Szélerőművekkel korlátlan zöldenergiát kaphatna a Föld, de a természet ennek sem örülne

2017. október 12.
2.6281
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Érdekes bejelentéssel szolgáltak a Massachussetts Műszaki Egyetem szakértői, akik úgy gondolták, hogy itt az ideje átfogó vizsgálatokat indítani a szélerőművek hatásáról, amivel kapcsolatban egy pillanatig azt gondolták, hogy óriási felfedezésre jutottak.

A szakemberek ugyanis kiszámolták, hogy ha elegendő szélerőművet építenek az egyik óceánra - ahol jellemzően 70 százalékkal nagyobb a szélerősség, mint a szárazföldön -, ezáltal mintegy 3 millió négyzetkilométeren szélturbinákat helyeznek el, akkor megszüntethető lenne a világon az energiatermelésből fakadó káros-anyag kibocsájtás, mert ennyi szélerőművel a Föld lakossága ellátható lenne elektromos árammal.

Mindez nagyon szépen hangzik ugyan, csakhogy a tudósok egy hatástanulmányt is készítettek, ami már nem ennyire idilli. A szakértők ugyanis számításaik alapján azt találták, hogy ha ilyen sok szélerőművet építenének az óceán egyetlen pontjára, akkor az annyira felfogná a szelet, hogy az drasztikus hatást gyakorolna a globális klímára, ezáltal csak a Sarkkörök környékén 13 Celsius fokkal csökkenne vissza az átlag-hőmérséklet alig pár hónap alatt.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az ötlet kivitelezhetetlen, csupán nem egyetlen helyre kell tenni a 3 millió négyzetkilométernyi szélerőművet, hanem a planétán elosztva.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

10 hónapja,

Na ilyenkor kéne minden országnak összefogni és megcsinálni. De az már egy túl szép világ lenne...

válasz erre

Fikarc

10 hónapja,

Nagyon jó terv, remélhetőleg találnak megoldást.

válasz erre

Levi87

10 hónapja,

Mondjuk ezzel akár meg is lehetne fékezni a felmelegedést egyúttal nem?

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink