 napja

Bakker. Ezt hogy?

válasz erre

Kisfaludy82

3 éve, 6 hónapja és 4 napja

Elképesztő, milyen jelenségek vannak az űrben! meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

3 éve, 6 hónapja és 4 napja

Az szép! meglepett smiley meglepett smiley meglepett smiley

válasz erre