Szimulációval magyarázzák tudósok, hogyan lehet jelen egy óceán a Pluto mélyén

2019. május 20.
3.2891
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Nem új információ, hogy a Plutón akár rengeteg víz is lehet, ellenben az évek során a tudósok rendre eltérő véleményeket hangoztattak ennek kapcsán, ám most érkezett egy tanulmány, ami megmagyarázza a jelenséget.
Advertisement

A tudósok ugyanis úgy vélik, hogy a Sputnik Planitia névre hallgató terület - melynek felszíne jéggel borított - alatt egy komplett óceán lapulhat meg. Ennek a helyzetnek a kialakulására már nem egy teória született, most pedig egy szimuláció keretében megvizsgálták, hogy hogyan létezhet ilyen környezeti adottságok között egy egész óceán a bolygó felszíne alatt, a megfejtést pedig a gázrétegben látják.

Az általuk vizsgált modellben kulcsfontosságú lehet a klatrát-hidrát réteg. Ezek a hidrátok olyan gázhalmazállapotú molekulák, mint például a metán, amelyek molekuláris "vízi ketrecbe" vannak befogva. Ezek nagyon viszkózusak és nagyon alacsony hővezető képességgel rendelkeznek, így ideális anyagként szolgálnak az óceán jeges felületétől való elválasztására.

A hidrátoknak köszönhetően az óceán szigetelésre kerül, és meg tudja tartani a keletkezett hőt. A felület is szépen lassan átalakulhat. A réteg nélkül kb. 1 millió év alatt egy vastag, egységes kéreg keletkezne. A klatrát-hidrátok szigetelőrétegével ez az evolúció sokkal hosszabb, várhatóan meghaladja az 1 milliárd évet.

A kutatók azt sugallják, hogy a gázréteg lehetséges összetevője a törpebolygó magjából származó metán. Ez összhangban van a Pluto légkörének általános összetételével, amely nitrogéngazdag és metán-szegény.
rengeteg víz is lehet, ellenben az évek során a tudósok rendre eltérő véleményeket hangoztattak ennek kapcsán, ám most érkezett egy tanulmány, ami megmagyarázza a jelenséget.'>
3 hozzászólás

techiii

5 éve, 3 hónapja

Ejha. Ezt még így olvasva is nehéz felfogni.

válasz erre

Kisfaludy82

5 éve, 3 hónapja

Érdekes elmélet ez is, de akármennyire is szimulálták, továbbra is csak elmélet.

válasz erre

Direktor

5 éve, 3 hónapja

Érdekes, de mondjuk minket nem annyira befolyásol.

válasz erre