Szépen feltakarít, csak közben eladja lakásunk adatait a Roomba robotporszívó

2017. július 27.
4.2191
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Meglepő bejelentéssel szolgált legújabb robotporszívója kapcsán az iRobot, akik a Reuters munkatársainak a Roomba bemutatása során a világ legtermészetesebb dolgaként említették azt, hogy kis gépezetük nemcsak takarít, hanem adatokat is gyűjt otthonunkról.

Colin Angle, a cég vezérigazgatója szerint bár ez ijesztőnek tűnhet, összességében azért van szükség rá, hogy még okosabbá tudják tenni környezetünket, méghozzá úgy, hogy a porszívó a takarítás során főként térképes adatokat gyűjt, és ezeket eladja olyan cégeknek, mint az Amazon, az Apple vagy az Alphabet, hogy ők testhez álló reklámokkal, ajánlatokkal és egyebekkel bombázhassanak minket, illetve bizonyos adatok alapján továbbfejleszthessék termékeiket.

A gyártó kiemelte, hogy a robot legfeljebb a lakás alaprajzát, a bútorok elhelyezését és a tulajdonosok takarítási szokásait figyeli, de például olyasmiket nem, hogy kik élnek ott, és mit csinálnak a lakásban az emberek, noha vélhetően nyilván ennek a felmérésére is képes lenne a kis takarítógép.

Bár a porszívóhoz egy külön applikáció tartozik, ahol az emberek maguk állíthatják be a megosztási engedélyeket, azonban a felhasználók között így is nagy port kavart az iRobot utólagos bejelentése, pláne annak fényében, hogy ők milyen szabadosan és természetesen kezelik azt, hogy bárkiről szinte bármi kiszivároghat egy egyszerű robotporszívó által.
4 hozzászólás

Fikarc

7 éve, 3 hónapja és 21 napja

Gondolom egy csomóan rányomtak arra hogy megosztják a dolgaikat, mert nem is tudnak róla. Ezeket általában nagyon ügyesen elrejtik. szomorú smiley

válasz erre

Levi87

7 éve, 3 hónapja és 21 napja

Ez azért elég gáz. Oké hogy elméletileg kikapcsolható de ki az aki ezt elhiszi?

válasz erre

Harder

7 éve, 3 hónapja és 21 napja

Hogy mivaaaaaan? meglepett smiley Ezt mégis hogy?

válasz erre

betyár

7 éve, 3 hónapja és 21 napja

Az szép!

válasz erre