Szélerőművekkel korlátlan zöldenergiát kaphatna a Föld, de a természet ennek sem örülne

2017. október 12.
2.6491
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Érdekes bejelentéssel szolgáltak a Massachussetts Műszaki Egyetem szakértői, akik úgy gondolták, hogy itt az ideje átfogó vizsgálatokat indítani a szélerőművek hatásáról, amivel kapcsolatban egy pillanatig azt gondolták, hogy óriási felfedezésre jutottak.

A szakemberek ugyanis kiszámolták, hogy ha elegendő szélerőművet építenek az egyik óceánra - ahol jellemzően 70 százalékkal nagyobb a szélerősség, mint a szárazföldön -, ezáltal mintegy 3 millió négyzetkilométeren szélturbinákat helyeznek el, akkor megszüntethető lenne a világon az energiatermelésből fakadó káros-anyag kibocsájtás, mert ennyi szélerőművel a Föld lakossága ellátható lenne elektromos árammal.

Mindez nagyon szépen hangzik ugyan, csakhogy a tudósok egy hatástanulmányt is készítettek, ami már nem ennyire idilli. A szakértők ugyanis számításaik alapján azt találták, hogy ha ilyen sok szélerőművet építenének az óceán egyetlen pontjára, akkor az annyira felfogná a szelet, hogy az drasztikus hatást gyakorolna a globális klímára, ezáltal csak a Sarkkörök környékén 13 Celsius fokkal csökkenne vissza az átlag-hőmérséklet alig pár hónap alatt.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az ötlet kivitelezhetetlen, csupán nem egyetlen helyre kell tenni a 3 millió négyzetkilométernyi szélerőművet, hanem a planétán elosztva.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

1 éve, 7 napja

Na ilyenkor kéne minden országnak összefogni és megcsinálni. De az már egy túl szép világ lenne...

válasz erre

Fikarc

1 éve, 7 napja

Nagyon jó terv, remélhetőleg találnak megoldást.

válasz erre

Levi87

1 éve, 7 napja

Mondjuk ezzel akár meg is lehetne fékezni a felmelegedést egyúttal nem?

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink