Szingapúrban 10 év börtönbüntetést kaphatnak azok, akik álhíreket terjesztenek

2019. október 03.
3.2741
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
A politikailag korrekt és liberális megoldások határozottan csődöt mondtak az álhírek visszaszorítása kapcsán, így érdemes lehet a világnak Szingapúr felé kacsintgatnia, ahol kifejezetten szigorúan büntetnék a jövőben az álhírek terjesztőit.
 

A Guardian beszámolója szerint ugyanis az országban életbe lépett egy olyan új jogszabály, melynek értelmében a hatóságok elmarasztalhatnak vállalatokat az álhírek terjesztése miatt - a büntetés ilyen esetben akár több mint 200 millió forint is lehet -, ha pedig magánszemélyt érnek tetten álhír terjesztése miatt, ezért akár 10 éves börtönbüntetést is kiróhatnak rá.

A törvény ellen természetesen rengeteg jogvédő felszólalt már - ami persze hidegen hagyja a szingapúri törvényhozókat -, hiszen úgy vélik, hogy ezzel a hatóságok könnyedén visszaélhetnek olyan esetekben is, amikor valakinek eltérő véleménye van, azonban a belügyminiszter korábban kiemelte: nem kellene ilyen radikális jogszabályt hozniuk, ha a tech cégek képesek lennének megakadályozni az álhírek terjedését.
4 hozzászólás

rDAVE

3 hónapja, 3 hete és 4 napja

Szingapúr rosszabb pontokat kap szabad sajtó statisztikákon, mint Európa bármelyik pontja, valamint Japán és Dél-Korea is sokkal szabadabb, de az oroszoknál sem teljesítenek jobban. Ugyanakkor a világ egyik leggazdagabb országa és felmérések szerint Ázsia legboldogabb pontja. Lehet panaszkodni a jogvédőknek állandóan Szingapúr miatt, de közben rengeteg szabadabb országban rosszabb az életminőség, szóval lehet mérlegelni kellene, hogy jó-e hajszolni valamit, ami nem a boldogság alapja... Nem valószínű, hogy csak azért lecsuknak valakit tíz évre, mert kiposztol facebookon egy álhírt. Az újságírókat meg eddig is ellenőrizték, nem kellett hozzá ez a törvény. Ez inkább a vállalatoknak szólhat vagy az önjelölt aktivistáknak.

válasz erre

inkognito

3 hónapja, 3 hete és 4 napja

Azért mérlegelni kell h szándékos az álhír megírása vagy sem.

válasz erre

Fikarc

3 hónapja, 3 hete és 5 napja

Szerencsétlenek. Ez egy komoly szopató jog lesz.

válasz erre

Harder

3 hónapja, 3 hete és 5 napja

És ki dönti el hogy terjesztette? Ki dönti el, hogy mi az ami álhír és mondjuk mi az ami tévedés, vagy szimpla félreinformáltság, netán emberi butaság? Nehéz dolog lesz ez.

válasz erre