Szexről és erőszakról nem, temetésről és szülésről viszont könnyedén posztolunk

2019. május 12.
3.1431
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
A Huawei Technologies Hungary felmérést készített a cyberbullying témakörében, amit aztán Hevesi Krisztina szexuálpszichológus segítségével elemeztek ki - az eredményekből pedig azt derült ki, hogy a szexet nem, a születést viszont szeretjük megmutatni a közösségnek.

A cég jó ideje kiváló kamerákkal látja el készülékeit, ennek - illetve a 48Mp-es P30 Lite megjelenésének - apropóján voltak kíváncsiak, mire is használják a magyarok a készülékek fotós képességeit és azokat hogyan osztják meg a különböző közösségi felületeken.

A több mint 5000 magyar okostelefon tulajdonos bevonásával, 2019 májusában lezáruló kutatásból kiderült, hogy a cyberbullying nem ismeretlen fogalom itthon sem, minden második (!) megkérdezett tiltott már le valakit azért, mert az online zaklatta, vagy olyan képet, szöveget posztolt róla, ami sértette a magányszféráját.

A másik oldalról megközelítve, a felmérésben résztvevők közel kétharmada posztolna akár temetésről is képet, videót, a szakítás mint téma is ott toporog a második helyen, a legtöbben azonban a születés örömét posztolják ki a közösségi médiában.

A temetés nem akkora tabu, mint a szex

A temetés nem akkora tabu, mint a szex


A digitális intimszféra határa a szexuális és erőszakos tartalmaknál húzódik, bár a válaszadók több mint harmada ezekről is tesz, vagy tett ki már posztot a nagy nyilvánosság elé. A megkérdezettek több mint fele tiltott is le már ilyenért ismerőst.

A megkérdezettek mintegy 14 százaléka esett már áldozatául online agressziónak, amelyben sértő képek vagy egyéb bántó posztok kerültek a nyilvánosság elé, azonban mindössze 1 százalék vallotta magát "online zaklatónak", a férfiak több mint háromszor annyian, mint a nők - legalábbis saját bevallásuk szerint.

A felmérésben résztvevők közül mintegy 100 válaszadó rögzített már valamilyen balesetet, erőszakos szituációt, vagy verekedést okostelefonjával, amiből 55 százalék privát környezetben, több mint harmada azonban nyilvánosan tette közzé azt.

Hevesi Krisztina szexuálpszichológus elemezte az eredményeket

Hevesi Krisztina szexuálpszichológus elemezte az eredményeket


Hevesi Krisztina szexuálpszichológus szerint bizonyos trendeket nem szívesen követnek a készüléktulajdonosok, az intim tartalmat megosztó felhasználókat inkább a különlegesség érzése utáni vágy hajtja. A szakember szerint:

Egy baleset vagy verekedés rögzítése és a róla készült tartalom feltöltése a közösségi oldalakra - amellett, hogy a készítő szándéka ezzel az, hogy a bennfentességét fitogtassa - akár társadalmilag hasznos is lehet.

Ezek az információk segítséget nyújthatnak a hatóságoknak akár katasztrófák idején is, mert a lakosság előbb értesül a bajról, ha ezek a hírek a Facebookon vagy az Instagramon is megjelennek.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

5 éve, 3 hónapja és 17 napja

Gondolom többen is közvetítettek volna balesetet, csak épp nem futottak bele.

válasz erre

Harder

5 éve, 3 hónapja és 17 napja

Nem hittem volna hogy az emberek fele már tiltott le valakit, mert zaklatta vagy mert paraszt volt vele! meglepett smiley

válasz erre

Porthos

5 éve, 3 hónapja és 18 napja

Azért a születésen meglepődtem. Szerintem az nagyon bensőséges, senkire nem tartozik, csak az érintettekre.

válasz erre

Fikarc

5 éve, 3 hónapja és 18 napja

Hát én se temetésről, se szexről nem posztolnék. Nem is értem azokat akik ott élik az életüket a FB-on pl. Szomorú ezt olvasni is.

válasz erre

Kisfaludy82

5 éve, 3 hónapja és 18 napja

"A megkérdezettek mintegy 14 százaléka esett már áldozatául online agressziónak..., azonban mindössze 1 százalék vallotta magát online zaklatónak"

Na ez a durva! röhögő smiley

válasz erre